Hopp til innhold

Dette tar livet av titalls tusen briter hvert år

For mye salt og fett sender 40.000 briter i graven hvert år.

Hamburger

Denne dietten er dødelig for mange briter.

Foto: Mikko J. Pitkänen

Det sier de britiske myndigheteres helse-vaktbikkje National Institute for Health and Excellence (Nice) til den britiske avisen Telegraph .

Les også: Veikroer får stryk for barnemenyen

Instituttet sier usunn mat har lagt en «forferdelig og tung byrde av dårlig helse på staten, og en betydelig byrde på økonomien».

Nå tar fagfolkene til orde for å forby transfett og lover som pålegger matprodusenter å lage sunnere mat. Årsaken er en sammenstilling av alle tilgjengelige data om ernæring som viser forholdet mellom usunn mat og sykdom.

Store dødstall

Ifølge Nice lider rundt fem millioner briter av en eller annen form for hjerte- og/eller karsykdom. Dette fører til rundt 150.000 dødsfall i øystaten hvert år.

40.000 av disse kunne, ifølge instituttet, vært unngått ved å kutte salt og mettet fett i kosten.

En slik diett ville også ført til en innsparing på helsebudsjettet på flere milliarder kroner hvert eneste år.

– Dette er ikke noe vi gjør for å pålegge folk flest å velge salat fremfor potetgull. Det handler om å sørge for at potetgullet vi nyter innemellom er så sunt som mulig. Det betyr å redusere salt, transfett og mettet fett i maten vi spiser hver eneste dag, sier professor Mike Kelly i Nice.

Rådene

Nice har også laget en liste over seks råd som bør etterfølges for å få ned skadelig bruk av usunt fett og salt:

  • Mat med lite salt og lite fett bør selges billigere enn usunn mat, gjerne gjennom subsidier.
  • Reklame for usunne matvarer bør forbys til etter klokken 21.00, og antallet utsalgssteder for for eksempel fast food bør reguleres.
  • Jordbrukspolitikken bør rettes inn mot å oppmuntre jordbrukere til å produsere mer sunn mat.
  • Man bør innføre et «trafikklys-system» for merking av mat til tross for at EU-parlamentet nylig stemte mot dette.
  • Lokale myndigheter må gjøre mer for å oppmuntre folk til å gå eller sykle mer.
  • All lobbyering fra matprodusentene mot myndighetene bør offentliggjøres.

– For å si det enkelt vil disse rådene kunne gi myndighetene og matindustrien hjelp til å iverksette tiltak som kan forhindre en masse unødvendige dødsfall, sier professor Klim McPherson til den britiske avisen.

SISTE NYTT

Siste nytt