Hopp til innhold

– Det var veldig mye skyting i natt

Norske Sara Rivenes jobber på Jamaica der statsministeren nå har innført unntakstilstand etter opptøyer på den karibiske øya.

Sara Rivenes i Kingston

Den norske FN-arbeideren Sara Rivenes befinner seg på Jamaica hvor statsministeren nå har innført unntakstilstand.

Foto: Reuters/Privat

Christopher «Dudus» Coke

Politiet jakter på Christopher «Dudus» Coke som skal utleveres til USA.

Foto: x / Ap

Bakgrunnen for de voldsomme urolighetene er USAs ønske om å få utlevert 42 år gamle Christopher «Dudus» Coke.

Påtalemyndigheten i USA mener Coke er leder av det kriminelle nettverket «Jamaican Posse», som skal ha stått bak omfattende narkotikasmugling, samt over 100 drap, i Jamaica og USA i 1980-åra.

I dag ble tre personer, blant dem to politimenn, drept i opptøyene i hovedstaden Kingston.

I tillegg til de tre som er drept, er sju politifolk såret. Det har også kommet meldinger om plyndring og bilkapringer i hovedstaden.

Støtte i fattig nabolag

– Det er veldig spent her nå. Jeg har i løpet av mine to år på Jamaica ikke opplevd noe lignende som det jeg har sett de siste 24 timene, forteller Sara Rivenes til NRK.no på telefon fra Kingston.

Rivenes jobber som juniorekspert i FNs populasjonsfond (UNFPA) på Jamaica.

Hun forteller at Coke har stor støtte i befolkningen, spesielt i det fattige nabolaget Tivoli Gardens.

– Der blir han sett på som en helt, de kaller ham «presidenten». Han er den som betaler skolepenger og sykepenger for folk, forteller Rivenes.

Video Uroen fortsetter på Jamaica

NETT-TV: Kamper og unntakstilstand på Jamaica.

Tusenvis av innbyggere fra det lutfattige nabolaget gikk i dag i demonstrasjonstog med krav om at myndighetene lar Coke være i fred.

– Han er likestilt med Gud, sa en av demonstrantene ifølge AFP.

– Akkurat som Jesus døde for oss, er vi villige til å dø for «Dudus», sa en annen.

Dette er det samme området hvor statsminister Bruce Golding sanker de fleste av sine stemmer. Golding er i tillegg blitt beskyldt for å ha mottatt pengestøtte til valgkampen sin av mannen han nå ønsker å utlevere til USA.

Holder seg innendørs

Rivenes forteller at de kriminelle miljøene raskt var på banen etter at det ble kjent at Golding hadde underskrevet utleveringspapirene.

– De sterke reaksjonene kom raskt. Folk satte opp veisperringer og sperret av hele nabolaget for å beskytte ham. Det foregår systematiske angrep på politiet, og tre politistasjoner er satt i brann, sier Rivenes som forteller at uroen også har spredd seg til andre deler av hovedstaden.

– Det har vært veldig mye skyting i natt. I andre nabolag som ikke har noen spesiell tilknytning til Cristopher Coke har urolighetene blusset veldig opp. Myndighetene prøver nå å evakuere kvinner og barn ut av områdene, forteller Rivenes som selv føler seg trygg.

– Jeg bor i et rolig område av Kingston og følger anbefalingen fra myndighetene om å holde meg innendørs. Kontoret vårt holder også stengt i dag.

Jamaicanerne er oppgitt

Statsministeren har i dag erklært unntakstilstand i Kingston og St. Andrew og sier han vil ta alle virkemidler i bruk for å bekjempe de kriminelle. Folk får beskjed om å holde seg i ro.

Unntakstilstanden skal vare i en måned, opplyser statsministeren.

  • LES OGSÅ:

Jamaicanere Rivenes har snakket med tror ikke utleveringen vil ha noe å si for den kriminelle organisasjonen Coke leder.

– Det samme skjedde med faren hans. Også da ble det uroligheter. Jamaicanerne er veldig oppgitt og reagerer på at USA blander seg i deres saker. De ser på dette som et uløselig problem, og om Coke sendes til USA vil bare hans bror eller en annen ta hans plass, sier Rivenes.

SISTE NYTT

Siste nytt