Hopp til innhold

Derfor brenner Thailand

Hvem protesterer mot hvem i Thailand? Hvem er alliert med hvem - og hva ønsker de å oppnå?

Handlesenter i brann i Bangkok, Thailand

Handlesenter i brann i Bangkok, Thailand

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Siden høsten 2006, har Thailand vært ridd av konflikter. Demonstranter ikledd henholdsvis gule og røde skjorter har lammet deler av hovedstaden Bangkok med jevne mellomrom. Demonstrasjonene har vekslet mellom å foregå stille og rolig, for deretter å avløses av opptøyer, bråk og sammenstøt som har endt med sårede og drepte.

Da den nåværende statsministeren Abhisit Vejjajiva ble valgt til statsminister av flertallet i parlamentet i desember 2008 og dannet en regjering hvor også politiske motstandere ble inkludert, håpet mange at det verste skulle være over.

Slik gikk det ikke, og det har toppet seg de siste ukene på ny, etter at rødskjortene i mars i år startet en ny protestaksjon med mål om å velte den nåværende regjeringen.

Hvem er rødskjortene?

Demonstrantene som bærer røde T-skjorter, derav navnet rødskjortene, støtter den eks-statsminister Thaksin Shinawatra som ble avsatt i et militærkupp 19. september 2006, mens han var på besøk i USA.

Thaksin hadde sin velgerbase i landlige og fattigere områder i nord og nordøst, hvor deler av befolkningen dro fordel av velferdsprogrammer innen helse og skole som ble igangsatt under Thaksins styre.

Rødskjorter i Thailand

De røde demonstrantene har vært i Bangkoks gater siden mars i år.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

Men også urbane intellektuelle har sluttet seg til rødskjortebevegelsen, med mer demokrati og mindre innflytelse for de militære som kampsak.

De sier at hovedpoenget ikke er for eller mot Thaksin, men for sosial endring. De mener at hver stemme må telle like mye, og at Thailand må komme ut av mønsteret med at det militære blander seg inn i politikken, for å støtte et elitistisk byråkratisk system.

Rødskjortene krever også at kong Bhumibol benåder Thaksin og opphever korrupsjonsdommen han fikk i 2008. Krav om dette ble overlevert hoffet i fjor høst, sammen med fem millioner underskrifter, ifølge dem selv.

Hvilken politisk fraksjon støtter rødskjortene?

Rødskjortene demonstrerer under navnet Den forente demokratifronten mot diktatur (UDD) og har siden kuppet i september 2006 vært ute i gatene med sine krav - avhengig av om deres støttespillere har sittet med makten eller ikke.

Dette er partiene som rødskjortene har støttet/støtter:

  • TRT (Thailendere elsker thailendere) var navnet på Thaksin Shinawatras opprinnelige parti. TRT ble i 2007 tvangsoppløst og forbudt av forfatningsdomstolen. Bakgrunnen var lovbrudd ved valget i april 2006 - et valg som ble erklært ugyldig på grunn av boikott fra opposisjonen. Alle ledende partiskikkelser ble ilagt forbud mot politisk virksomhet i fem år - inkludert Thaksin.
  • PPP (Folkets maktparti) het TRTs etterfølger, og ble ledet av Samak Sundaravej, som beskrev seg som stedfortreder for en Thaksin i eksil. PPP vant valget i 2007, og plasserte flere Thaksin-allierte i regjeringen. Thaksins svoger Somchai Wongsawat var den som etterfulgte Samak Sundaravej som statsminister. I desember 2008 ble også PPP forbudt av forfatningsdomstolen sammen med to allierte partier grunnet valgfusk ved valget i 2007. Igjen fikk fremtredende politikere politikkforbud de neste fem årene.
  • Puea Thai er det nyeste partiet, hvor ministre og parlamentsmedlemmer fra PPP og TRT har sluttet seg til. Puea Thais statsministerkandidat tapte i 2008 en avstemning i parlamentet om hvem som skulle danne ny regjering. Lederen for opposisjonen, Abhisit Vejjajiva, vant med 235 stemmer mot 198.

Rødskjortene hevder at statsminister Abhisit Vejjajiva kom til makten på uparlamentarisk vis gjennom avstemningen i 2008, og kun er en nikkedukke for det militære og den gamle eliten.

Thaksin-tilhengere demonstrerer i Bangkok

Lojaliteten til de mest trofaste rødskjortene går en vei.

Foto: Chaiwat Subprasom / Scanpix/Reuters

Selv om Abhisit tok inn tidligere Thaksin-allierte i regjeringen i håp om å skape fred, krever rødskjortene hans avgang. Et annet av kravene er at det må ulyses nyvalg.

Hvem er gulskjortene?

Motstanderne av rødskjortene er gulskjortene, som kaller seg Folkealliansen for demokrati (PAD). Folkealliansen er noe annet enn Det demokratiske partiet - som ledes av statsminister Abhisit Vejjajiva Men de regnes som nære allierte.

PAD-bevegelsen består stort sett av folk fra den urbane middelklassen, forretningsfolk og rojale tilhengere, inkludert den gamle thailandske eliten rundt kong Bhumibol.

Blant lederne er en mektig mediemogul ved navn Sondhi Limthongkul og den tidligere generalen Chamlong Srimuang, som har nære bånd til kongens nærmeste og eldste rådgiver.

PAD-tilhengerne var sterkt kritisk til Thaksins styre, blant annet hans økende og skjulte maktkonsentrasjon i forretningslivet.

Thaksin la seg også ut med sjefene i det mektige thailandske militæret - selv om en og annen offiser sluttet seg til rødskjortenes rekker. Tidligere generalmajor Khattiya Sawasdipol og en av rødskjortenes leder, var en av disse. Han ble skutt i hodet av en snikskytter under et tv-intervju 13. mai og døde noen dager etter.

PAD ønsker - tross navnet Folkealliansen for demokrati - at det militære skal ha en dømmende og overgripende rolle i Thailands politikk og at nasjonalforsamlingens makt skal reduseres.

Demonstranter på den internasjonale flyplassen i Bangkok

Gulskjortene holdt den internasjonale flyplassen i Bangkok i flere uker.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / REUTERS

Hvilken politisk rolle har gulskjortene?

Det var gulskjortenes massedemonstrasjoner mot Thaksin og hans regjering som var opptakten til militærkuppet i 2006, og flere sentrale skikkelser i Folkealliansen hadde en finger med i spillet når det gjaldt selve kuppet.

Etter at Thaksin-allierte igjen hadde overtatt regjeringsmakten etter valget i desember 2007, inntok gulskjortene Bangkoks gater utover i 2008.

Saken ble ikke bedre da deres store fiende, eks-statsministeren, fikk vende tilbake fra eksil. Etter nok en arrestordre og korrupsjonsdom, forlot Thaksin Thailand igjen.

Gulskjortene fortsatte med demonstrasjoner mot den Thaksin-nære regjeringen.

Abhisit Vejjajiva

Statsminister Abhisit Vejjajiva.

Foto: Sakchai Lalit / AP

De overtok parlamentsbygningen, stormet regjeringskontorer og TV- og radiostasjoner. Etter at Thaksin-svogeren Somchai Wongsawat ble innsatt som statsminister, tok det helt av inntil det nådde toppen i november og desember 2008.

Flere av landets flyplasser måtte stenge på grunn av ksjonene. Vel 300.000 turister var i perioder strandet i Thailand.

Etter at forfatningsdomstolen i 2008 kom til at PPP var ulovlig, og Det demokratiske partiet fikk føringen i den nåværende regjeringen, trakk gulskjortene seg tilbake og har holdt seg mer eller mindre i ro siden.

I juni i fjor søkte PAD-lederen om å danne et nytt politisk parti, Partiet for ny politikk - og fargene skulle symbolsk være gult (som er kongens farge) og grønt.

I april i år truet de med mot-aksjoner hvis rødskjortene, som nå var ute i gatene, ikke overgav seg. De satte også en frist til regjeringen om å ordne opp i problemene innen 10. april i år, og bad statsminister Abhisit vurdere å gå av for å skape ro.

Men det har foreløpig ikke vært satt makt bak noen av kravene.

Hvilken rolle har Thaksin?

Thaksin Shinawatra og kona Potjaman

Eks-statsminister Thaksin Shinawatra og kona Potjaman.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Thaksin Shinawatra avviser at han har en rolle under urolighetene som nå foregår.

– De har ikke krevd noe for meg eller på vegne av meg. Jeg er ikke leder for rødskjortene, og jeg har ikke myndighet til å forhandle på vegne av dem, sa Thaksin ifølge CNN i går.

Thaksin ble den første statsministeren som ledet en regjering gjennom en hel regjeringsperiode. Thailand har gjennom årene svært ofte vært rammet av statskupp.

Eks-statsministeren hevder at han er helt ute av thailandsk politikk, og at han ikke har noen planer om å gjeninntre. Samtidig sier han at landet trenger ham, for å komme økonomisk på fote igjen.

Og det er på det rene at han har snakket til sine støttespillere på videolink flere ganger den siste tiden.

Han beskriver seg selv som en verdensborger, som bor i Dubai, China, Storbritannia og Hong Kong.

Han har fortsatt en korrupsjonsdom på to år fra 2008 hengende over seg, og vil bli arrestert hvis han setter beina på thailandsk jord.

Men Thaksin er mistenkt for økonomiske forhold langt utover dette. Beskyldningene gikk ut på at Thaksin skjulte sine inntekter gjennom såkalte offshore-banker, og at han førte en politikk som gavnet hans forretningsimperium

Ifølge thailandsk lov kan ikke en sittende statsminister ha betalte verv eller tilleggsinntekter når han sitter med makten.

Allerede i juni 2007 ble flere av Thaksins konti frosset i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen mot ham - penger domstoler senere har kommet til delvis er tjent opp under hans tid ved makten. På kontiene stod det visstnok 11 milliarder dollar, og store deler av formuen er nå formelt beslaglagt.

Det var allment antatt at ektefellen og barna drev imperiet mens han selv var statsminister.

Hans kone ble først dømt til tre års fengsel for skatteunndragelse, men siden frikjent da Thaksin selv ble dømt. Men begge risikerer å bli arrestert, vender de tilbake til Thailand igjen.

Hva med blåskjortene?

En tredje mindre og mer uklar bevegelse enn rødskjortene og gulskjortene, er de såkalte blåskjortene.

Dette er en regjeringsstøttende milits med bånd til politikeren Newin Chidchob, sønnen av nasjonalforsamlingens president.

Presidentens overgang fra Thaksin til statsminister Abhisit gjorde det mulig for sistnevnte å danne en løst sammensatt koalisjon i desember 2008.

Den halvmilitante, blåkledde gruppa dukket opp på den internasjonale flyplassen i mars 2009 for å hindre rødskjortene å okkupere den. Senere støtte de sammen med grupper av rødskjortene på feriestedet Pattaya - i forkant av et asisatisk toppmøte som måtte flyttes på grunn av demonstrasjonene.

Blåskjortene har ikke spilt noen utpreget rolle i vårens aksjoner og konflikt.

Hvilken rolle spiller kongen?

Det er sagt at kong Bhumibol Aduladej - som stammer fra huset chakri og i rett linje fra 1782 - er det som holder Thailand sammen. Kongen og dronning Sirikit er svært elsket av store deler av folket.

Kong Bhumibol har en opphøyet ikke-politisk rolle i Thailand, og det er strengt forbudt etter thailandsk lov å komme med uttalelser som fornærmer kongen eller kongehuset.

Kritikere mener de ser kongens hånd bak langt mer enn den ideelt sett burde være. Andre forsvarer kongen og spør hvordan landet med de mange statskuppene hadde sett ut, hvis kongen ikke maktet å «spille med på bakrommet».

Da protestene mot Thaksin stod på som verst våren 2006 i forbindelse med korrupsjonsbeskyldninger etter rekordsalget av familieselskapet ShinCorp, og parlamentsvalget som ble erklært for ugyldig, var det kong Bhumibol som anmodet Thaksin om å tre tilbake fra statsministerposisjonen.

Thaksin kom etter en kort «politisk ferie» tilbake som leder av et forretningsministerium.

Kort tid før nyvalget i oktober - som Thaksin parti lå an til å kunne vinne i likhet med 2001 og 2004, kom militærkuppet. På stridsvognene som inntok Bangkoks gater, var det festet gule bånd - som tegn på lojalitet til kongen.

Thailands konge Bhumibol Adulyadej

Kong Bhumibol Adulyadej.

Foto: THAI TV / Afp

Kuppmakerne under ledelse av general Sonthi Boonyaratglin forklarte at monarken ikke hadde noe med kuppet å gjøre - selv om Sonthi stod foran et bilde av kongen da han talte til nasjonen om grunnen til at de overtok makten i landet.

Få dager gav kongen det nye militærstyret sin støtte - og den som ble ny statsminister var den pensjonerte generalen og hærsjefen Surayud Chulanont, som tilhører den indre kretsen rundt kongen.

Surayud var som general høyt respektert for rolle med å utvikle det thailandske militære i en upolitisk retning. Han ble i 2002 avsatt av Thaksin fordi han protesterte mot hardhendt behandling og akskjoner mot burmesiske flyktninger og væpnede grupper mot grensen til Burma.

Selv om kongen ikke har ytret seg direkte om de voldsomme protestaksjonene, ble dronning Sirikits deltakelse i begravelse av en PAD-demonstrant i 2008, tolket som kongehusets støtte for gulskjortenes demonstrasjoner mot Thaksin-allierte og regjerende PPP.

Nå skal det også sies at dronningen har gitt penger til støtte og rehabilitering til skadde demonstranter på begge sider samt politifolk.

Den 83 år gamle kongen har vært innlagt flere ganger på sykehus de siste årene, og det fryktes at hans sønn kronprins Vajiralongkorn ikke vil klare å spille den samme samlende rollen med samme politisk kløkt som faren har gjort siden han overtok som regent i 1946.

SISTE NYTT

Siste nytt