Hopp til innhold

Obamas tante innvilget asyl seks år etter at hun ble utvist

En amerikansk immigrasjonsdomstol har besluttet å innvilge asyl til Obamas afrikanske tante, seks år etter at hun ble utvist fra landet.

Zeituni Onyango

Zeituni Onyango, som er halvsøsteren til Obamas avdøde far, er innvilget asyl i USA.

Foto: Josh Reynolds / AP

Det melder Washington Post i dag.

Søkte asyl etter vold i hjemlandet

57 år gamle Zeituni Onyango fra Kenya er halvsøsteren til Obamas avdøde far.

Bakgrunnen for asylsøknaden er aldri gjort kjent, og Onyangos advokat, Scott Bratton, understreker at prosessen er konfidensiell. En annen advokat har imidlertid uttalt at søknaden kom på grunnlag av «volden i Kenya».

Det øst-afrikanske landet har vært rammet av opptøyer rundt valgtider, hvert femte år.

Asylsøkere i USA må vise til forfølgelse i hjemlandet, basert på religion, rase, nasjonalitet, politisk ståsted eller sosial gruppering.

Dukket opp i rullestol

Zeituni Onyango på vei til rettsmøte i februar

Onyango på vei til rettsmøte i februar.

Foto: Josh Reynolds / AP

Det er spekulert i om det kan ha vært medisinske årsaker som har gjort utslaget for asyl-innvilgelsen. Onyango har tidligere uttalt at hun er funksjonshemmet og har vært rammet av det sjeldne syndromet Guillain-Barre som angriper nervesystemet.

Da 57-åringen møtte opp i retten for å vitne i februar dukket hun opp i rullestol, og to leger vitnet til støtte for Onyango.

– Obama visste ingenting

Obamas tante flyttet til USA i 2000, da ble hennes første asylsøknad avvist. Hun ble utvist fra landet i 2004, men fortsatte å bo i en offentlig bolig i Boston.

Hennes ulovlige opphold i USA ble avslørt like før president Barack Obama ble valgt inn i Det hvite hus i november 2008. Han avviste imidlertid at han visste noe om hennes bosituasjon og mente lovene som omhandlet situasjonen burde bli fulgt.

Han skal imidlertid ikke ha vært involvert i saken på noe tidspunkt.

Gjenåpnet saken

En dommer gikk senere med på å oppheve utvisningen av kvinnen, og gjenåpne asylsaken hennes. Og nå skal hun ha fått innvilget asyl, melder nyhetsbyrået AP.

Planen til 57-åringen er å søke om arbeidsvisum i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt