Hopp til innhold

Jessica Watson (16) seilte jorden rundt... alene

– Jeg har nytt hvert sekund, og jeg beklager at jeg ble litt sen, sa hardhausen da hun klappet til kai.

Video Jessica Watson endelig hjemme igjen

Et revnet storseil gjorde at hun kom inn til Sydney to timer senere enn planlagt etter å ha tilbakelagt nær 23.000 nautiske mil (42.600 kilometer) alene i seilbåten «Ellas Pink Lady».

Hun la ut fra Australia 18 oktober 2009, og har altså kost seg hele veien rundt. Det til tross for vind opp mot 45 knop og en bølgehøyde på opp mot 7 meter på de siste nautiske milene inn til målgang.

Det har sikret henne tittelen som den yngste som har seilt solo rundt jordkloden.

Ny australsk helt

AUSTRALIA-YACHTING-RECORD
Foto: GREG WOOD / Afp

Da hun endelig kom i land, stod statsminister Kevin Rudd og ventet på henne sammen med flere tusen andre.

– Du føler deg kanskje litt skjelven i bena akkurat nå, men du skal vite at du står sterkt som Australias nye helt etter dette. Du er også et forbilde for alle unge kvinner i Australia, sa Rudd i følge Adelaidenow.com.au .

Tenåringsseileren har tidligere oppmuntret andre ungdommer til å følge drømmene sine. Men hun avviste kategorisk at hun er en helt.

– Jeg oppfatter meg ikke som det. Jeg er en vanlig jente som trodde på drømmen sin. Som liten jente tror ikke folk du er i stand til å gjøre slike ting. De forstår ikke hva unge mennesker, hva 16-åringer, og hva jenter er i stand til, sa Watson.

Ikke uten grunn.

Storm og uvær

For på sine 210 dager til sjøs er siste etappes syv meter høye bølger langt fra det verste hun har vært utsatt for. På sitt mest brutale har storhavet gitt henne storm og bølger på opp mot 12 meter.

Hun har opplevd å nesten velte, såkalt knockdown, seks ganger på vei over Stillehavet, rundt Kapp Horn, over Atlanterhavet, over Det indiske hav og rundt den sørlige delen av Australia.

– Jeg må innrømme at jeg var livredd da jeg satte ut på seilasen. Jeg synes det var en dårlig ide, og jeg var rett og slett ganske redd. Men jeg ga meg ikke, og nå elsker jeg det, sa Watson.

SISTE NYTT

Siste nytt