Hopp til innhold

Med hilsen fra jødiske bosettere

Brente Koran'er - lagt i en halvsirkel for å symbolisere en jødisk sjuarmet lysestake - var hilsenen fra ekstreme bosettere som satte fyr på moskeen i den palestinske landsbyen Al Lubban.

Sidsel Wold
Foto: NRK

I går måtte innbyggeren i Al Lubban holde fredagsbønnen utenfor den brannskadde bygningen. Moskeen ble satt fyr på natt til tirsdag, og er den tredje moskeen på Vestbredden som jødiske bosetter setter i brann på kort tid.

Sørgelig syn

På gulvet i den utbrente moskeen ligger ødelagte sotede fliser.

Moskeen i Al Lubban er et sørgelig og skremmende syn. Innveldig er gudshuset fullstendig svart av sot og brannskader.

På gulvet ser jeg askerestene etter brente Koran'er - som er lagt i en halvsirkel for å forstille en jødisk syvarmet lysestake.

Majed Daraghmeh rusler rundt blant utbrente hellige bøker og aske. Han er ansvarlig for å bygge opp moskeen igjen.

Tidlig, kvart på fire, sist tirsdag, da imamen kom for å åpne moskeen for bønn,
oppdaget han brannen. Han begynte å gråte, forteller Daraghmeh.

Innbyggere i landsbyen har fortalt at de først hørte bråk og støy fra området rundt moskeen, og deretter biler som kjørte vekk i en rasende fart.

Israelske myndigheter skyldte først på det elektriske annlegget, men sporene levner liten tvil om at brannen er påsatt av ekstreme jødiske bosettere fra nabolaget.

Brenner alt

Det er ikke første gangen Daraghmeh og andre i landsbyen terroriseres av bosettere.

Al Lubban ligger midt mellom Ramallah og Nablus på Vestbredden, og har 3000 innbyggere. Rundt landsbyen ligger det tre jødiske bosetninger - såkalte utposter.

- De har satt fyr på avlinger, på oliventrær og ødelagt en olivenpresse her, forteller han, og legger til at både kvinner og menn fra bosettingene deltar i hærverket.

Bosetternes politikk kalles «price tag» - eller prislapp.

Taktikken går ut på at hver gang israelske myndigheter så mye som rører en av de ulovlige utpostene - små brakkesamfunn som er ulovlige selv etter israelsk lov og som derfor skal fjernes - går bosetterne amok.

Og palestinerne betaler prisen for raseriet.

- Vi ble på en måte advart, siden israelsk politi nylig flyttet på et par utpost-brakker, sier Daraghme.

- Og se på moskeen vår nå, sier han trist.

Landsbyen mål

Også landsbyen Hawara, like ved Al Lubban, har fått unngjelde flere ganger.

Samer Odeh

Samer Odeh

Foto: Sissel Wold / NRK

- I det siste har israelske bosettere gått løs på private hus her. De ødela de nye benkene og lyktene i den nye kommunale parken vår, som var finansiert av USA, sier Hawwaras ordfører Samer Odeh.

- Og hvert år under olivesesongen, ødelegger bosetterne oliventrær. Hundrevis av mål er satt fyr på. De setter også fyr på kornåkre og avlinger, forteller ordføreren.

Etter avtalene har Israel ansvaret i dette området, men bryr seg lite om at bosetterne vandaliserer og terroriserer de palestinske innbyggerne.

Angrepene minner om kosakkenes pogromer mot jødiske samfunn i Tsar-Russland for hundre år siden. Israels tidligere statsminister Ehud Olmert omtalte også raidene som pogromer.

Heller ikke moskeen i Hawara er spart. 14. april i år ble også den satt fyr på,

På veggen i moskeen står det fortsatt skrevet på hebraisk: «Takk Gud for at du ikke skapte meg som goi» (go = ikke-jøde red.anm).

Ordet hevn er også skrever flere steder.

Uvedkommende ingen adgang

Min israelske kjentmann Sami Sokol og jeg våger oss inn i Yitzar, området til de mest ekstreme bosetterne - som rett og slett kan være farlige for dem bosetterne oppfatter som uvedkommende.

Sist Sami var her skar de opp to av bildekkene hans.

Bosetterene i Yitzar er blant de mest ytterliggående av bosetterne på Vestbredden, og mener jødene har en gudegitt rett til det som var det gammeltestamentlige landet.

Vi ser flere unge menn, av «hilltopp-settler»-typen, med grovheklede kippaer, lange hengelokker foran ørene og bønnetrøyer under flanellskortene.

Vi leter etter noen som vil snakke, men ingen er taletrengte her, og journalister er absolutt ikke velkomne i Yitzar. Det å forsøke å ta bilder, er enda verre - og vi lar være for å ikke provosere.

Vokst opp i utpostene

Etter en resultatløs time, prøver vi haike-trikset.

Vi tar med oss to unge haikende bosettere i bilen, for å få dem til å snakke. Om hvorfor de angriper palestinerne?

- Price-tag bruker vi hver gang regjeringen truer med å evakuere oss. Da angriper vi araberne for å skape uro, sier bosetteren som vi får vite heter Yehiel og er 21 år.

- Målet er å skape kaos, slik at myndighetene mister kontrollen, sier Yehiel. Han har lange hengelokker og briller, og er yeshiva-student.

Kona på bare 18 sitter også i baksetet, men vil ikke si hva hun heter. Hun har på seg langt lilla skjørt og håret er skjult av et blått skaut.

Begge tilhører den nye generasjon jødiske bosettere som bare har levd på okkupert land, der det ikke finnes lover. De kan tillate seg hva som helst uten at noen griper inn.

For å bo i staten Israel - der de må følge reglene til et sivilisert samfunn - er ikke aktuelt.

Dette er krig

Yehiel synes det er greit å brenne moskeer.

Når vi spør om han er med på angrepene selv, vil han ikke svare.

- Araberne angriper også oss, hevder kona.

- Vi kan ikke bare sitte stille, vi må kjempe mot dem. Dette er en krig. Når politiet rører en av utpostene går det sms-er ut til alle bosetterne, som signal på at vi må hevne oss.

Men hva er målet, spør vi? Er det å fordrive palestiner herfra - få dem vekk?

- Ja, svarer begge to.

Skulle vært vekk

Etter «Veikartet for fred» og avtalen med det internasjonale samfunnet, skulle Israel ha evakuert de ulovlige utpost-bosetterne for seks-sju år siden.

Palestinerne har oppfylt sin del av avtalen; de stanset angrepene mot Israel og selvstyremyndigetene har innført lov og orden på den okkuperte Vestbredden.

Men den israelske regjeringene frykter bosetterne, og tør ikke flytte dem. Hver gang man har prøvd, ender det opp med desto mer bråk.

For unge mennesker som Yehiel og kona tar loven i egen hånd, ikke ulikt cowboyene i det gamle ville vesten.

For som cowboyene bærer bosetterne private våpen - og får lov til det.

I tillegg blir de beskyttet av den israelske hæren, og får stort sett gjøre som de vil mot alt og alle uten at noen griper inn.

Slår ikke tilbake

- Bosetterne prøver å starte en religiøs krig, sier Majed Daraghmeh, der han står i den utbrente moskeen.

De vet at ved å angripe våre hellige steder, så provoserer de oss. De vil ha oss til å slå tilbake, men vi er ikke interessert i noen krig. Vi vil ha fred, sier Daraghmeh.

- For da vil statsminister Banjamin Netanyahu kunne si at at palestinerne er voldelige, vi kan ikke forhandle om fred med dem. Og det ønsker vi ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt