Hopp til innhold

– Visste om risikoen i Ghowrmach-distriktet

Forsvaret visste at det å ta ansvaret for Ghowrmach-distriktet nord i Afghanistan ville bety økt risiko for norske styrker, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Kart: Ghowrmach i Afghanistan

UNDER NORSK KOMMANDO: Ghowrmach-distriktet ligger i Badghis-provinsen nord i Afghanistan. Siden 1. januar 2009 har Ghowrmach vært administrert fra naboprovinsen Faryab, under den norske kommandoen.

Foto: Grafikk / NRK

Angrepet mot norske styrker i Afghanistan søndag kveld, hvor i alt åtte soldater ble såret, skjedde i Ghowrmach-distriktet nord i landet.

– Ghowrmach-distriktet er et distrikt med en svært vanskelig sikkerhetssituasjon som Norge tok ansvaret for fra 2008. Fullt vitende om at det faktisk ville bety økt risiko for norske styrker, sier direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, til NRK.

Kristian Berg Harpviken

Kristian Berg Harpviken

Foto: NRK

25. januar ble den norske soldaten Claes Joachim Olsson drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet. Under én måned senere var det flere rakettangrep mot den norsk-aghanske feltbasen der.

I tillegg har norske styrker flere andre ganger blitt beskutt med automatgevær og rakettkastere i distriktet.

Under norsk kommando

Ghowrmach ligger i Badghis-provinsen nord i Afghanistan. Badghis er naboprovinsen til Faryab-provinsen, hvor den norske leiren i Meymaneh ligger. Siden 1. januar 2009 har Ghowrmach vært administrert fra Faryab, under den norske kommandoen.

Inntil da var det få soldater fra de NATO-ledede stykene i Ghowrmach, utenom på sporadiske enkeltoppdrag.

– Den afghanske hæren og politiet har en leir der. De forsøker nå å etablere seg i området, delvis med støtte fra norske og amerikanske styker, har NUPI-forsker Helge Lurås uttalt til NRK tidligere.

– Vår hovedoppgave i området er å være tilstede for å hindre kriminalitet og angrep mot landets myndigheter, har oberstløyntnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), sagt til NRK.

Men ifølge frilansjournalist Ander Sømme Hammer, har det ikke vært en problemfri oppgave:

– Slik sivilbefolkningen beskriver det, har opprørerne kontroll over hele distriktet bortsett fra en liten flekk som blir kalt «Distriktssenteret», sier Sømme Hammer til NRK.

Les også: - ISAF-styrker trenger ikke være målet

Ba om ansvaret

Uroen i Ghowrmach-distriktet startet for alvor i 2007, og norske styrker rykket inn i stort antall første gang i november samme år. Styrkene har vært i flere konfrontasjoner, og også drept mange opprørere.

Mange av dem som stod bak angrep som fant sted i Faryab, Norges ansvarsområde, kom fra Ghowrmach, ifølge NUPI-forsker Lurås.

Det var årsaken til at Norge ba om å få ansvaret også for Ghowrmach, og fikk distriktet overført til Faryab. Den afghanske hæren har ett kompani i Ghowrmach. Sammen med dem er norske offiserer, under offiseropplæringsprogrammet Operational Mentoring and Liaison Team.

Kompaniet er stasjonert i Ghowrmach Bazaar, den største landsbyen i ormådet.

Les også: Alt om norske styrker i Afghanistan

– Delvis selvforskyldt

NUPI har i en rapport i februar 2010 at den økte uroligheten i det norsk-kontrollerte området i Afghanistan er delvis selvforskyldt. NUPI-forskere hevder det skorter på kunnskap om situasjonen.

Det som betegnes som «opprørere» - enten det er den ene eller andre grupperingen - presses fra før av amerikanske, spanske og italienske styrker fra sørvest. I tillegg har det altså kommet et nytt press, fra norske styrker fra nord.

NUPI-forsker Ståle Ulriksen har uttalt at det er vanskelig å skille mellom de ulike formene for opprør i området. Noe kan betegnes som opprør mot staten, noe kan være opprør mot kontroll av narkotikatrafikken, og noe kan være opprør mot internasjonale styrker.

Les også: Kritiserer Norges Afghanistan-plan

Taliban-koblinger

Uansett har Taliban vært interessert i å spre uro til de nordlige provinsene.

– Fordi amerikanerne presser Taliban så hardt i Helmand-provinsen, kan det være en talibanstrategi å prøve å spre opprøret til andre deler av Afghanistan. Slik må ISAF spre sine styrker til andre deler av landet, har Lurås forklart til NRK.

– Det er ingen tvil om at de siste månedene, etter at vi har fått økt intensitet i sør, så har dette vært en bevisst strategi fra Talibans side, sier PRIO-direktør Harpviken.

Taliban kan ha opprettet koblinger til lokale maktgrupper, som et svar på general McChrystals nye NATO-strategi for Afghanistan.

Taliban rekrutterer stort sett fra folkegruppen pashtunere, selv om Taliban ikke har en identitet som pashtunsk. Pashtunere utgjør rundt 45 prosent av Afghanistans befolkning. Stammen har tradisjonelt har hatt tilhold øst og sør i Afghanistan samt nord-vest i Pakistan. Ghowrmach er en del av en pashtunsk enklave i nordvest.
Sprengingsteknikk fra Irak

De seneste hendelsene i Afghanistan, viser at angrepene er blitt mer avanserte, både i teknikk og utførelse.

Les også: Hvem er Taliban?
Les også: Hvem er hvem i Taliban-nettverket