Hopp til innhold

Storpolitisk slagsmål hindret klimaavtalen

Beskyldningene haglet da USA, Frankrike, Tyskland, India og Kina barket sammen mot slutten av klimatoppmøtet i København.

Nicolas Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ba Kina stoppe hykleriet under klimatoppmøtet. Han møtte en kald skulder fra øst.

Foto: Eric Feferberg / Scanpix/AFP

Kalenderen stod på 18. desember ifjor, og klimatoppmøtet gikk mot slutten da verdens ledere holdt et 90 minutter langt møte.

Les også: 75 land lover CO2-kutt
Les også: FN-topp utelukker klimaavtale i år
Les også: USA arrangerer klimatoppmøte

På grunn av en teknisk feil, og uten at møtedeltakerne visste det, ble hele møtet tatt opp. Opptakene avslører en storpolitisk krangel mellom vesten og østen som nær veltet hele avtalen. Nå er opptakene offentliggjort i det tyske magasinet Der Spiegel.

– Vi må reagere mot hykleriet

Målet med klimatoppmøtet i København var å få i havn en avtale som forplikter verdens mektigste land og verdens største forurensere til å gjøre tiltak som begrenser den globale oppvarmingen til to grader.

For å lykkes mener ekspertene at verdens CO2-utslipp må reduseres til det halve av det vi har i dag. Dette målet ønsket spesielt Frankrike og Tyskland burde konkretiseres i avtalen.

Det falt ikke i god jord hos de økonomiske stormaktene India og Kina.

– Takk for alle forslag (om å kutte 50 prosent av utslippene innen 2050, red. anm) men vi har sagt at vi ikke kan akseptere en langsiktig målsetning på halvering, sa Han Yanfei som representerte Kina som stedfortreder for landets statsminister Wen Jinbao som valgte ikke å komme på møtet.

Den uttalelsen fikk Frankrikes president Nicolas Sarkozy til å ta frem den verbale storslegga.

– I dypt vennskap og med all respekt for Kina. EUs målsetning er å kutte utslippene med 80 prosent. Til gjengjeld vil Kina, som snart blir verdens største økonomi, si til verden; engasjementet gjelder, men ikke for oss. Det er ikke akseptabelt. Vi må reagere på dette hykleriet.

Kald skulder

Utbruddet fikk president Barack Obama til å blande seg i diskusjonen. Han appelerte til verdenslederne om at de skulle avholde seg fra å komme med diplomatiske fornærmelser. Så rettet også han en anmodning til den kinesiske forhandleren.

– Jeg vet at det er en kinesisk statsminister her som ta de viktige beslutningene, og som har instruert denne fasen, sa Obama i følge Der Spiegel.

Det imponerte ikke Han Yanfei.

– Jeg snakker ikke for meg selv. Jeg snakker Kinas sak. Jeg hørte Sarkozy snakke om hykleri. Jeg vil unngå å gjøre bruk av slike begreper, sa Yanfei før han påpekte at de industrialiserte landene er ansvarlige for 80 prosent av alle utslipp av drivhusgasser i verden.

– Det kan de ikke løpe fra.

Enden på visen ble altså en avtale med en intensjon om å begrense global oppvarming til to grader, at de industrialiserte landene skal gi økonomiske bidrag til klimabeskyttelse i utviklingsland, men uten at dette ble konkretisert i kutt av utslipp.

SISTE NYTT

Siste nytt