Hopp til innhold

– I verste fall 100 000 fat i døgnet

Innenriksministeren i Obamas regjering slår fast at oljebrønnen er hardt skadd, og at man i verste fall ser for seg et utslipp på 100 000 fat olje i døgnet.

Video Skadet fugl av oljesøl

Det er avstegningsventilen på bunnen som innenriksminister Ken Salazar nå helt avskriver.

Ken Salazar

USAs innenriksminister Ken Salazar sier at man i verste fall kan få 100 ganger så mye utslipp fra brønnen som man først trodde.

Foto: Steven Senne / AP

– Det er ingen tvil om at avstegningsventilen på oljebrønnen er defekt, og i verste fall må vi nå regne med et så stort utslipp pr. dag som 100 000 fat olje, sa Salazar til CNN.

Tidligere i uka lå anslaget for hvor mye olje som lekket ut hver dag på 1000 fat i døgnet, men de offisielle tallene ble justert opp til 5000 fat i døgnet på torsdag.

Les: Enorme utslipp fra oljeplattform

Så ble det i går lekket en intern, hemmelig rapport om at den amerikanske kystvakten fryktet et utslipp på opptil 50 000 fat i døgnet hvis restene av oljeriggen på bunnen gikk mer i oppløsning.

Nå sier en av Obamas ministre at utslippet kan bli ennå verre, eller nærmere bestemt 100 ganger så galt som man trodde i begynnelsen av denne uka.

.

Les: Obama reiser til området søndag

Havsule

Fugler og dyr møter problemer i kontakt med oljen, og det kan bli mange med slike problemer om det tar tre måneder og løse utslippskrisa.

Foto: EPA / Ann Heisenfelt
– Avlastningsbrønn er 90 dager unna

Salazar sier til tv-kanalen at den eneste skikkelige løsningen på utslippsproblemet er å få boret en avlastningsbrønn, noe BP holder på med. Det vil derimot ta lang tid.

– En mulig løsning med en avlastningsbrønn ligger rundt 90 dager fram i tid, var det noe pessimistiske budskapet fra Salazar i morgentimene i dag amerikansk tid.

Et budskap som nok ikke tas imot med glede i områdene rundt Mexicogolfen heller der opprydningsmannskapene kjemper en hard kamp mot det enorme oljeflaket.

Likevel understreket innenriksministeren at Obama-administrasjonen ville legge hardt press på oljeselskapet BP for å få ryddet opp i problemet.

– Vi vil holde BP i ørene slik at de gjør jobben sin med å rydde opp i utslippet som nå kan se ut til å bli en miljømessig og økonomisk katastrofe, sier Salazar.

Sliter med vind og høye bølger

I går gjorde sterk vind og høye bølger kampen mot det 200 km lange oljeflaket nesten umulig. Både oljeoppsamlingsskip og fly som skulle slippe kjemikalier på oljen måtte gi opp.

– Naturen har ikke akkurat vært snill med oss i dag, uttalte sikkerhetsminister Janet Napolitano om vanskene med å utføre redningsarbeidet i det røffe været.

Skipene ute i Mexicogolfen og opprydningsarbeiderne langs kysten prøver så godt de kan å holde oljen vekk fra strandlinja. Håpet er å klare å samle så mye som mulig av flaket innenfor lenser ute i havet og så samle det opp eller brenne det.

Video Kontrollert brenning av olje i USA

VIDEO: Den amerikanske kystvakten gjennomførte tidligere i uka en kontrollert brenning av olje fra utslippet.

– Venter på mulighet til å tenne på

Håpet for den amerikanske kystvakten er at været skal roe seg slik at de kan brenne opp oljen. Det er den aller mest effektive metoden for å fjerne store mengder olje fra sjøen, men det forutsetter at de får samlet olje innenfor lenser. Da må været bedre seg.

– Vi venter på et vindu med godt nok vær slik at vi får muligheten til å gjennomføre flere kontrollerte branner, har lederen for kystvaktens innsats Thad Allen uttalt.

På onsdag ble det gjennomført en slik kontrollert brann, men da bare på forsøksstadiet for å sjekke om metoden kunne brukes på dette oljeflaket. Siden da har vinden snudd rett mot kysten av Louisiana. Dermed ender oljen i fjæra og en eventuell brann vil føre farlig svart røyk innover land.

SISTE NYTT

Siste nytt