Hopp til innhold

Tilbyr hjelp i kampen mot oljen

Amerikanerne jobber på spreng for å hindre en enorm forurensingskatastrofe. Nå forsøker USA å brenne oljen på vannet.

Louisiana Oil Rig Explosion

USA forsøker å brenne oljen på vannet.

Foto: Petty Officer 1st Class Justin Sawyer / Ap

Myndighetene i USA har begynt å brenne deler av oljeflaket fra «Deepwater Horizon» på vannet. Men forsøket er fånyttes som et forsøk på å hindre at oljeflaket når land.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er flaket ventet å treffe Louisiana i løpet av noen få timer.

Les også: Erklærer unntakstilstand i Louisiana
Les også: Frykter for miljøet – saksøker oljeindustrien
Les også: Enorme utslipp fra oljeplattform

Torsdag ble det kjent at oljeutslippet er mye større enn først antatt etter at oljeplattformen Deepwater Horizon sank utenfor Louisiana i forrige uke.

Video OLJEFLAK-280410-WW_MXF_Innboks.MP4

Dette oljeflaket er på vei til USA.

Ifølge den amerikanske kystvakten lekker det nå inntil 5000 fat olje fra den ødelagte riggen hver dag, og oljeflaket nærmer seg land. For å gjøre vondt verre er områdene i Louisiana der flaket kommer til å lande et sårbart våtmarksområde.

Folk i området jobber på spreng for å hindre oljen å nå land. Fiskere fyller ut skjemaer der de tilbyr fiskebåtene sine og annet utstyr i arbeidet.

– BP er ansvarlige

Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus vil regjeringen sette inn alle tilgjengelige ressurser, inkludert militære styrker, for å rydde opp i oljesølet.

Sikkerhetsminister Janet Napolitano kaller ulykken en katastrofe av nasjonal betydning, og understreker at BP, som eide oljeriggen, er ansvarlige.

Ifølge Napolitano forventer regjeringen at selskapet reagerer på «sterkest mulig måte» og hjelper til med opprydningen.

Kan blir dyrt

Oppryddingen kan bli dyrt for BP. Loven i USA gjør nemlig at myndighetene kan pålegge eieren av oljeriggen å betale for oppryddingen.

Det inkluderer også bruk av de millitære styrkene.

Video Oljeplattform i brann i Mexico-gulfen

Oljeplattformen brant før den sank.

Derfor har også aksjekursen til BP gått rett ned. Etter at oljeriggen «Deepwater Horizon» sank og utslippene begynte, har verdien på BP falt med rundt 130 milliarder kroner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan det ta hele 90 dager før man får på plass en trykkbegrensningsventil slik at lekkasjen blir stoppet.

SISTE NYTT

Siste nytt