Hopp til innhold

Bolivia-dom utsatt til onsdag

Etter en tårevåt dag i rettssalen i Cochabamba, ble resten av rettssaken mot de kokaintiltalte norske kvinnene utsatt til onsdag.

Rettssalen i Cochabamba

Rettslokalet i Cochabamba.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Sjur Ø. Knudsen byline

Det var på forhånd ventet at retten tirsdag kveld kunne komme til å avsi dom over de ti som står tiltalte for narkotikasmugling i Cochabamba (se faktaboks i bunnen av saken).

Men klokken 21.37 norsk tid varslet dommeren at resten av rettssaken er utsatt til onsdag klokken 15.30 norsk tid.

Dommeren påpekte at den siste tiltalte nå harsagt sitt, og at dommerne deretter skal trekke seg tilbake og vurdere dommen uforstyrret. Han mente det ville være for sent å begynne med det tirsdag kveld.

Dermed må de to norske kvinnene og en norskboliviansk mann vente til i morgen før en dom eventuelt blir avsagt.

Mye står på spill for de to norske kvinnene som står tiltalt. Statsadvokaten la mandag fram påstand om 15 års fengsel for den gravide 19-åringen og 25 år for den norske 23-åringen . En norskboliviansk mann risikerer også 25 års fengsel.

Gråt i retten

Utsettelsen av rettssaken kom etter at forsvarerne og de tiltalte hadde fått forklare seg.

Tidlig på dagen holdt forsvareren for det tiltalte venneparet, Javier Chisaka, sin sluttprosedyre.

Da den gravide norske 19-åringen fikk muligheten til å forklare seg, avslo hun og gråt. På vei ut av rettssalen i pausen gråt hun og omfavnet moren sin.

Den norske 23-årige kvinnen og den 24-årige norskbolivianeren grep derimot sjansen til å si noe. 23-åringen gråt også, og ba dommerne om kortere straff.

I pausen så det ut som om de norske kvinnene klarte å slappe av. De smilte og tullet med hverandre.

Forsvarerne til de norske kvinnene har overfor NRK varslet at de kommer til å anke enhver dom .

Starter 15.30 onsdag

Retten ble satt klokken 15.49 norsk tid, og ble hevet for en pause klokken 17.53 norsk tid. Etter pausen ble retten igjen satt klokken 21. I underkant av 40 minutter senere utsatte dommeren resten av rettssaken til onsdag klokken 15.30 norsk tid.

NRKs reporter var til stede i rettslokalet og fulgte rettssaken. Slik gikk mandagens rettssak for seg:

21.40: Dommeren sier at grunnen til at han nå utsetter resten til i morgen, er fordi at rett etter at den siste tiltalte har sagt sitt, må dommerne trekke seg tilbake og uforstyrret vurdere dommen. Å begynne på dette nå er for sent, mener dommeren.

21.37: Dommeren utsetter resten av saken til 15.30 i morgen.

21.33: Onkelens kone nekter ikke for å ha gitt vennene en kvittering, men sier at hun er lei seg for alt vennene nå har gjennomgått. Når hun går og setter seg gråter både hun og kvinnen i venneparet over det ødelagte vennskapet.

21.31: Onkelens kone begynner å gråte med en gang, og sier at rettssaken er det mest urettferdige hun noensinne har vært med på.

21.30: Onkelen avslutter med å si at han virkelig beklager overfor venneparet. Deretter går onkelens kone opp. Hun valgte å ikke forklare seg tidligere i saken.

21.29: Onkelen sier at han bare er i denne situasjonen fordu han frivillig sa ja til å hjelpe de norske kvinnene i Bolivia.

21.28: Onkelen sier at han ikke vet hvorfor den 23-årige norske kvinnen forklarer seg som hun gjør.

21.27: Statsadvokat Mancilla avbryter onkelen, men får kjeft av dommeren. Onkelen sier at han har lyst til å treffe den norske 23-årige kvinnen ansikt til ansikt, for å se om hun fremdeles sier at det var han som ga henne bagene.

21.24: Ifølge onkelen er all reisingen hans, som gjør at han knyttes til andre narkoetterforskninger, bare jobbturer.

21.22: Grunnen til at onkelen sier dette er at kvinnen i venneparet rett før hadde sint og gråtende fortalt hvor opprørt hun er på sine tidligere venner, og hvor skuffet hun er over at de ikke har bedt om unnskyldning til dem.

21.20: Onkelen sier at han skjønner at han burde ha sagt unnskyld til de to vennene. Men han trodde han kunne gjøre det senere, når det hele er ferdig. Ifølge advokaten hans er det best å snakke minst mulig med dem, sier han.

21.15: Kvinnen er ferdig med å snakke, og norskbolivianerens onkel går opp for å snakke.

21.08: Når mannen er ferdig, går hans kone frem i vitneboksen.

21.00: Dommeren har kommet inn og retten settes. Den første tiltalte som ber om å få ordet, er mannen i venneparet.

17.53: Når norskbolivianeren er ferdig, ber dommeren om avtaleboken sin, og hever retten frem til klokken 21 norsk tid.

17.51: Norskbolivianeren sier det er lett å be om en dom på 25 år. Han sier at påtalemyndigheten kan dr ahjem til familiene sine etterpå, mens andre kommer til å lide.

17.49: Norskbolivianeren sier at statsadvokat Mancilla sier at moren hans ofte har vært på kontoret hennes for å be om at hun frikjenner ham. Han sier at det er sant, fordi de har tatt fra dem alt.

17.46: Norskbolivianeren sier alle kan se hvor mye alle andre tjener på en offentlig nettside (ved et skattesøk). Også hvor mye han selv tjener.

17.45: Norskbolivianeren sier han eier halvparten av en eiendom i Norge. Han sier det er sant, men at de tar feil når de tror de vet hvor pengene kommer fra.

17.42: Norskbolivianeren sier han ga danske myndigheter full beskjed om hvem han var, uten å være redd for noe. Han sier han er «ren».

17.40: Norskbolivianeren sier at årsaken til at han dro tilbake i mai 2008 var at hans mor hadde hatt en operasjon. Ikke fordi han rømte. Da han kom tilbake brukte han sitt eget navn, ikke noe annet.

17.39: Norskbolivianeren sier han kunne ha vært gift med kjæresten sin nå, hvis det ikke hadde vært for denne saken.

17.36: Norskbolivianeren sier at familien hans ønsket å flytte tilbake til Bolivia. Han kom dit for å kjøpe et hus, og at det ikke er ulovlig.

17.35: Norskbolivianeren sier det samme gjelder moren hans, Hun har vært nødt til å forlate alt sammen. Alt på grunn av «dette sirkuset».

17.34: Norskbolivianeren sier at faren hans har måtte slutte i jobben sin på grunn av denne saken. De har publisert bilde av ham og navnet hans.

17.31: Norskbolivianeren sier at den eneste grunnen til at han er her, er fordi han hjalp en venn. Han sier han har reist masse uten problemer, og at han har brukt sitt eget navn. Han har blitt torturert uten å vite hvorfor, sier han.

17.30: Norskbolivianeren sier at han er uskyldig. Han sier at de har satt ham i denne situasjonen på grunn av kjæresten hans.

17.28: Siden 19-åringen gråter, får hun en trøstende arm fra den 23-årige kvinnen.

17.27: Den 24-årige norskbolivianeren får tilbud om å si noe til dommerne. Han sitter ved siden av forsvareren sin, og reiser seg opp.

17.26: 19-åringen reiser seg opp for å si noe, men går ikke i vitneboksen. Hun sier at hun ikke vet hva hun skal si. Hun sier at hun er lei for det, men hun klarer ikke å si noe. Hun gråter etter at hun har satt seg ned.

17.25: 23-åringen sier at hun visste at hun gjorde en feil og beklager.

17.24: 23-åringen sier at hun ikke visste hva hun gjorde. Hun gjorde noe kriminelt uten å vite om det. Dersom hun hadde visste hva hun måtte oppleve, ville hun ha sagt nei.

17.22: 23-åringen sier at onkelen til den tiltalte norskbolivianeren hjalp dem med alt mulig på turen. Hun sier hun følte seg forpliktet til å gjøre ham tjenesten med å ta bagene. 23-åringen sier statsadvokaten sa til henne at hun skulle hjelpe henne, men at hun spurte om for mye.

17.19: 23-åringen sier hun alltid har tatt godt vare på datteren sin. Hun sier datteren betyr alt for henne.

17.15: 23-åringen sier navnet hennes ble ropt opp på flyplassen, og at betjenten ønsket å åpne 19-åringens koffert. Hun sa da at kofferten ikke var hennes, og det var da de ropte opp 19-åringen. Hun sier de åpnet kofferten uten at statsadvokaten var til stede.

17.13: 23-åringen snakker direkte til dommerne. Hun sier at alt statsadvokaten har sagt er løgn, og at de tre koffertene alle sto i hennes navn.

17.11: Dommeren tilbyr forsvarerne å si noe som svar til det Mancilla sa. Den tiltalte norske 23-åringen ønsker å si noe. Hun setter seg i vitneboksen og snakker spansk.

17.10: Alle forsvarerne er ferdige med sine sluttprosedyrer. Statsadvokaten tar ordet, men er rask.

16.39: Forsvareren hevder at klientene ikke har noe med kokainen å gjøre. Han nekter ikke for at de har kjøpt kvitteringer for å snyte på skatten, men ønsker at klientene skal frikjennes fra tiltalen (Det er vanlig å kjøpe kvitteringer for å snyte på skatten i Bolivia, siden man kan skrive av stort sett alt så lenge navnet ditt står på en kvittering).

15.51: Chisaka setter opp lerrettet og innleder sin sluttprosedyre.

15.49: Retten settes.

SISTE NYTT

Siste nytt