Hopp til innhold

Tepartyet som skal motendre USA

Tea Party Movement har som mål å endre USA - men i motsatt retning av president Barack Obamas «Change». De vil tilbake til gamle dyder - og selveste tedronningen er blitt Sarah Palin.

De siste tre ukene har protestbevegelsen holdt massemønstringer over hele USA, under navnet Tea Party Express.

Det endte denne uken i Boston - hvor det opprinnelige Tea Party foregikk i 1773 - og på The Mall i Washington, noen kvartaler unna Det hvite hus.

Sluttdatoen var ikke tilfeldig, den markerte fristen for innlevering av selvangivelsen i USA. Og skatt og føderal pengebruk er to sentrale fundamenter i tebevegelsen.

Tea Party

Ingen tvil om hva enkelte mener om Demokratenes ledere.

Foto: Craig Lassig / AP

Folk viste sine budskap og sine politiske slagord på ulike vis. Verst gikk det utover president Barack Obama og demokratenes ledere i Kongressen.

Teselskap-folket mener Obama og regjeringen er på ville veier og kaller ham en marxist.

Betaler ikke for andre

Tea Party-tilhengerne sier de ønsker tilbake de tradisjonelle amerikanske verdiene. Politikerne i Washington blander seg for mye inn i folks liv.

- Vi er i ferd med å bli et sosialistisk land, sier Gail Priest fra Florida.

- De tar bort vår frihet, og de endrer konstitusjonen, og det er helt uholdbart for meg, sier hun.

Også venninnen Debra Corbin fra Austin, Texas mener det har gått for langt. Hvorfor skal hun betale skatter til folk som ikke gidder å jobbe ?

- Vi bør kutte ut velferden, droppe noen av disse sosialprogrammene Det er ikke rettferdig, noen av disse personene kan jobbe, de kan komme seg tilbake i arbeidslivet, sier Corbin.

Også Don Lovelace fra Maryland mener USA sløser bort penger på sosiale ordninger.

- Å fordele fra dem som har mye til dem som har lite, er direkte uamerikansk, sier han.

- Alle har den samme sjansen til å komme seg frem. Går det galt, kan du prøve på nytt. Men hvorfor skal dem som lykkes betale for dem som feiler ? spør Don.

Video Tea-party usa

Video: De er sterke i nasjonaltroen deltakerne i tebevegelsen. Se intervju med flere av dem.

Hvit misnøye

Tea Party bevegelsen er på mange måter en misnøye-bevegelse.

En undersøkelse som New York Times offentliggjorde denne uka, viser at den typiske Tea Party sympatisøren er republikaner, hvit, mann og eldre enn 45 år.

Lavere skatter og mer individuell frihet er hovedsakene for dem støtter protest-bevegelsen

Så mange som 18 % av de spurte i undersøkelsen til New York Times sier de identifiserer seg med Tea Party bevegelsen. Det tilsier at Tea Party har potensielt stor innflytelse.

På en pressekonferanse i Washington denne uka presenterte Tea Party en liste over hvilke kandidater de støtter ved det kommende mellomvalget i høst - og hvem de ønsker å fjerne.

Frykter middelvelgerne

Det bemerkelsesverdige er at mange av kandidatene te-bevegelsen har lagt sin elsk på, holder seg langt unna arrangementene.

Det gjelder blant andre Scott Brown, som i fjor høst erobret setet i Sentat etter Edward Kennedy, som demokratene og Kennedy-familien hadde holdt siden 1950-tallet.

Scott Brown

Scott Brown etter den overraskende seieren i fjor høst. Selv distanserer han seg diskret fra tebevegelsen.

Foto: Brian Snyder / Scanpix/Reuters

Brown og mange av hans republikanske kolleger på østkysten vet, at Tea Party Movement står langt fra kjerneverdiene til mer moderate østkystrepublikanere og uavhengige velgere, som de er avhengig av for å bli innvalgt eller gjenvalgt.

Så fort de viser seg sammen med tedeltakerne, frykter de å tippe de moderate velgergruppene i fanget på Demokratene.

Andre republikanske kongressrepresentanter fra bevegelsens kjerneområder, stilte imidlertid opp, og mener grasrotbevegelsen er i ferd med å påvirke og endre det politiske landsskapet.

Tedronningen

Sarah Palin

Sarah Palin står i front for tebevegelsens argumenter.

Foto: DARREN MCCOLLESTER / AFP

Den som er blitt selve te-dronningen, er tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin.

- La president Barack Obama beholde forandringen sin selv. Vi klynger oss til våre våpen og vår religion, sa hun til stor jubel - og trakk frem i lyset en av Obamas tabber i nominasjonsvalgkampen.

Hvor han på et arrangement i Philadelphia uttalte at folk i nedgangsområder har en tendens til å klynge seg til sine våpen og sin religion - to grunnfestede pilarer i deler av det amerikanske samfunnet.

Hun gjenbrukte også en annen tidligere frase.

- Drill, baby, drill, ropte den tidligere Alaska-guvernøren og gjentok slagordet fra tidligere New York-borgermester Rudy Guiliani fra Republikanernes landsmøte - landsmøtet hvor Palin gikk fra ukjent guvernør til stjernestatus.

Spriker i alle retninger

Problemet for Tea Party Movement er at sakene spriker. Noen kjemper for minst mulig offentlig pengebruk uansett hva det gjelder, andre vil ha lavere skatter eller omlegging av hele skattesystemet, noen ønsker minst mulig innblanding fra Washington, andre sloss for fri rett til våpen eller mot abort, atter andre er nærmest mot alt.

Helsereformen til Demokratene og Obama, var utpekt til kampsak nummer en, både for tebevegelsen og det republikanske partiet. Det blir regnet som en stort tap for begge at Demokratene og presidenten klarte med politisk stemmetaktikkeri å få gjennom reformen i Kongressen.

Nå planlegger de hevn til høsten, med å dytte ut flest mulig demokratiske representanter. Hele Representantenes hus er på gjenvalg, det samme er en tredjedel av Senatet.

- Hvis vi ønsker å påvirke endringen, må vi ta del i valgkampen og få stemt inn «ekte konservative» i Kongressen, sier Amy Kremer i Tea Party Express til Politico.com .

Teaparty buttons

Slagordene på jakkemerkene er av det slagferdige slaget.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Hun oppfordrer alle medlemmene til å legge ned protestmerkene og plukke opp valgkampjakkemerkene.

Men også ventresiden har lansert sitt motalternativ som heter Crash The Tea Party eller «KnusTeselskapet».

Det forhindrer ikke te-medlemmene i fortsatt å ha troen på egne vegne til å stanse endringen av USA - mot det verre ifølge dem.

SISTE NYTT

Siste nytt