Hopp til innhold

Presidenten lover å styrke krigen mot Nigeria-svindel

Nigeria-svindel har blitt et velkjent uttrykk. Det liker ikke president Goodluck.

Nigerias president Goodluck Jonathan

Nigerias president Goodluck Jonathan.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Nigerias fungerende president Goodluck Jonathan gikk onsdag ut og lovet at han skal ta en gjennomgang av arbeidet som er gjort av anti-korrupsjonsbyrået i landet, etter kritikk om de har blitt «for slappe».

- Vi skal ta en kikk på organisasjonen. Hvis folk skal ta med pengene sine og investere i dette landet så må de være sikre på hvem de gjør forretninger med, sa Jonathan i forbindelse med toppmøtet om kjernefysisk sikkerhet i Washington.

- En forretningsmann vet liksom ikke hvem han skal stole på og snakke med, sa Jonathan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten skal også ha kommentert at svindelofrene ofte har seg selv å takke.

- Noen ganger er folk veldig grådige, og det er veldig lett å lure en grådig person, sa han.

Vil flytte store summer

Nigeria-svindel har blitt et samlebegrep for svindel og svindelforsøk utført av nigerianere (og andre) via PC eller telefon. Ofte tilbyr de masse penger for å «få hjelp» til å flytte store pengesummer til utenlandske banker.

Presidenten innser at svindelen har blitt en «alvorlig trussel» mot utlendingers investeringslyst i Nigeria.

Ikke nytt


Ifølge Wikipedia er ikke Nigeria-svindel noe nytt fenomen. «Det klassiske Nigeriabrev skriver seg fra 1970-tallet som ble sendt enten i form av et vanlig brev, telex eller telefax

Avsenderen utgir seg ofte for å være en høyt betrodd Nigeriansk statstjenestemann som har fått tilgang til store pengebeløp på en ulovlig måte.

Han ber så om assistanse til å få disse omsatt i vestlig valuta og tilbyr gjerne halve summen i lønn hvis offeret stiller sin bankkonto til disposisjon.