Hopp til innhold

Neil Armstrong refser Obama

USAs mest profilerte austronauter, med Neil Armstrong i spissen, slakter president Barack Obamas avgjørelse om å droppe NASAs planlagte måneferd.

Neil Armstrong og Barack Obama

Neil Armstrong og Barack Obama møttes i Det hvite hus i forbindelse med 40-årsmarkeringen av den første månelandingen.

Foto: Alex Brandon / AP

Armstrong har sammen med austronautene Eugene Cernan og James Lovell, kjent fra Apollo 13-ferden, skrevet et åpent brev til Obama.

Der advarer de presidenten om at kuttet i NASAs budsjett kan føre til at USA taper kampen om å være verdensledende på romfart, skriver Daily Mail.

– Det ser ut til at vi har kastet bort investeringen vår på 10 milliarder dollar i Constellation-programmet. For USA, verdens ledende romfartsnasjon, vil det å stå uten transport til verdensrommet gjøre oss til en andre- eller tredjerangs nasjon, skriver astronautveteranene.

Dropper måneferd

Buzz Aldrin på månen

Buzz Aldrin fotografert av Neil Armstrong på månen i 1969.

Foto: NASA / AFP

NASAs plan var i utgangspunktet å reise tilbake til månen innen kort tid, mens en bemannet ferd til Mars etter planen skulle være aktuell etter 2030.

Les: Månehelter retter blikket mot Mars

Planen om en ny måneferd ble imidlertid droppet fra Obamas forslag til statsbudsjettet for 2011, etter at NASA hadde brukt nesten ti milliarder dollar på å utvikle en ny rakett og romkapsel.

Det faller mannen som tok det første skrittet på månen tungt for brystet. Armstrong mener budsjettkuttet vil legge det amerikanske romfartsprogrammet i grus.

– Mens presidenten ser for seg at mennesker vil reise vekk fra jorden og muligens mot Mars i fremtiden, vil mangelen på utviklede romfartøyer forsinke utviklingen med mange år. Uten ferdighetene og erfaringen slike programmer bidrar med, står USA i fare for å synke ned i middelmådighet, skriver han.

– Feil for nasjonen

Romferja Discovery

Romferja Discovery før oppskyting tidligere denne måneden.

Foto: SCOTT AUDETTE / REUTERS

Romferja Discovery la nylig ut på sin fjerde siste tur til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Deretter vil romstasjonen være avhengig av andre land og kommersiell transport for å holde det gående.

– USAs vei ut i bane rundt jorda og til Den internasjonale romstasjonen vil nå være avhengig av en avtale med Russland om plasser på Soyuz-fartøyet til over 50 millioner dollar per sete. Å skaffe kommersiell transport vil sannsynligvis ta mye lengre tid og koste mer enn vi tror, påpeker Armstrong.

Les også: - Alt klart for romturister i 2010

Brevet er ett av to som havnet på presidentens pult onsdag.

I det andre brevet går 27 pensjonerte astronauter, flygeledere og NASA-ansatte sammen og anklager Obama for å sende NASA på en kurs som er «feil for nasjonen».

Vil fortsatt reise til Mars

Den internasjonal romstasjonen

Den internasjonale romstasjonen blir avhengig av andre land.

Foto: NASA / AP

Torsdag besøker Obama Kennedy Space Center i Florida, og da er det ventet at han vil gjenopplive deler av NASAs romfartsprogram, skriver CNN.

De har fått tak i et dokument fra Det hvite hus der står at romkapselen Orion, som også ble kuttet ut av budsjettforslaget, vil bli bygget likevel.

«Regjeringen forplikter seg til en modig og ny tilnærming til menneskelig romfart, og øker NASAs budsjett med seks milliarder dollar i løpet av de neste fem årene. Dette skal fostre utviklingen av grensesprengende teknologi», heter det i dokumentet.

Orion vil fortsatt ikke dra til månen, men kommer til å foreta ubemannede reiser til Den internasjonale romstasjonen, som kan få forlenget levetid.

Ifølge dokumentet vil Obama også spandere en oppussing på Kennedy Space Center, og beholde planene om å sende mennesker til Mars.

Les også: Opp- og nedturer med NASA i 50 år

SISTE NYTT

Siste nytt