Hopp til innhold

Er vi inne i et jordskjelv-tiår?

Forskere stiller seg nå spørsmålet om jorden er inne i en tiårs-periode for jordskjelv, hvor skjelvene kommer hyppigere.

Canape Vert utenfor Port-au-Prince, Haiti

Bydelen Canape Vert fikk i likhet med resten av hovedstaden Port-au-Prince store skader under jordskjelvet i Haiti i januar.

Foto: THONY BELIZAIRE / AFP

Hittil i år har det vært seks store jordskjelv verden over med styrke over 7. Fra Solomonøyene i Stillehavet, til Haiti, Chile og nå sist den siste uken, Mexico og Sumatra.

Det sjuende kom onsdag, i den kinesiske nordvestlige provinsen Qinghai, hvor kinesiske myndigheter melder om en styrke på 7,1.

Japan, Haiti, Chile

I fjor var 17 større jordskjelv. Skjelvet som la den italienske byen l'Aquila i ruiner, og hvor 300 mennesker mistet livet, var det største i Italia på over 30 år. Men det var ikke en gang blant de 17 største i 2009.

I 2008 var det 12 jordskjelv med styrke over 7.

I år kom det første første bare tre dager inn i det nye året - på Sumatra i Stillehavet. Ni dager senere skjedde det igjen - i Haiti. Det var en varslet katastrofe.

- Jordskjelvet var forventet. Det kunne tatt flere tiår før det kom - men det kom nå, seismolog Hilmar Bungum ved Jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller i Akershus.

Og mens verdens øyne var rettet mot den menneskelige tragedien som utspilte seg i Haiti, ble Japan rammet av et kraftig skjelv.

Dagen etter fikk Chiles innbyggere merke kreftene under bakken. 8,8 målte skjelvet som fikk boliger og veier til å kollapse.

For en knapp uke siden inntraff det tredje store jordskjelv på det amerikanske kontinentet dette året - i Mexico. Det kunne også merkes sør i den amerikanske staten California. Og det tok 12 minutter før jordskjelvet nordvest i Mexico gjorde utslag på målestasjonen nord for Oslo.

To dager senere ble Sumatra rammet.

Til sammen blir det seks store jordskjelv på 14 uker.

18 skjelv årlig

I gjennomsnitt er det 18 store jordskjelv i året. Seimologene vet mye om hvor det er størst risiko for skjelv, og hvor store skjelvene blir ulike steder i verden.

- Men følger vi samme raten som hittil i år, får vi 24 jordskjelv før året er omme, sier Hilmar Bungum.

Nå lurer verdens seismologer om jorden er inne i en periode hvor skjelvene kommer hyppigere, og at enkelte tiår er mer utsatt for jordskjelv enn andre.

- I årene fra 1905 til 1914 var det 24 stykker i gjennomsnitt hvert år, og det er det samme vi vil få i år, hvis de tre første månedene følges opp, sier Bungum.

- Også på 1940-tallet, fra 1941-1950, var antallet svært høyt, med 31,4 i snitt hvert år, sier han.

På 1970- og 1980-tallet var det en nedgang i antall skjelv, før det steg igjen. Mellom 1990 og 1999 var det 17,3 skjelv i årlig snitt.

Mens det mellom årene 2000 og 2009 var 13 skjelv.

- Dette er en variabilitet på tiårsbasis som er veldig stor, og som skyldes underliggende forhold som vi ikke forstår, sier seismologen.

Trigger hverandre

Ekspertene snakker om at jordskjelv kan trigge hverandre - at ett kan utløse et annet. Altså ikke etterskjelv som skjer der bruddet under bakken er - men helt nye skjelv.

Seismolog Hilmar Bungum ved jordskjelvsenteret mener de store rystelsene hittil i år ikke har noe med hverandre å gjøre.

- De seks jordskjelvene hittil i år, er over hele verden. Det er lite sannsynlig at det er en sammenheng mellom disse. De fleste store jordskjelv trigger, men de trigger skjelv i nærheten. Vi kjenner til at det innenfor en avstand på 1000-2000 kilometer, så kan det ofte trigges nye skjelv.

Skjelvet i Mexicos har allerede utløst flere nye skjelv. Frykten er at det også vil påvirke et annet ventet skjelv - i Los Angeles. Det er over 300 år etter det forrige virkelig store.

- Det vil vurderes om sannsynligheten for et nytt stort skjelv i Los Angeles er blitt påvirket av skjelvet i Mexico. Det er da utsikter til et skjelv langt større enn dette, sier Bungum.

Venter flere skjelv

Men det er flere skjelv seismologene venter på.

Det i Chile var for langt sør - de mener det skal komme et mist like stort lenger nord. Og man frykter at enda større naturkrefter snart settes i spill i Himalaya i Nord-India. Det er det 500 år siden sist.

- Det som vi er blitt sikre på, er at aktiviteten vil fortsette og det som vi desverre også er sikre på, er at det vil komme nye store katastrofer. Samtidig kommer ikke katastrofene på grunn av skjelvet, de kommer fordi vi gjør et altfor dårlig arbeide for å sikre husene til menneskene, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt