Hopp til innhold

Narkotiltalt nekter å fortelle hvem barnefaren er

Den narkotiltalte 19-åringen som sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia, vil ikke røpe hvem som er faren til barnet hun bærer i magen.

To av de tiltalte norske kvinnene i Cochabamba

To av kvinnene som er tiltalt for koakinsmugling. Kvinnen til høyre er den gravide 19-åringen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline
San Sebastian-fengselet

NRK.no møtte de to narkotiltalte norske kvinnene i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen

To dager før rettssaken mot de to narkotiltalte norske kvinnene skal begynne, møtte NRK.no dem i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

De to var 21 og 17 år da de ble stanset med nesten 22,5 kilo kokain i bagasjen på Jorge Wilstermann-flyplassen 19. mai for snart to år siden. Nå er den eldste blitt 23 år og har sendt datteren hjem til Norge, mens den yngste har fylt 19 år og venter barn.

– Vi er kjærester

19-åringen forteller at etter at det kom ut at hun er gravid, er hun blitt oppringt og skjelt ut av personer som tror hun ikke vet hvem faren er. Det sier hun at hun vet.

– Vi er kjærester, det får holde. Folk har ikke rett til å vite noe mer.

19-åringen har skjønt at det er noe mange lurer på, men hun sier til NRK.no at hun ikke ønsker å offentliggjøre hvem som er barnefaren.

Hun får støtte av sin 23 år gamle venninne, som mener hun må gjøre noe med de sjikanerende oppringningene.

Falske venner i fengselet

De to norske kvinnene er overrasket over enkelte av sakene de har fått se i mediene. De har blant annet lest at de ikke er på talefot inne i fengselet.

– Hvis vi blir lei av hverandre går vi bare på hver vår celle, sier 23-åringen med et smil.

Den gravide 19-åringen er tante til 23-åringens datter. Da de to satt sammen med NRK.no på kontoret til fengselsdirektøren, var det tydelig at de to kjenner hverandre godt og bryr seg om hverandre.

Vennskapet mellom de to norske kvinnene er sterkt, men de vegrer seg for å kalle andre innsatte for venner.

– En av kvinnene kan godt sitte sammen med deg og rose utseendet ditt. Fem minutter etterpå kan den samme kvinnen sitte sammen med en annen og baksnakke deg. Det er ganske falskt her.

– Det er mange forskjellige kvinner her inne, men det er nesten umulig å få seg ekte venner. Det er mer kjennskap enn vennskap, sier 19-åringen.

– Hun driter i alle andre

De to kvinnene har utviklet den interne humoren til to personer som er mye sammen, og når NRK.no treffer dem er det nesten ingen uenighet å spore i samtalen.

Bortsett fra når det gjelder den 20 år gamle kvinnen fra Lillesand som var med dem til Bolivia, og som tidligere i år rømte tilbake til Norge.

Den gravide 19-åringen hadde et nært forhold til henne da de dro til Bolivia. Men ingen ting av det hun nå sier om sin tidligere venninne ønsker hun å ha på trykk.

23-åringen går litt lenger. Hun forteller at de to gjenværende norske kvinnene ikke har fått det verre siden 20-åringen rømte, men hun mener at argumentene som er brukt i etterkant av rømningen, er usammenhengende og rare.

– Bare spør deg selv: Hvorfor rømme hvis du er uskyldig, sier 23-åringen. Hun mener rømningen bare beviser at 20-åringen kun tenker på seg selv.

– Hun driter i alle andre, sier 23-åringen.

- Savnet er det verste

De to venninnene får dagene i fengselet til å gå på forskjellige måter. Oppropene klokken 8.30 om morgenen og klokken 19 på kvelden er obligatoriske, mens fengselet går til ro klokken 22.30.

19-åringen bruker tiden til å lese mange bøker, og er nå i ferd med å lese den siste av 12 bøker i en serie. Hun har nå besøk av moren for åttende gang siden de ble arrestert i mai 2008.

23-åringen forteller at hun strikker mer enn noen sinne. Hun takler kjedsomheten godt, mener hun, men forteller at hun sliter med én ting:

– Jeg savner datteren min mest. Det er det verste med å sitte her, sier 23-åringen.

Onsdag klokken 15.30 kan du følge rettssaken i Cochabamba direkte på NRK.no.

Les også: Koka-landet i hjertet av Bolivia

SISTE NYTT

Siste nytt