Hopp til innhold

Norsk flomvern gir håp i Fargo

Nordmenn er i sving i byen Fargo i Nord-Dakota, som venter på hundreårsflom for andre år på rad. De setter opp norsk flomvern som denne hardt prøvede byen ikke har sett før.

AquaFence

Det amerikanske sivilforsvaret hjelper til med monteringen

Foto: Marius Hansen, AquaFence

- Store områder er allerede oversvømmet, og trær har gått overende, forteller styreleder i norske AquaFence, Helge Krøgenes.

Han prøver ut norsk utstyr i byen Fargo i Nord-Dakota, som forberederer seg på flomtoppen søndag.

De siste 24 timene har Red River steget med en meter. Byen Fargo ligner mer og mer en festning av sandsekker.

Sandsekker i Fargo i Nord-Dakota

En million sandsekker er stablet opp

Foto: Spencer Green / Scanpix/AP

Mer effektive

Men de prøver også med glede ut en norsk oppfinnelse, mobile flomvegger, som skal beskytte mot vannmassene.

- De kan være mer effektive enn sandsekker, sier Helge Krøgenes, som har fløyet over for å demonstrere utstyret for amerikanerne. Der fikk han plass i beste sendetid på en av de største fjernsynsstasjonene.

Se Fox News fra Fargo

- Men vi har også vært opptatt i intervjuer med en hel rekke andre amerikanske medier, som er interessert i vårt flomvern. Her i Minnesota gjør de også et poeng av at vi er nordmenn, forteller Krøgenes. Her bor det mange med norske aner.

Norsk flomvern i nyhetene på CNN

Red River har allerede stedet med en meter

Red River er allerede steget med en meter.

Foto: Marius Hansen

Ny hundreårsflom

Fargo, en by med 200 000 innbyggere, opplevde også hundreårsflom i fjor. Da steg vannstanden i elven til 12- meters-merket.

- Sjansen for at en storflom som dette skulle komme to år på rad er forsvinnende liten. Mange av innbyggerne spør seg derfor om klimaforandringene har skylden, sier Krøgenes.

Han forteller at det tar 2000 frivillige 12 timer å bygge en 500 meter lang mur av sandsekker. 25 montører bruker en og en halv time på å sette opp 500 meter av det norske flomvernet.

Beskytter rådhuset

Når flommen når toppen søndag, får både amerikanere og nordmenn vite om det norske flomvernet holder mål. Da er det ventet at elven vil stige nesten like mye som fjorårets rekord, eller mer.

- Men allerede nå slår vannet opp etter de veggene vi har satt opp, sier Krøgenes. En vegg beskytter rådhuset i byen, en annen er satt opp ved elvebredden.

SISTE NYTT

Siste nytt