Hopp til innhold

Kladdeføre mellom Kina og USA

USA og Kina krangler allerede om våpensalg til Tawian, sensur av Google og valutakurser. Bedre blir det ikke når president Barack Obama møter Dalai Lama i Det hvite hus i morgen.

Dukker av USAs president Barack Obama og Kinas statsminister Hu Jintao
Foto: Scanpix/AP

Kineserne har allerede protestert heftig mot møtet.

Før president Barack Obama reiste på sin første tur til Kina i høst, unngikk han beleilig å møte tibetanerens åndelige leder - for å ikke tirre vertene unødig.

Men han sendte sin utenriksminister Hillary Clinton på tur til Asia kun en måned etter innsettelsen i fjor. Hun la bevisst an på å ha en mindre kritisk tone overfor de kinesiske myndighetene. Her skulle freden råde, og kritikken komme i vennligere former enn tidligere.

Men besøket til presidenten selv ble ingen 100 prosent suksess.

Og i etterkant har tonen fra Washington blitt langt tøffere - og det er nå kladdeføre over Stillehavet - i den grad vann kan kladde.

Det er fire konflikter som nå rir forholdet - utenom Dalai Lama:

USAs våpensalg til Taiwan

USA har inngått en avtale om å selge våpen og militært utstyr til Taiwan til en verdi av 6,4 milliarder dollar. Kina ser fortsatt det selvstyrte Taiwan som sitt territorium, og har kalt våpensalget en skade på oppførselskodeksen mellom to nasjoner.

Selv om USA flyttet sin ambassade fra Taipei til Beijing i 1979, er Washington fortsatt Taiwans fremste støttespiller.

Kina har innstilt alt militært samarbeid med USA og truer med sanksjoner mot amerikanske selskaper som bidrar i våpenhandelen.

Dette kan spesielt ramme fly- og helikopterprodusenter og deres utstyrleverandører som United Technologies-selskapet Sikorsky Aircraft, Lockheed Martin, Raytheon og Boeing-selskapet McDonnel Douglas.

Kina har også varslet at de vil ilegge straffetoll på amerikanske kyllingprodukter. Selv om kineserne begrunner dette med hva de mener er dumping av amerikanske kyllinger på den kinesiske markedet, mener flere at det ikke bare er kyllinger - men også våpen - som er utslagsgivende for tollen.

Kinas sensur av Google

Den amerikanske søkegiganten Google har fått nok av Internett-sensuren til kinesiske myndigheter og truer med å trekke hele selskapet ut fra Kina. Grensen var nådd da en rekke Gmail-konti ble hacket. Google har rettet sterke beskyldninger mot kinesiske myndigheter, som nekter for å være involvert.

Det skal være 384 millioner Internett-brukere i Kina, og Google er der som i resten av verden, en vesentlig aktør.

USAs utenriksminister Hillary Clinton stilte seg bak det amerikanske selskapet, og kritiserte både Kina og andre sensurerende myndigheter i harde ordelag.

Hun rettet også pekefingeren mot selskaper som godtar å operere i land med sensurregler. Kina svarte med å beskylde USA for å ha dobbeltmoralt.

Valutakursen og handel

Kina er USAs største handelspartner.

Men en langvarig irritasjon er i ferd med å gå over i handling i Det hvite hus.

USA mener Kina manipulerer valutakursen på yuan'en, hvis kurs er knyttet opp mot dollar. Resultatet er en stor slagside i handelsbalansen mellom de to landene. Og at den lave yuan-kursen gavner kinesiske selskaper som kan operere med svært billige eksportvarer, men amerikanske firmaer får høyere pris på sine produkter i Kina.

Obama har nå varslet at den amerikanske regjeringen vil bli langt tøffere for å få Kina til spille etter spillereglene.

Det gjelder både yen-kursen og det å åpne markedene sine for utenlandske varer.

Kina svarte at USA retter urettmessige og gale beskyldninger og øver et utilbørlig press.

Video nsps_upload_2010_2_17_14_58_47_1997.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Det er skurringer på forholdet Kina og USA for tiden.

Truet med gjelden

Da det ble klart at et møte mellom Obama og buddhist-lederen var på trappene, forsøkte kinesiske myndigheter først å rasle med sabelen.

President George W. Bush og Dalai Lama

Dalai Lama møtte også Obamas forgjenger George W. Bush.

Foto: PAUL MORSE / AFP

– Hvordan vil det hjelpe USA å komme over den økonomiske krisen, spurte Zhu Weiqun, vel vitende om den enorme innflytelsen Kina har over amerikansk økonomi.

Kina er, med sin valutareserve på om lag 2000 milliarder dollar, USAs største kreditor.

Zhu er viseminister i kommunistpartiets departement som tar seg av forholdet til Dalai Lama.

Da det ble klart at Det hvite hus ikke gav etter for presset, beskrev kinesiske myndigheter møtet som «retorikk-rutine».

Kina, som invaderte Tibet i 1950, anser Dalai Lama for å være en separatistleder, og forsøker å isolere ham og begrense hans innflytelse ved å be internasjonale ledere om å la være å møte ham.

For Dalai Lama, som flyktet fra Tibet i 1959, er det vesentlig at høyprofilerte ledere møter ham, for å opprettholde fokuset på Tibet og myndighetenes behandling av den lille staten i Himalaya-fjellene.

Dalai Lama avviser at han ønsker Tibet fullt løsrevet fra Kina, men søker en løsning med utstrakt selvstyre. Zhu kaller like fullt buddhist-lederen for en «bråkmaker» som er fast bestemt på å så hat til Kina i resten av verden.

Ifølge talsmannen til Dalai Lama vil munkelederen ta opp situasjonen i Tibet, og orientere presidenten om samtalene som er gjennomført med kinesiske myndigheter.

Møtes på kartkontoret

Obama har lagt møtet med Dalai Lama til kartrommet i Det hvite hus, og ikke det symboltunge Det ovale kontor, hvor den amerikanske presidenten ellers mottar utenlandske ledere og andre viktige gjester.

Denne gesten legger trolig liten demper på kinesernes misnøye.

Dalai Lama selv er ikke så nøye på hvilket rom som velges.

- Det viktigste er at møtet finner sted, sier talsmannen Tenzin Taklha fornøyd - og legger til:

- Uansett hva kineserne selv later som, de bryr seg om hva omverdenen mener om dem.

SISTE NYTT

Siste nytt