Hopp til innhold

Mandela dropper fredsmarsjen

Nelson Mandela har brått meldt avbud til besøket til fengselet han for 20 år siden i dag kunne forlate som en fri mann.

Nelson Mandela etter løslatelsen 11. februar 1990

Nelson Mandela etter løslatelsen 11. februar 1990

Foto: Alexander Joe / Scanpix/AFP

Avgjørelsen om å droppe deltagelsen i feiringen av 20-årsdagen for løslatelsen fra Victor Verster-fengselet, kommer etter en krangel innad i familien om hva og hvor mye 91 år gamle Mandela tåler av reiser.

Spekulasjoner om «Madibas» helse

I stedet deltar blant annet hans ekskone Winnie Madikizela-Mandela og andre høytstående ANC-medlemmer, inkludert president Jacob Zuma, i en symbolsk 500 meter lang fredsmarsj fra fengselsporten til stedet der en en strålende glad Mandela løftet en knyttet neve i triumf etter 27 år i fengsel.

Statue av Nelson Mandela

Denne statuen av Nelson Mandela står utenfor Drakenstein Correctional Centre (tidligere Victor Verster-fengselet).

Foto: Finbarr O'Reilly / Scanpix/Reuters

Forrige uke sa visepolitiminister Fikile Mbalula at Mandela helt sikkert kom til å delta i feiringen utenfor fengselet, i et forsøk på å dempe spekulasjonene om at Mandelas helse er så dårlig at han ikke orker å reise.

«Madiba» - klannavnet som den folkekjære Mandela gjerne kalles - har ikke vist seg offentlig på flere måneder.

At Mandela ikke deltar i feiringen ved fengselet kommer garantert til å fyre oppunder spekulasjonene omkring helsen hans, og det vil skuffe tusenvis av tilhengere og ANC-medlemmer som planlegger å delta.

Tok ikke til seg mat i desember

I stedet kommer alt Mandela gjør til å bli grundig analysert når han i kveld deltar i åpningen av nasjonalforsamlingen. I desember kom det meldinger om at Mandela ikke tok til seg mat, og at han ble svakere og svakere. Siden har han kommet seg, blir det hevdet.

Det er ventet at over 20 000 mennesker vil delta i feiringen, som vil skje i byen Paarl utenfor Cape Town.

Mandela selv skal ha feiret 20-årsdagen for en uke siden, da han skålte for frihetsmarsjen med et glass champagne. Skålen skal ha blitt filmet av datteren Zindzi, skriver den engelske avisen Times .

SISTE NYTT

Siste nytt