Hopp til innhold

– Marokko bryter menneskerettighetene i Skah-saken

Marokko bryter menneskerettighetene i forhold til de to barna til Khalid Skah. Det mener Norges fremste juridiske ekspert på barnerett.

Khalid Skah demonstrerer utenfor Norges ambassade i sommer.

VANSKELIG SAK: Khalid Skahs barn ble tatt fra Marokko av barnas mor i sommer.

Foto: ABDELHAK SENNA / Scanpix/AFP

Marokko får også sterk kritkikk fra FN for å bryte barns rettigheter i barnefordelingssaker, der den ene av foreldrene er fra utlandet.

Les også: Yrke: Å hente heim norske barn
Les også: Diplomat hevder han ble drapstruet av Skah
Les også: – Jeg synes synd på mine barn
Les også: Vil ha domstol for barnekidnapping

Kirsten Sandberg, jussprofessor ved Universitetet i Oslo og en av Norges fremste eksperter på barnerett sier at dersom det barna forteller er riktig, så har Marokko brutt barnas menneskerettigheter.

Hentet barna til Norge

Moren til de to barna på 16 og 13 reiste til Marokko, og fikk med bistand fra to ansatte i forsvaret ungene hjem til Norge. De to barna hadde da rømt til den norske ambassaden, og har senere fortalt at de i huset til Khalid Skah ble holdt innelukket og sosialt isolerte i et halvt år uten skolegang.

– Det er en artikkel i barnekonvensjonen som sier at barn skal beskyttes mot psykisk og fysisk vold, og det å holde barn isolert så lenge uten skolegang kan betegnes som psykisk vold og dermed brudd på barnekonvensjonen, sier Sandberg.

Marokko - som har ratifisert barnekonvensjonen - har også plikt til å la barna bli hørt i alle saker som gjelder dem, blant annet når det gjelder hvor de vil bo; hos far eller mor.

Sterk kritikk

– Og spesielt når barna er så store som her, 13 og 16 år, så bør det barna sier veie tungt for Marokko, hvis de skal følge barnekonvensjonen, sier Sandberg.

Marokko får sterk kritikk i en rapport fra FNs barnekomite fra 2003, her går det fram at FN er dypt bekymret når det gjelder gjennomføring av rettslige avgjørelser der den ene av foreldrene er utlending.

Les også: FN-rapporten om Marokko

Det kan dermed se ut som om Marokko ikke har sitt på det tørre, når det gjelder i ivareta de to barnas menneskerettigheter.