Hopp til innhold

Blair: – Jeg hadde gjort det igjen

Tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair ble i dag grillet om invasjonen av Irak. – Jeg hadde gjort det samme igjen, sa Blair i den flere timer lange høringen.

Tony Blair i Irak-høing

Tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair i høringen om Irak-invasjonen.

Foto: Scanpix/Reuters

I over seks timer sto Blair foran høringskomiteen og svarte på spørsmål om beslutningen om å sende britiske soldater til Irak.

Blair nektet blant annet på at etterretningen fra Irak ble manipulert for å rettferdiggjøre invasjonen, og han nektet for at han hadde inngått en hemmelig avtale med USAs president George W. Bush.

Saddam Hussein fotografert 31. desember 2000.

Saddam Hussein - på grensen til å være psykopat, ifølge Tony Blair.

Foto: Jassim Mohammed / Scanpix/AP

Kanskje viktigst av alt var Blairs karakteristikk av Saddam Hussein, som han ikke bare mente var «på grensen til å være psykopat»:

– Han var et monster, og jeg tror ikke han bare var en trussel mot regionen, men mot hele verden.

Folket i Irak har det bedre uten Saddam, og Blair ville gjort det samme om igjen, sa Blair i høringen. Men han la også til at det ikke gikk en dag uten at han tenkte på hva som hadde skjedd.

– Dette handler ikke om konspirasjoner

Den tidligere statsministeren sa foran komiteen at han hele tiden hadde vært åpen og ærlig om hva som var blitt sagt mellom han selv og president Bush da han besøkte den amerikanske presidentens ranch i Texas. Det som var helt klart, mente han da og nå, var at Saddam Hussein måtte bli «håndtert».

– Dette handler ikke om konspirasjoner, bedrag eller villfarelser, sa Blair til komiteen.

– Det var en beslutning. Og beslutningen jeg måtte ta var - gitt Saddams historie, gitt hans bruk av kjemiske våpen, gitt de over en million menneskene hvis død han hadde forårsaket, gitt de ti årene med brutte FN-resolusjoner - om vi kunne ta sjansen på at denne mannen skulle få gjenoppbygget sitt våpenprogram, eller om det var for uansvarlig.

Video: – Saddam Hussein var et monster

Video nsps_upload_2010_1_29_19_40_33_772.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video fra Irak-høringen i London.

– Tenk 2010, ikke 2003

I løpet av seks timer foran høringskomiteen var dette Blairs viktigste poenger i forbindelse med invasjonen:

  • Ifølge Blair forandret terrorangrepene den 11. september 2001 holdningene til Irak, og betød at det var på tide med en tøffere linje overfor Saddam Hussein.
  • Blair nektet for at det ble inngått en hemmelig avtale på ranchen til USAs ekspresident George W. Bush i Crawford i delstaten Texas i april 2002.
  • Blair sto fremdeles fast ved at Irak «uten tvil» hadde kjemiske våpen.
  • Ifølge Blair var grunnlaget for invasjonen av Irak de gjentatte bruddene på nedrustningsavtaler i FN-regi, ikke at et nytt regime skulle innføres.
  • Blair mente han skulle ha korrigert mediene om argumentet om at Irak kunne sende avgårde masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter.
  • En ny FN-resolusjon om invasjon av Irak ville vært å foretrekke, men Blair mente at det ikke var nødvendig for at invasjonen skulle bli lovlig.
  • USA tilbød Storbritannia en mulighet for å trekke seg ut av invasjonssamarbeidet dersom britene ikke kunne stille med soldater.

– Noen ganger er det viktig å ikke stille mars 2003-spørsmålet, men 2010-spørsmålet, sa Blair og hevdet at dersom Saddam hadde fått sitte med makten i Irak hadde britene og deres allierte «mistet viljen» til å handle.

Tony Blair og George W. Bush sammen i Crawford i april 2002

Tony Blair og George W. Bush sammen i Crawford i april 2002. Statslederne satt sammen i to dager og diskuterte forholdene i Midtøsten og hva de skulle gjøre i krigen mot terror.

Foto: Susan Walsh / Scanpix/AP

Fikk tilrop fra tilhørerne i salen

– Dersom Saddam Hussein fremdeles hadde vært ved makten hadde vi i dag hatt en situasjon der Irak konkurrerte med Iran både hva gjelder evnen til atomkraft og når det gjelder å støtte terrorister.

– Beslutningen jeg tok - og, helt ærlig, den ville jeg tatt igjen - var at dersom det fantes en mulighet for at han kunne utvikle atomvåpen så burde vi stanse ham.

I høringen siterte Blair ofte fra egne taler og uttalelser i forbindelse med invasjonen i mars 2003. Steminingen i høringslokalet i London var til tider anspent, med familiemedlemmer fra falne soldater i Irak på tilhørerbenkene.

Både tidlig i høringen og mot slutten kom det utfall fra salen mot svarene til Blair.

Dagens høring ble avsluttet klokken 18.10 norsk tid. Det ble opplyst at sittende statsminister Gordon Brown vil bli innkalt på et senere tidspunkt, og høringsleder Sir John Chilcot mente at de hadde flere ting de ville snakke med Blair om.

Da høringen begynte i dag tidlig passet Chilcot også på å minne om at Blair ikke satt tiltalt for noe, og at han kanskje ville bli tilkalt igjen senere.

SISTE NYTT

Siste nytt