Hopp til innhold

Iran godtar ikke konsuloppsigelse

Iran nekter å godta oppsigelsen fra en konsul ved Irans ambassade i Oslo, ifølge Irans utenriksminister.

Mohammad Reza Heydari

SA OPP: Mohammad Reza Heydari ville ikke jobbe for et regime som behandler sine opposisjonelle slik Iran har gjort den siste tiden.

Foto: Priv

– Konsulen sier han ikke vil vende tilbake til Iran. Mohammed Reza Heydari har sagt opp stillingen, men oppsigelsen er ikke godtatt og han må fortsette arbeidet der eller i departementet. Han er blitt informert om denne avgjørelsen, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse i Teheran mandag.

Les også: - Flere vil si opp i protest
Les også: - De lovte å ikke røre meg
Les også: Tidligere iransk diplomat frykter at UD skal sende ham hjem til Iran

Heydari opplyste 7. januar at han hadde sluttet i stillingen i protest mot undertrykkelsen av opposisjonelle i Iran. Han sa også at han ikke ville returnere til Iran av frykt for konsekvensene.

Irans ambassade i Oslo har benektet at han har sagt opp og bare forklart at konsulens termin er utløpt. Heydari sier i en kommentar til utenriksministerens uttalelse at han står fast på beslutningen og ikke planlegger å vende tilbake.

– Jeg er diplomat, og alle vet hva som skjer med en diplomat om han vender ryggen til et regime som det i Teheran, sier den tidligere konsulen Heydari til nyhetsbyrået AFP.

– Å vende tilbake til Teheran vil bety å sette både mitt og familiens liv i fare, sierhan, og tilføyer at retur først blir aktuelt om opposisjonen tar makten.

Han ber også utenriksminister Mottaki gå av og slutte seg til opposisjonen.

– Han må se seg omkring og bli klar over hva som skjer. Han må gå av og kjempe sammen med folket, ikke mot folket.

Ifølge AFP svarer Heydari usikkert på spørsmålet om han vil søke politisk asyl i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt