Hopp til innhold

Tegneseriehelten Tintin for retten

- Tegneserieheftet Tintin i Kongo er rasistisk og videre salg må forbys. Det krever en kongolesisk student i Belgia.

Tegneserieheftet Tintin i Kongo
Foto: Scanpix/AFP

I dag startet rettssaken i Brüssel. Dersom Bienvenu MButu ikke vinner fram med kravet, er han forberedt på å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Journalist

Tintin er en guttaktig journalist som drar ut på oppdrag for avisen sin til store deler av verden, der han vikler seg inn i mange farlige situasjoner med skumle forbrytere og ville dyr i hælene.

- Når du leser tegneserien, og særlig når Tintin roper til kongolesere at de er late, så er det uakseptabelt, sier MButu.

- Tegneserieheftet ble laget for å vise folk i vesten at kongolesere er dyr og udisipilerte idioter, mener han.

Tegnet i 1930

Tintins opphavsmann heter Hergé er belgier. Tintin i Kongo ble først publisert i barnebilaget til en belgisk avis mellom 1930 og 1931. Den ble første gang tegnet om i 1946, og ytterligere forandret i 1975, ifølge nettleksikonet Wikipedia .

Da Hergé laget Tintin i Kongo var han en ung kunstner. Seinere i livet skal han ha kalt Tintin i Kongo en ungdomssynd som han beklaget.

i hardt vær før

Det er ikke første gang Tintin i Kongo er i hardt vær. Blant annet protesterte skandinaviske forleggere mot at Tintin bruker dynamitt når han er på flodhestjakt da heftet skulle utgis i vår del av verden.

Den kritikken bøyde Hergé seg for og fjernet denne hendelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt