Én av tre flasker Clos de Griffier-konjakk fra 1788 har gått for 25 000 euro, rundt 210 000 norske kroner på en auksjon i Paris.
Det er den eldgamle gourmetrestauranten Tour d’Argent som har lagt ut deler av sin rikholdige vinkjeller til salgs, og vinturister og verdenspresse har strømmet til.
LES OGSÅ:
Flere tusen flasker er lagt ut, blant dem høydepunkter fra både før og etter den franske revolusjon i 1789.
Avgjørelsen om å selge unna er tatt som en konsekvens av at restauranten har fått økonomiske bekymringer i kjølvannet av finanskrisen.
SE OGSÅ:
De kutter i antall bord, og skal kutte i antall svært eksklusive flasker.
I går gikk de eksklusive vinene - og i dag er de mer folkelige variantene som skal ut. Det betyr flasker helt ned i et par hundrelapper.
– Vi har feilet
– Det gir på en måte en følelse av at du har feilet, sier restaurantens britiske chief sommelier – eller vinkelner – David Ridgway til den britiske avisa
. Han er ansvarlig for den enorme samlingen som nå desimeres for å få plass til nye årganger.Det er spesielt Clos de Griffier-flaskene som volder Ridgway smerte.
– Det er ikke slik jeg forestilte meg at de skulle ende opp, og for meg virker det ganske ondskapsfullt. Dette er fremdeles en «ung» konjakk i betydningen kraftig – det var den iallfall da jeg prøvde den for femten år siden, sier han.
Avgjørelsen som er tatt vil gi plass til nye, gode årganger. Og det er slett ikke alt som gikk under hammeren i går, eller som forsvinner når auksjonen fortsetter i dag.
Det er totalt 18 000 flasker som skal selges, fra en kjeller som inneholder om lag 450 000 flasker fra de siste to hundre årene.
Ifølge restauranten er vinkjelleren i perfekt stand, og vinflaskene er dermed ikke bare historiske, men også helt riktig lagret, skriver
.Eldgamle høydepunkter og nyere stoltheter
Blant høydepunktene under gårsdagens og dagens auksjon er tre 130 år gamle vinflasker, ifølge restaurantens britiske vinsjef David Ridgway.
Det er fornemme viner som Chateau Yquem 1871, Romanée Conti 1874, og Gruaud Larose 1870.
I tillegg kommer nyere storheter, som er ventet å gå for over 25.000 kroner. Det inkluderer flere flasker med Chateau Lafite-Rothschild fra 1982 og Chateau Latour fra 1990.
Tour d'Argent betyr rett oversatt Sølvtårnet. Navnet fikk restauranten ved oppføringen i 1582, fordi bygggmesterne brukte hvitskimrende stein fra området Champagne.
De har helt siden 1500-tallet hatt rykte på seg som en av de mest eksklusive restaurantene i Frankrike, med kunder som inkluderer de fleste av Europas kongehus.
Mange av husets viner har gått til å akkompagnere restaurantens legendariske spesialrett, kvalt and servert i eget blod.
Reddet flaskene fra tyskerne
Restauranten har hele tiden beholdt sitt rykte og sin posisjon. I 1911 tok Terrail-familien over restauranten, og det er denne familien som fortsatt styrer.
Restaurantens legendariske sjef, nå avdøde Claude Terrail, reddet egenhendig vinkjelleren fra tyskerne under andre verdenskrig.
Han murte igjen vinkjelleren, og reddet flaskene den dagen tyskerne kom til Paris, 14. juni 1940, opplyser restauranteierne.
Under Claude Terrail blomstret restauranten, og på sitt beste hadde den tre stjerner i Guide Michelin – restaurantverdenens største æresbevisning – men den har begynt å slite de siste årene.
I 1996 mistet de én av sine stjerner, og den andre forsvant da Claude Terrail døde.
Det er hans sønn André som nå har tatt over, og som står bak avgjørelsen om å gå ned i antall bord i restauranten, og dermed antall solgte flasker vin.