Hopp til innhold

Vill skyting på ungarsk universitet

En mann skjøt vilt rundt seg på et ungarsk universitet etter at han skal ha blitt kastet ut av forelesningen. Minst en skal være drept og tre andre såret.

Skyting på Pecs University
Foto: FERENC KALMANDY / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En 23 år gammel mann løp inn på forskningssenteret for biofysikk ved universitet i den ungarske byen Pecs og skjøt rundt seg, melder det nasjonale nyhetsbyrået MTI .

– Ble kastet ut av forelesning

To av de sårede er kjørt til sykehus med alvorlige skader. En av dem døde kort tid etter ankomsten.

Les hvordan norske studenter opplevde skuddramaet:

Idliko Konrad, som jobber ved forskningsinstituttet, sier til MTI at hun hørte flere skudd. Like etter kom en student ut fra bygningen og ropte at en av klassekameratene hennes skjøt rundt seg inne i bygningen.

Den norske medisinstudenten Marius Opsahl, som er leder for den engelske studentbevegelsen ved det ungarske universitetet, var ikke selv tilstede på skolen da 23-åringen gikk amok, men har fått informasjon både fra rektor og medstudenter.

– Det var en ungarsk student som skal ha blitt kastet ut av forelesing for å ha bråket. Han skal så ha kommet tilbake med en revolver, og begynte å skyte mot en av lærerne og to medstudenter. Deretter flyktet han og på veien skjøt han en av skolens rengjøringsansatte. Han ble senere pågrepet på universitetssykehuset. Der var det norske studenter som var vitner til pågripelsen, forteller Opsahl til NRK.

– Folk er i sjokk

– Vi er alle i sjokk, og reagerte med vantro da jeg hørte om skytingen, sier Opsahl.

– Jeg befant meg bare ti meter unna da skytingen fant sted, forteller den norske medisinstudenten Eshan Tutunchian til NRK.

– Folk er helt i sjokk og mange gråter her nå, sier Tutunchian som forteller at det egentlig skulle vært ball på universitetet i kveld, men at det selvfølgelig ar avlyst.

Minnestund utenfor bygningen

Det skal nå være satt opp psykologisk krisehjelp som studentene kan benytte seg av og ANSA har vært i kontakt med sjømannskirken som vil bistå de norske elevene ved behov.

– Klokken 20 vil det være en minnestund utenfor bygningen der skytingen fant sted, sier Opsahl.

I morgen vil det være en samlingstund for de norske studentene der den norske studentpresten også vil delta, får NRK opplyst av Karoline Myklebust ved ANSA.

Video nsps_upload_2009_11_26_15_44_58_1313.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


Video:
Skytedrama i Ungarn

Mange nordmenn

Det skal være om lag 200 norske studenter ved universitetet, som studerer medisin og odontologi.

- Vi har snakket med universitetet, og det er ingen norske studenter blant de sårede og drepte, sier administrativ leder på på Bjørknes, Keeley Johansson.

Presseansvarlig ved universitetet, Zoltan Gyorffy, sier til Reuters at alle skuddofrene er fra Ungarn.

Gjerningsmannen skal være pågrepet av politiet. En fotograf fra nyhetsbyrået AFP rapporterer at universitetsområdet er stengt.

– Sjokk og vantro

ANSA organiserer de norske studentene i utlandet. Ifølge deres oversikt er det 132 norske ANSA-medlemmer i Pecs.

- Dette skal ha skjedd på den ungarske delen av universitetet og skal ikke ha berørt noen av de internasjonale elevene, sier ANSAs president Karoline Myklebust.

Skoleskytingen på Pecs University, Ungarn

Redningspersonell utenfor universitetet etter skoleskytingen på Pecs University, Ungarn.

Foto: TI,Ferenc Kalmandy / Scanpix/AP

Keeley Johansson fra Bjørknes sier at hun ved 13-tiden fikk sjokk da meldingen om skyteepisoden kom.

– Vi har snakket med flere av studentene, og holder fortløpende kontakt med studentene. Vi har fått opplyst at ingen norske studenter er fysisk skadd, men dette er ikke bekreftet av politiet så vidt jeg vet. Studentene sier også at ting skal være under kontroll nå. Kriseteam og psykologer er på stedet for å følge opp. Vi reagerer med sjokk og vantro, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.



SISTE NYTT

Siste nytt