Hopp til innhold

- Må være forberedt på å drepe barn

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen sier at norske soldater må være forberedt på å måtte drepe barnesoldater i krig.

Video nsps_upload_2009_10_16_18_44_51_4112.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen besøker en leir for tidligere barnesoldater i Tsjad.

Forsvarsministeren besøkte nylig en leir for tidligere barnesoldater i N'Djamena i Tsjad.

De rundt 100 unge guttene ble tatt til fange øst i Tsjad og er nå plassert i en leir for å lære å bli normale samfunnsborgere. De yngste guttene var bare 12 år gamle.

– Dette er flotte, unge menn som helt sikkert har hatt en kamp for tilværelsen fra de var ganske små. De har vært i harde kamper og mange var hardt skadet da de kom hit, sier Strøm-Erichsen.

Sendt ut i første linje

Flere av guttene er sterkt traumatisert av det de har opplevd og hva de har sett. De forteller også om hvordan de ble utstyrt med våpen og sendt ut i første linje for å kjempe mot regjeringsstyrkene.

Dette er også noe norske soldater i blant annet Tsjad og Afghanistan kan komme til å stå overfor noe forsvarsministeren sier at nordmennene må være mentalt forberedt på.

– Har lov å forsvare seg

– Dersom en norsk soldat i felt står overfor barn med våpen, så er det barnet å regne som en soldat og da har man, i ytterste konsekvens, lov til å forsvare seg, sier Strøm-Erichsen.

Hun sier at det nok vil være en veldig vanskelig situasjon å stå overfor, og at å drepe et barn er noe av det siste man vil gjøre.

– De fleste vil nok prøve alt før man kommer til en slik handling, men like fullt er det viktig å forberede soldatene på at det er en situasjon man kan komme opp i, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt