Hopp til innhold

Russland løsner grepet

Ved midnatt avslutter Russland over ti år med såkalte antiterror-operasjoner i Tsjetsjenia. President Kadyrov vil dermed få frie hender til å undertrykke sine undersåtter.

Ramzan Kadyrov

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov forteller til journalistene hvor fornøyd han er med beslutningen Moskva har tatt.

Foto: VISKHAN MAGOMADOV / AFP

Tsjetsjenia ledes av den russisk-innsatte Ramzan Kadyrov, som er beskyldt for drap, bortføringer og tortur av sine undersåtter.

Hans hardtslående regime har klart å etablere forholdsvis stabile forhold i delrepublikken, der muslimske opposisjonelle har krevd selvstyre siden Sovjetunionens oppløsning i 1991.

Nådeløs

Kadyrov har sin egen hær og sitt eget fengsel, og har slått nådeløst ned på all opposisjon. Han har mottatt store tilskudd fra Moskva, som har sett muligheten til å bli kvitt et vanskelig problem.

Det har vært to kriger i Tsjetsjenia siden Sovjetunionens fall.

Nå er republikken stabil, melder myndighetene.

Når myndighetene nå erklærer anti-terroroperasjonene som avsluttet, kan det bety at titusener av russiske soldater fra Tsjetsjenia.

- Avgjørelsen er tatt for å skape muligheter for å normalisere situasjonen i republikken, skriver Russlands såkalte antiterror-komité i en erklæring.

Personlig

Menneskerettighetsgrupper har kritisert regimet i Tsjetsjenia sterkt. Både føderale og lokale styrker er beskyldt for maktmisbruk og overgrep. Nå fryktes det at avslutningen på antiterror-operasjonen vil føre til at Kadyrov utvider sin personlige kontroll over tsjetsjenerne ytterligere.

- Hvis anti-terroroperasjonene er over, betyr det at vi har vunnet over bandittene. Vi kan rolig erklære at seieren er vår, sa Kadyrov til journalister i hovedstaden Groznyj i dag.

Han har erklært 16. april for nasjonal fridag.

Groznyj markerer slutt på sikkerhetsregimet

Opphevelsen av det russiske sikkerhetsregimet ble markert i Groznyj i dag.

Foto: Str / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt