Hopp til innhold

Statskupp i Mauritania

Sjefen for presidentgarden i det afrikanske landet Mauritania står i spissen for et råd som har overtatt makten i landet.

Mauritanias hovedstad Nouakchott

Soldater holder vakt utenfor Mauritanias nasjonalforsamling etter statskuppet.

Foto: SEYLLOU / AFP

En kilde i den tidligere presidentens stab sier at både presidenten, statsministeren og innenriksministeren er satt i husarrest.

Eks-presidentens datter bekrefter at soldater hentet faren hennes i dag tidlig.

Samtidig omringet soldater bygningen til det statlige kringkastingsselskapet i hovedstaden Nouakchott, melder fjernsynskanalen Al Jazeera.

Både radio og fjernsynssendingene er stanset.

Sparket offiserer

Bakgrunnen for statskuppet skal være at presidenten i går sparket to høyrestående offiserer, den ene av dem er general Mohammed Ould Abdel Aziz, sjefen for presidentgarden som nå har inntatt presidentpalasset.

Det første den selvutnevnte, nye presidenten gjorde var å oppheve beslutningen om avskjed for seg selv og offiserskollegaen.

Den politiske situasjonen i landet har vært uoversiktlig de siste dagene. Mandag trakk 48 av regjeringspartiets representanter i nasjonalforsamlingen seg fra partiet, mindre enn to uker etter at et mistillitsforslag førte til en omfattende endring i regjeringens sammensetning.

Folkevalgt president

President Sidi Ould Cheikh Abdallahi ble i fjor Mauritanias første demokratisk valgte president, etter en overgangsperiode med militært styre.

Den militære ledelsen styrtet den tidligere presidenten i et ublodig kupp for tre år siden.

Stort ørkenland

Mauritania ligger i Nord-Afrika og det meste av landet er ørken. Til tross for at flateinnholdet er det dobbelte av den tidligere kolonimakten Frankrike, har landet bare 3,1 millioner innbyggere.

De fleste innbyggerne er muslimer.

SISTE NYTT

Siste nytt