Hopp til innhold

- Har null erfaring i å styre

- Det er første gang i verdenshistorien maoister har vunnet et valg, men de har null erfaring i å styre et så komplisert land som Nepal, innrømmer utviklingsminister Erik Solheim.

Maoist feirer valgseieren

Lykkelig maoist feirer valgseieren. For bare tre år siden lå maoistene i blodig strid med myndighetene, og fortsatt står de på USAs terrorliste, men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er optimist.

Foto: Binod Joshi / AP

Maoistene kommer til å utgjøre den tyngste blokken i nasjonalforsamlingen etter valget i helgen.

VIDEO: Brakvalg for maoistene

Det betyr at de vil få stor innflytelse i et land som har dype røtter i buddhistisk kultur og hinduistisk kultur, men som samtidig har felles grense med Kina.

Kan Nepal bli et nytt Tibet? Og hvilke konsekvenser kan valgutfallet få for regionen, undres vi.

- Voktes nøye

Utviklingsminister Erik Solheim svarer ikke direkte, men innrømmer at maoistenes valgseier blir voktet nøye av landene rundt.

- De har lang erfaring med utenomparlamentariske virkemidler - og null erfaring med å styre et så stort og komplisert land som Nepal, selv i en samlingsregjering, sier han til NRK.

- Så vi må bidra med kompetanse og gjøre vårt for at de respekterer de demokratiske spillereglene, legger han til.

- Tenker du på politisk kompetanse?

- Absolutt! Og vi har jo lenge hatt en dialog med maoistene, og den vil vi fortsette, men samtidig være i tett dialog med de andre landene også.

Hør: Norge og maoistene

Erik Solheim i Nepal

Solheim har lenge engasjert seg for å sikre demokrati i Nepal. Her mottas han og ambassadør Tore Toreng ved et prosjekt Norge støttet utenfor Katmandu i 2006.

Foto: Myklebost, Nils / SCANPIX

- Sri Lanka kan lære

- Du har møtt viktige aktører i konflikten, blant dem maoistlederen Prachanda?

- Ja, og det er det jo nesten ingen andre som har gjort.

- Du har sagt at partene i denne konflikten i større grad enn andre har vært villige til å gå med på kompromisser. Det var kanskje partene på Sri Lanka du sammenliknet med?

- For noen år siden lurte de i Nepal på hva det var som gjorde samtalene på Sri Lanka til en så stor suksess - nå er det snart motsatt. Nå er det de på Sri Lanka som kan lære av Nepal. Der har det vært kompromissvilje hele tiden. Og alt Prachanda tidligere har sagt, bærer bud om at maoistene vil oppfylle sine demokratiske forpliktelser, og vi skal gi dem alle muligheter til å lykkes, men samtidig forlange at de etterlever reglene i et demokrati, sier Solheim.

Valgvinneren Prachanda

Det endelige resultatet av valget er neppe klart før om flere uker, men uansett om Prachandra og maoistene får rent flertall eller ikke, er de valgets klare vinnere.

Foto: Manish Swarup / AP

Norge og Nepal

Solheim understreker også at Norge lenge hare arbeidet for å sikre en demokratisk utvikling i Nepal.

Siden 1996 har opprørere kjempet for å avskaffe de føydale strukturene i Nepal, inkludert kongehuset, og for å opprette en maoistisk republikk. Dette har ledet til blodige opptøyer i hele landet som har krevd minst 13.000 menneskeliv.

"Det viktigste Norge har gjort i forhold til fredsprosessen mellom partene har vært å støtte opp om FNs innsats både ved å stille med personell og midler, " heter det på Utenriksdepartementets nettside, der det også understrekes at Norge har hatt løpende kontakt med både maoistene og myndighetene for å komme til en fredsavtale.

Utenriksdepartementet om fredsprosessen i Nepal

Norsk bistand til Nepal

Gratulerer Nepal med samlingsregjering

Historisk fredsavtale

Se også Utenriksdepartementets samlingsside

SISTE NYTT

Siste nytt