Hopp til innhold

Radar avslører Stonehenges hemmeligheter

Stonehenge var bare ett av flere monumenter i Sør-England, viser ny forskning. Ved hjelp av radar har forskere laget digitale kart over området 10.000 år tilbake i tid.

Perseidene sett over Stonhenge i Sør-England natt til 12. august 2010

Stonehenge sør i England med meteorsvermen Perseidene på himmelen i 2010.

Foto: KIERAN DOHERTY / Reuters

– Den vanlige oppfatningen er at Stonehenge var et isolert og vakkert sted. Vår forskning tegner et radikalt annet bilde av områdets historie, sier arkeolog Paul Garwood til SVT.

I en ny dokumentar som SVT sendte mandag kveld, forteller han om krig, enorme okser, hodeoperasjoner, magiske rosa stener og mystiske ritualer.

Stonehenge er en forhistorisk steinformasjon sør i England. Enorme steinblokker er reist i en sirkel, og de er forbundet med mange ubesvarte spørsmål og mytiske fortellinger.

NRK2 sender dokumentaren 11. februar.

Radarbilder

Forskningen britiske og østerrikske arkeologer har gjort, baserer seg på avansert radarteknikk. De har fått fram digitale kart over et 10 kvadratkilometer stort område rundt monumentet fra 10.000 år tilbake.

Stonehenge estimeres å være reist 3000 år før Kristus, og det skal ifølge forskerne bare ha vært ett av flere monument i området.

Et annet funn er at flint fra Stonehenge har hatt rosa farge som følge av alger i vannet den ble hentet opp fra.

Dette kan i steinalderen ha blitt tolket som at stedet var magisk, ifølge forskerne.

Stonehenge levande historier 4:4

Stonehenges mystikk tiltrekker seg turister fra hele verden.

Krig og gigantiske okser

Det er også funnet skjelett fra okser som er tre ganger så tjukke som det dagens okser har.

I steinalderen ble oksene drevet mot steinene, der jegere med spyd sto gjemt. Slik kunne de gi en økende befolkning nok mat.

I dag er området en turistmagnet, men tidligere var det en krigsarena. Funn viser at kvinner og menn slåss sammen i konflikter mellom stammene, og skjelett viser at barn ble ofre i krigene.

Plan over Stonehenge

Kart over Stonehenge, sør i England.

Foto: Wikipedia

Kirurgi uten bedøvelse

I dokumentaren kommer det også fram at mange av dem som ble såret i stridigheter, levde videre takket være kunnskap om å reparere brudd på kraniet.

De visste hvordan man løsnet huden fra hodet, og fjernet benbiter som hadde penetrert skallen.

Arkeolog Kristina Jennbert ved Lunds universitet sier den nye kartleggingen er god.

– Forskerne har satt Stonehenge inn i en lang rekke historiske hendelser. Etter at steinmonumentet ble bygget, ble det brukt til ritualer av andre mennesker. Det vet vi fordi det er bevart helt til i dag, sier hun til SVT.

NRK2 sender Stonehenge-dokumentaren 11. februar.

SISTE NYTT

Siste nytt