Hopp til innhold

Iran vil bekjempe nettdating

Myndighetene vil ikke at borgerne deres skal bedrive det de beskriver som umoralsk dating på internett.

Datamaskin

Til tross for strenge offisielle ekteskapsregler, benytter mange unge iranere seg av internett-dating for kortvarige forhold. Gjennom smutthullet 'sigheh' kan man gå rundt de strenge lovene som begrenser mulighetene for sex før ekteskapet.

Foto: Colourbox.com

Derfor lanserer Iran en egen nettside for å få unge til å gifte seg raskere. Siden skal promotere langtidsekteskap for de under 30 år, som tilsvarer over halvparten av landets befolkning.

Oppblomstringen av utallige nettdating-sider, i tillegg til tøffe økonomiske tider, har lagt en demper på ekteskapslysten blant unge iranere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig kan sjiamuslimer også inngå «sigheh», en form for midlertidige ekteskap, som gjør seksuell kontakt før ekteskapet mulig.

Praksisen er en gammel ordning og regnes som et av de vanligste smutthullene for iranere som vil gå rundt landets regler, blant til kjøp og salg av sex.

Psykologer og rådgivere

Og det er spesielt denne praksisen myndighetene nå ønsker å få bukt med.

Viseminister for ungdom og sport i Iran, Mahmoud Gholrazi, forteller at det er over 300 nettsteder han regner som illegale fordi de oppfordrer til umoralsk atferd.

Myndighetene har i samarbeid med en islamsk propaganda-organisasjon lansert det seriøse ekteskapsnettstedet, som de regner med å få på plass i løpet av få dager.

– Her kan unge melde seg inn og skrive litt om seg selv, sa viseminister Gholrazi til den iranske avisa Arman.

Han vil ikke bekrefte om siden vil likne tradisjonell nettdating, med bildedeling og profiltekster som utdyper interesser og hva det søkes etter.

Men Gholrazi sier at rådgivere og psykologer vil bli viktige bidragsytere til myndighetenes nye nettsted.

Én av tre skilles

I dag har Iran 11 millioner gifte, og visepresidenten ønsker å øke antallet.

– Med denne siden kan vi få 100.000 nye bryllup på den riktige måten. Det vil også hjelpe de unge inn ekteskapet, sier Gholrazi.

Samtidig ønsker han også å redusere skilsmissetallene i landet. I store byer som hovedstaten Tehran ender ett av tre ekteskap med skilsmisse.

SISTE NYTT

Siste nytt