Hopp til innhold

– Fredssamtalene er Libyas siste sjanse

FN har innledet nye fredsforhandlinger for Libya, men forventer intet raskt gjennombrudd. En våpenhvile ville vært til stor hjelp, mener FNs sjefmegler.

Fredssamtaler Libya

Libyske styrker som har sluttet seg til den islamist-støttede gruppen Libyas daggry, og som har kontrollert hovedstaden Tripoli siden august,

Foto: STRINGER / Reuters

FN har brukt måneder på å få partene tilbake til forhandlingsbordet etter at de møttes til én enkelt runde i september i fjor. Onsdag var det endelig duket for en ny runde i Genève i Sveits.

– Målet for samtalene er å få på plass en politisk avtale om en samlingsregjering som et flertall av libyerne kan støtte, sa FNs spesialutsending til Libya, Bernardino Leon, som leder forhandlingene.

Han understreket at det ikke ligger an til et raskt gjennombrudd.

Ber om våpenhvile

For at samtalene skal ha en sjanse til å lykkes, ber Leon de stridende partene om å inngå våpenhvile. Han sier også at han håper deltakerne i Genève har nok legitimitet til å kunne inngå en avtale om en samlingsregjering.

Ifølge eksperter kan forhandlingene være den siste muligheten til å få en slutt på kampene og kaoset i det nordafrikanske landet.

Men de er ikke optimistiske og frykter at den kaotiske situasjonen på bakken vil fortsette uansett hva som skjer ved forhandlingsbordet.

De er også kritiske til at det bare er politikere som deltar i Genève, ikke militære ledere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mektig milits

Pessimismen skyldes også at militsgruppen som tok kontroll over hovedstaden Tripoli i august, foreløpig glimrer med sitt fravær. Gruppen, som kaller seg Libyas daggry, er en av landets mektigste og hevder å ha dannet landets legitime regjering.

Leon understreket onsdag at døren blir stående åpen. Han sa også at det er positivt at flere av støttespillerne til Libyas daggry har bestemt seg for å delta.

FN-diplomaten har de siste månedene reist i skytteltrafikk mellom partene i et forsøk på å overtale dem til en ny forhandlingsrunde.

Siden Libyas daggry tok kontroll over Tripoli, har den internasjonalt anerkjente regjeringen vært forvist til en avsidesliggende by øst i landet. Der kontrollerer den kun et lite område.

Imens fortsetter kampene om landets viktige oljehavner og om Libyas nest største by Benghazi, der hundrevis av sivile er drept de siste månedene

SISTE NYTT

Siste nytt