Hopp til innhold

12 tiltalt for å ha hyllet terror – 3 dager etter at alle hyllet ytringsfrihet

Tre dager etter at 3,7 millioner franskmenn marsjerte for ytringsfriheten, har 12 mennesker stått tiltalt for ha hyllet terror. – Et paradoks, sier norske eksperter på ytringsfrihet. Blant de arresterte er en komiker.

Dieudonne

Den franske komikeren Dieudonné er arrestert for å ha oppfordret til terror på sin Facebook-side. Også i 2013 møtte han i retten i Paris anklaget for upassende ytringer.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Frankrike har de siste årene strammet kraftig inn på hva det er lov å si i det offentlige rom. I tillegg til vanlige ærekrenkelser, løgner og injurier, er det heller ikke lov å hylle terror i Frankrike. Det blir regnet som en oppfordring til terror.

Ifølge ukemagasinet Le Point er minst 400 utsagn som er tatt av «sensuren» i rettsvesenet.

I november ble den franske antiterrorloven strammet inn når det gjelder ytringer som kan tolkes som støtte til terrorisme. Dommene er også blitt lengre og varierer fra tre måneder til fire år, skriver Le Figaro i en gjennomgang av ferske dommer fra en rekke franske byer. I flere saker er den tiltalte dømt til ubetinget fengsel i saker hvor det tidligere bare hadde blitt en betinget dom.

4 år for Kouachi-ros

Mandag ble en mann i Valenciennes dømt til fire år i fengsel for å ha rost Kouachi-brødrene for terrorangrepet i Paris. En unggutt fikk 6 måneder for å ha ropt «Lenge leve Kalasjnikov» foran politiet.

De var to av 12 som måtte møte i franske rettssalenr denne uken etter å ha kommentert terrorangrepene i Paris på måter som påtalemyndigheten ikke likte, skriver Le Point.

Onsdag morgen ble den franske standupkomikeren Dieudonné M'Bala M'Bala arrestert i sitt hjem utenfor Paris. Påtalemyndigheten mener han har hyllet terror.

«Føler meg som Charlie Coulibaly»

Je suis Charlie

Plakat med slagordet «Je suis Charlie» preget markeringen i Paris søndag.

Foto: LOIC VENANCE / Afp

Bråket startet dagen etter at 3,7 millioner franskmenn hadde marsjert i gatene i Paris og andre franske byer for solidaritet og til støtte for ytringsfriheten, med plakater som hyllet satiremagasinet Charlie Hebdo: «Je suis Charlie».

Om kvelden skrev Dieudonné dette på sin offisielle Facebook-profil: «Vit at i kveld, for min del, føler jeg meg som Charlie Coulibaly» («Sachez que ce soir, en ce qui me concerne, Je me sens Charlie Coulibaly»).

Det ble tolket som en hyllest til terroristen som sto bak gisseldramaet i matbutikken, Amedy Coulibaly. Meldingen skal ha høstet 1,5 millioner «likes» før den ble fjernet.

Ytringsfrihetens essens er at den først og fremst skal beskytte ytringer vi ikke liker.

Dag Øistein Endsjø, professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen
Dag Øistein Endsjø

Dag Øistein Endsjø sier ytringsfriheten har strammere kår i Franrike enn i Norge.

Foto: UiB

Professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, Dag Øistein Endsjø, mener at utsagnet fra Dieudonné er innenfor det ytringsfriheten bør beskytte, også i Frankrike.

– Utsagnet kan tolkes som en hyllest, men det oppfordrer ikke til terror, sier han til NRK.

– Ytringsfrihetens essens er nettopp at den først og fremst skal beskytte ytringer vi ikke liker, sier han.

Han mener dette viser at franske myndigheter har en dobbelt standard for hva som tåles.

Det viktigste for franske myndigheter er tydeligvis å verne om ytringer som ikke skader eller sårer majoriteten.

Dag Øistein Endsjø, prosessor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen slår klart fast at ytringsfriheten beskytter nettopp retten til ytre seg på måter som også «krenker, sjokkerer og forstyrrer staten eller noen del av befolkningen».

– Det virker som at franske myndigheter mener det er viktigst å verne om meninger som ikke skader eller sårer majoriteten, sier han.

– Emosjonelt i Frankrike

William Nygaard presenterer ny kringkastingssjef

William Nygaard i Norsk Pen sier ytringsfrihet skal beskytte kontroversielle meldinger.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Også William Nygaard, styreleder i Norsk PEN, reagerer på at en komiker er arrestert etter å ha ytret seg.

Han sier han forstår at stemningen i Frankrike er veldig emosjonell etter terrorangrepene, og at utsagn som kan tolkes som støtte til terrorister, er sterkt å høre.

– Men siden den omtalte ytringen ikke oppfordrer til vold, bør den kunne tåles. Det paradoksale er jo at ytringsfrihet skal beskytte de synspunktene som ikke tåles. Det er nettopp dette som er ytringsfrihet, sier han.

Norsk PEN er den norske avdelingen av International P.E.N., verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon. Norsk PEN har vært klar i sin fordømmelse av terroraksjonen mot Charlie Hebdo.

Nygaard har selv fått smake ytringsfrihetens grenser på kroppen, da han for 22 år siden ble skutt og alvorlig skadet av en ukjent person som mislikte at han som forlegger hadde gitt ut Salman Rushies «Sataniske vers».

Kok i sosiale medier

I Frankrike vekker arrestasjonen av Dieudonné stor oppsikt. Alle de store avisene har slått det opp. Emneknaggen #Dieudonne trendet hele formiddagen på Twitter i Frankrike, noe som betyr at det er svært mange som brukte den.

Flere stiller spørsmål ved om ytringsfriheten bare skal gjelder for Charlie Hebdo, men ikke for Dieudonné.

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold mener det er ironisk at Frankrike fengsler en komiker tre dager etter massedemonstrasjonen for ytringsfrihet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier han er overrasket over at franske myndigheter slår så hardt ned på utsagnet, men tar forbehold om at han ikke kjenner franske lovregler på dette området.

– Jeg reagerer også på det Dieudonné sier, som tyder på at han uttrykker sympati for en terrorist som har drept mennesker for hva de ER, nemlig jøder.

Men samtidig er det ironisk, at Frankrike, tre dager etter at 3,7 millioner marsjerte til forsvar for ytringsfriheten, fengsler noen på grunn av hans ytringer, sier Kokkvold.

– Likner Hussain-saken i Norge

Løken Stavrum Kokkvold

Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier Hussain-saken viser at Dieudonné ikke ville blitt dømt i Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier at hun umiddelbart tenkte på den ferske dommen mot norske Ubaydullah Hussain da hun hørte om arrestasjonen av Dieudonné.

– Hussain-dommen fastslår at i Norge er det tillatt å si at man støtter vold, mens det ikke er lov å oppfordre til vold. Dette er en viktig grense, sier Stavrum.

Strengere i Frankrike

Lovgivningen er forskjellig i Norge og Frankrike når det gjelder retten til å ytre seg.

I tillegg til å oppfordre til terror, er det etter fransk lov for eksempel også forbudt å skjende det franske flagget, og det er forbudt å nekte for Hitlers folkemord på jøder. Nettopp det siste er Dieudonné bøtelagt for.

Diedonné har sagt at den franske staten er dobbeltmoralsk når den hyller ytringsfriheten, men forbyr hans meninger.

Den påstanden avviser statsminister Manuel Valls som har advart mot å blande ytringsfrihet og antisemittisme.

– Rasisme, antisemittisme, oppfordring til terrorisme det er ikke meninger, det er lovbrudd, sier Valls.

Dieudonné er en svært kontroversiell person i Frankrike. Han er gjentatte ganger dømt for å brudd på forbudet mot rasistisk framferd, og regjeringen har stemplet ham som en som oppfordrer til rasehat. Han er også kritisert for å bruke nazilignende symboler.

Samtidig har han mange tilhengere og reiser på turneer hvor han opptrer på store arenaer med tusenvis av tilhørere.

Da hans turné i fjor ble stanset av den øverste forvaltningsdomstolen i Frankrike, ble det sagt fra dommerne at det forelå risiko for forstyrrelse av den offentlige ro og orden dersom forestillingen skulle gå sin gang.

Han er tidligere også dømt til å betale en bot på 65 000 euro (ca. 500 000 kroner) for å ha hisset til hat og rasistiske ytringer.

Over 50 nye saker denne uka

Bare siden søndag har fransk politi satt i gang etterforskning i 54 nye saker for «oppfordring til terrorisme», melder nyhetsbyrået AFP.

Politiet etterforsker også 15 tilfeller av graffiti på moskeer og 10 tilfeller av bruk av våpen, ild eller eksplosiver mot muslimske gudshus

LES OGSÅ: Charlie Hebdo er ute i aviskioskene

SISTE NYTT

Siste nytt