Hopp til innhold

– Vi ber om våpen, men får dødsstraff i stedet

En av de 54 soldatene som ble dømt til døden i Nigeria tidligere denne uken, klager over mangelen på utstyr til soldatene som blir sendt for å kjempe mot Boko Haram.

Nigerianske soldater

Nigerianske soldater på Maidiguri, hovedstad i delstaten Borno der Boko Haram er særlig aktive.

Foto: Jon Gambrell / Ap

– Hello ladies og gentlemen. Jeg er en soldat og jeg er dømt til døden av den nigerianske hæren fordi vi ikke dro og kjempet mot Boko Haram uten utstyr, skriver den nigerianske soldaten Fatah Fatah på sin Facebook-side.

Det er det velrenommerte nettstedet Sahara Reporters som siterer Facebook-innlegget, som gir et innblikk i hvordan vanlige soldater i den nigerianske hæren tenker.

– Vi ber om våpen, men får dødsstraff i stedet, skriver den unge soldaten videre på sin Facebook-side.

54 dømt til døden

Fatah Fatah er en av de 54 nigerianske soldatene som sist onsdag ble dømt til døden av en militærdomstol.

Rettssaken hadde pågått siden oktober, og journalister fikk ikke være til stede i retten da dommen ble lest opp.

Soldatene som ble dømt til døden var med i spesialstyrken SF1 111, som i august i år ble sendt til for å ta tilbake tre byer som de ekstreme islamistene i Boko Haram hadde tatt kontroll over i delstaten Borno.

Delstaten Borno ligger i det nordøstre hjørnet av Nigeria, og det var i denne delstaten at 276 skolejenter ble bortført av Boko Haram i april i år.

Ifølge menneskerettsadvokaten Femi Falana var alle de dødsdømte soldatene mellom 21 og 25 år, og de fleste av dem hadde vært i hæren siden 2012, skriver The News Tribune.

Falana sier at ytterligere 43 soldater venter på å få sine saker opp for retten, også de er tiltalt for mytteri og feighet.

Soldatenes koner har demonstrert

Goodluck Jonathan

President Goodluck Jonathan stiller til gjenvalg ved valget i februar neste år.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Opprørerne i Boko Haram har til dels avanserte våpen. Det er blant annet kjent at de har stridsvogner og granatkastere.

Samtidig har det kommet en rekke rapporter om at soldatene fra den nigerianske hæren mangler det meste. Mange skal ikke engang ha patroner til geværene sine.

Det har ført til at soldatenes koner har demonstrert utenfor en militærbase, i et forsøk på å forhindre at mennene deres blir sendt i krigen uten skikkelig utstyr.

Også soldatene selv har demonstrert ved flere tilfeller, blant annet ved å sette opp en protestleir utenfor delstatshovedstaden i Borno, Maidiguri.

Ledelsen i den nigerianske hæren har avvist at soldatene er for dårlig utstyrt. Samtidig har president Goodluck Jonathan prøvd å låne en milliard dollar for å kjøpe inn utstyr til soldatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ødelagt skolebygning

Fra denne skolen i Chibok bortførte Boko Haram 276 skolejenter i april i år uten at militæret var i nærheten for å stoppe dem.

Foto: Stringer / AFP

– Forsvinner om natten

Mangelen på skikkelig utstyr er en av grunnene til at få blant sivilbefolkningen har tillit til soldatene.

– Det var soldater i noen av landsbyene rundt oss, men soldatene forsvarer oss bare om dagen. Så fort kvelden nærmer seg, forsvinner de, sier Zannaram Bukar, en 52-åring som har søkt tilflukt i Maidiguri.

Mangelen på soldater i deler av Borno har ført til at mange oppfatter deler av staten som områder der regjeringsstyrken ikke tør å vise seg.

– Soldatene er stasjonert i landsbyer nær de store veiene. Går du til landsbyer langt fra de store veiene, der du ikke engang hører lyden av den passerende bil, finner du ingen soldater der, sier Bukar.

Nigeria med Borno

SISTE NYTT

Siste nytt