Hopp til innhold

Ble feiret som Grønlands redningskvinne – endte i korrupsjonsskandale

Drømmen om selvstendighet fra Danmark svinner hen i takt med en korrupsjonsskandale som har sendt Grønlands statsminister i skammekroken.

Aleqa Hammond

Grønlands statsminister har havnet i det politiske mørke etter en stor korrupsjonsskandale. På fredag er det nyvalg på verdens største øy.

Foto: Jacob Ehrbahn / Ap

– Jeg har ren samvittighet, sier statsminister Aleqa Hammond.

Men regjeringssjefen har brukt drøye 100.000 kroner av felleskassa på flyreiser, hotell og minibar for seg og sin familie. Det kostet henne statsministerposten. Landet er sendt ut i politisk kaos og nyvalg som skal holdes fredag.

– Jeg synes det grønlandske samfunn skal arbeide for en verdidebatt om at vi ikke henretter folk og kryssforhører dem fra talerstolen, og gjør dem kriminelle før en konklusjon er trukket i utvalget, sier Hammond.

Drømmen om selvstendighet

49 åringen fra Narsaq satte ord på grønlendernes drøm om selvstendighet fra den gamle kolonimakten Danmark og ble statsminister for partiet Siumut – sosialdemokratene.

– En ting er sikkert. Grønland ønsker økonomisk uavhengighet. Større drøm kan man ikke ha som borger i et samfunn som har vært kolonialisert, sier Hammond.

Hun hadde den riktige inuittbakgrunnen, og hadde i tillegg bodd og studert i USA og Canada.

– Jeg forstår at folk har høye forventninger, sa Hammond da hun hadde vunnet valget i mars 2013.

Den gang var valget preget av at milliardinvesteringer i gruvedrift og oljeproduksjon på Grønland skulle sørge for at drømmen om fullstendig løsrivelse fra de gamle danske koloniherrer endelig skulle gå i oppfyllelse. Men siden er ingen gruver kommet i drift, det pumpes ikke opp olje, og fiskeriene sliter mer enn på lenge.

Drømmen om selvstendighet fra Danmark svinner hen i takt med en korrupsjonsskandale som har sendt Grønlands statsminister i skammekroken.

Video: Fiskeren Johannes er ikke veldig optimistisk for ungdommene på øya.

Skitt fiske

– Fisket er dårlig, særlig for oss som er små, sier en av fiskerne som bare vil kalles Johannes.

Skinnlua er tredd godt nedover ørene, og agn er med i store bøtter i den gulmalte sjarken. Nå er det nettopp fiske, arbeidsledighet og bostedspolitikk som preger debatten foran valget. Fiskerne skulle nyte godt av at hele havneområdet skulle rustes opp med gruvedriften som skulle komme. Men slik gikk det ikke. I stedet er arbeidsledigheten snart oppe i 10 prosent.

– Det er synd for ungdommen og for framtiden, sier Johannes.

Grønlands neste statsminister?

På partikontoret til «Inuitenes samholdsparti» er det hektisk aktivitet. Mange tror det er deres leder Sara Olsvig som blir sjef for Grønlands selvstyremyndigheter ettersom sosialdemokratene ligger med brukket rygg som følge av korrupsjonspåstandene mot Hammond.

Olsvig sier det er på tide med reformer.

– Det kommer til å bli hardt for alle fordi vi må omprioritere samfunnets midler. Vi sier også klart at vi ikke kan unnvære disse reformene. Derfor må vi skille mellom tomme valgløfter og realistisk snakk, sier Olsvig.

Men selv om drømmen om selvstendighet svinner hen på Grønland, er det noe som alltid vil bestå på Grønland: Nemlig fiske.

– Fiske er det deiligste man kan oppleve, og så den friheten man har. Men økonomien skal være på plass hver dag, og økonomien ligger der ute i vannet, sier Johannes mens han kikker over ripa på den gamle sjarken.

SISTE NYTT

Siste nytt