Hopp til innhold

Venter flere protester utover dagen

Innbyggerne i Ferguson våknet opp til nedbrente bygninger og nasjonalgardene i gatene. Det er varslet flere demonstrasjoner utover dagen.

Ødeleggelser Ferguson

I morgentimene tirsdag var det rolig i gatene i Ferguson, men byen bærer preg av nattens opptøyer.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Urolighetene i Ferguson og misnøyen med at politimannen som skjøt og drepte den ubevæpnede tenåringen Michael Brown slipper tiltale, spredde seg raskt til andre deler av USA.

Verst har det uansett vært i forstaden til storbyen St. Louis i delstaten Missouri, hvor det i går ble kunngjort at en storjury har bestemt at politimannen Darren Wilson ikke tiltales for drap etter at den 18 år gamle Michael Brown ble skutt i forbindelse med en arrestasjon.

En rekke bygninger har blitt satt i brann og plyndret og ute i gatene har det vært kaotiske tilstander. Bråket startet umiddelbart etter at statsadvokat kunngjorde storjuryens beslutning. Over 60 demonstranter er hittil arrestert i Ferguson.

Politiet opplyste i morgentimene tirsdag lokal tid at de voldelige demonstrasjonene kun foregikk over et område på tre kvartaler, og oppfordret folk til å opptre som normalt i dag og konsentrere seg om å gjøre seg klare for feiringen av Thanksgiving.

– Politiet vil stille med flere ressurser utover dagen og kvelden for å kunne hanskes med de kriminelle elementene. Vårt mål er å bruke så lite makt som mulig, sa politiet til Reuters ved 07-tiden lokal tid.

«Ingen rasistpoliti»

Men det var ikke bare i Ferguson at storjuryens avgjørelse ble ventet spent på.

I New York marsjerte hundrevis av demonstranter forbi Union Square med plakater hvor teksten lød «Fengsle politimenn som dreper». De utkommanderte politistyrkene forsøkte å samle demonstrantene i en del av plassen, men enkelte brøt gjennom politisperringer som var satt opp mens de ropte «Ingen rettferdighet, ingen fred, ingen rasistpoliti».

Ferguson-protest i Los Angeles

I flere andre amerikanske byer har det vært demonstrasjoner i natt, som her i Los Angeles. For 22 år siden var byen åsted for opptøyer etter at afroamerikaneren Rodney King ble slått i hjel av en gruppe hvite politifolk.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Det samme slagordet kunne man høre også i Philadelphia, hvor noen hundre marsjerte gjennom en del av sentrum.

I Oakland i California ble en av motorveiene sperret av og stengt i vel en time. Midt i veibanen satte en gruppe seg ned, for å markere sin misnøye med avgjørelsen i Missouri.

På vei tilbake lød ropene «Hendene opp, ikke skyt» og «Svarte liv teller – alle liv teller».

Stigmatisert

Tirsdag er det ventet demonstrasjoner utenfor rettslokalet i Clayton i Missouri, hvor storjuryen som fattet den kontroversielle beslutningen satt.

Skolene i og rundt Ferguson holder stengt i dag. I sentrumsgatene viser tv-bildene hvordan brannmannskaper etterslukker branner i bygninger og biler.

Fergusons afroamerikanske befolkning utgjør 21.000 mennesker. De har den siste tiden vært i høyspenn i påvente av avgjørelsen fra storjuryen.

Innbyggerne har i årevis klaget på det de oppfatter som stigmatisering og brutal behandling fra byens politistyrke.

Uroen i byen har blitt sammenlignet med de langt større raseopptøyene i Los Angeles og flere andre amerikanske byer i 1992 etter at en gruppe hvite politimenn slo i hjel den svarte amerikaneren Rodney King, et drap de senere ble frikjent for.

SISTE NYTT

Siste nytt