Hopp til innhold

18.000 drept i terror i 2013: – Gruppene er mer aktive og brutale

En voldsom økning i antall terrorangrep og -ofre i fjor bekymrer terrorforskerne. Sentralt står fire radikale islamistgrupper i konfliktområder i utlandet.

Motorsykkelbombe i Kirkuk 19. sept 2014

Det er totalt 60 land i verden som har vært utsatt for terrorhandlinger. De sivile tapene er høyest i Irak, hvor 6362 personer ble drept i terrorangrep. Dette bildet er fra et selvmordangrep i Bagdad i Irak i slutten av september.

Foto: MARWAN IBRAHIM / Afp

Antall mennesker som ble drept i et terrorangrep, økte med 61 prosent fra 2012 til 2013. Til sammen ble nærmere 18.000 mennesker drept i terroraksjoner i fjor. Det viser den årlige rapporten «Global Terrorism Index» som utgis av den australske organisasjonen Institute for Economics & Peace, ifølge avisen The Atlantic.

Over 80 prosent av de drepte ble drept i terrorhandlinger i landene Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Irak og Syria. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har bistått regjeringer, sikkerhetstjenester og kommisjoner verden rundt med sin terrorekspertise. Han sier at terrorfaren har økt voldsomt og at konfliktene i de fem landene er stadig mer brutale.

– Det har blitt mye farligere og verre. Terrorgruppene er de samme som tidligere, men gruppene og individene er stadig mer aktive og brutale nå. De tyr til mer brutale midler for å ta terreng og etablere seg. Det fører til en ond voldsspiral, der menneskelivet er stadig mindre verdt, sier Ranstorp til NRK.

10.000 terrorangrep i 2013

Det er totalt 60 land i verden som har vært utsatt for terrorhandlinger. De sivile tapene er høyest i Irak, hvor 6362 personer ble drept i terrorangrep. Det er en økning på 164 prosent fra året før. Det er den største økningen i terrorangrep som noensinne er registrert.

Det var nesten 10.000 terrorangrep i 2013 – en økning på 44 prosent på ett år. Det er hovedsakelig fire terrorgrupper som står bak angrepene: IS, Boko Haram, Taliban og Al Qaida står bak over halvparten av aksjonene.

– Vi har sett en betydelig og bekymringsfull økning av terror og terrorhandlinger, etter at vi lanserte vår årlige rapport i 2012, sier Steve Killelea, styreformann i Institute for Economics and Peace.

Han legger til at økningen i terrorisme i stor grad har vært knyttet til radikale islamistiske grupper som oppfordrer til vold i islams navn. Killelea oppfordrer muslimske ledere til å redusere sin støtte til voldelige grupper, og forbedre politiarbeidet for å redusere trusselen.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Ifølge terrorekspert Magnus Ranstorp er konfliktene mer brutale og fører til ond voldsspira.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Terrorgruppene har satt seg høyere mål

Mens nasjonalistisk separatisme ofte var hovedmotivasjonen tidligere, har religiøst motivert terror økt dramatisk siden 2000.

Ranstorp sier at økningen av angrepene og dødstallene de siste årene, er spesielt et resultat av økende sekterisk motsetninger og vold mellom sunni- og sjiamuslimer i Irak og Syria. Han sier også at det har vært en økende fragmentering av terrorgruppene i disse landene den siste tiden.

– Det er flere terrorgrupper i disse konfliktområdene nå, enn det var for bare noen måneder siden. Det gjør konkurransen tøffere og fører til en økende voldsspiral. Samtidig har terrorgruppene satt seg høyere mål, som å etablere en egen stat og etablere et kalifat, sier Ranstorp til NRK.

– Terrorister kan slå til mot Norge

Også i Norge er mange redde for at terrorhandlinger skal finne sted. I sommer ble terrorberedskapen i Norge høynet etter konkrete trusler mot landet, men ble senere senket igjen uten at noe angrep hadde skjedd.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) presenterte i begynnelsen av november en oppdatering av trusselbildet i Norge. PST frykter at terrorister kan slå til mot landet i løpet av ett år, og frykter særlig islamistisk terror knyttet til krigen i Irak og Syria.

PST har tidligere bekreftet at minst 60 personer med norsk tilknytning har reist fra Norge til Syria og sluttet seg til radikale islamske grupper.

Flere titalls mistet livet av en selvmordsbombe i Pakistan

Flere titalls mistet livet av en selvmordsbombe ved grensen mellom Pakistan og India 2. november i år. Taliban påtok seg skylden for angrepet.

Foto: Arif Ali / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt