Hopp til innhold

Ny Martine-video på arabisk vekker reaksjoner

En ny video om Martine-saken er nå i ferd med å gå viralt i arabiskspråklige land. Flere hundre har lagt igjen kommentarer. De fleste krever rettferdighet.

«En morder er en morder, om han er arabisk eller vestlig. Han må straffes. Denne kvinnen som ble drept er et menneske, uansett hvilken religion eller nasjonalitet hun tilhører».

Dette er en av mange kommentarer til den nye videoen om Martine-saken. NRK har oversatt kommentarene fra arabisk til norsk. Videoen er laget i både en engelsk og arabisk versjon og er spredd til flere arabiskspråklige land.

I videoen blir den mistenkte jeminitteren Farouk Abdulhak oppfordret til å melde seg til britiske myndigheter.

– Hovedhensikten er å skape et press i det miljøet hvor den mistenkte i utgangspunktet lever et beskyttet liv, sier Jan Aage Røtnes, styremedlem i Stifelsen Martines minnefond for Rettferdighet.

«Hva med den saudiske kvinnen som ble drept i London? Hvor er morderen?»

«Ja, dette er urettferdig»

Etter at videoen torsdag ble sluppet på sosiale medier, har den hatt nær 60.000 sidevisninger, og er delt over 2000 ganger, ifølge Martine-stiftelsen.

Flere av de arabiske brukerne skriver at de ønsker rettferdighet for Martine, men mange påpeker også viktigheten av å belyse det høye antallet voldtekts- og drapssaker som skjer hver dag i Midtøsten. Andre stusser over hvor stor oppmerksomhet en slik enkeltsak får.

Her er noen av kommentarene oversatt fra arabisk til norsk:

«Dere har gjort denne saken stor. Men det er tusen andre som blir slaktet hos oss arabere. Vestlig blod er dyrt, vårt blod er billig».

«Hva med den saudiske kvinnen som ble drept i London? Hvor er morderen?»

«Farouk Abdulhak må stilles til retten og bli dømt. Og England skal straffes for drap og voldtekt i Irak, Afghanistan og andre arabiske land».

«Hvor er rettighetene til arabiske kvinner som blir voldtatt av amerikanere i Irak?».

«Farouk Abdulhak må stilles til retten og bli dømt. Og England skal straffes for drap og voldtekt i Irak, Afghanistan og i andre arabiske land»

«Ja, dette er urettferdig. Men det er ikke rettferdig å lage et skille. Hvorfor har dere laget støy rundt denne saken, mens saker for muslimer over hele verden krenkes?»

«Dere arabere, hvor er hodene deres? Hvor er hjertene deres? Er dere levende eller døde? Vi publiserer saken for en vestlig kvinne. Hvor er rettighetene for kvinner som blir voldtatt av den amerikanske hæren i Irak og Afghanistan? Hvor er rettighetene til kvinner som blir voldtatt av serbere i Bosnia?»

Håper videoen kan gjøre en forskjell

Martine Vik Magnussen

DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars 2008.

Sturla Ellingvåg har produsert videoen i samarbeid med produsent Jan Petter Selbekk.

– De aller fleste kommentarene som jeg har lest bærer preg av å være oppgitt over at rettferdigheten ikke seirer i sånne saker. Vi håper videoen kan gjøre en forskjell og legge ytterligere press på familien til den mistenkte om å gjøre det rette, sier Sturla Ellingvåg.

Nobelprisvinnere fronter kampanjen

I videoen opptrer 2011-fredsprisvinner Tawakkul Karman fra Jemen, som var på Norgesbesøk i sommer. Hun besøkte avdøde Martines familie på Nesøya i juni.

Også Shirin Ebadi, som mottok nobelprisen i 2003, opptrer i videoen.

– Jeg håper jeg kan være vitne til rettferdighet i denne saken og at den mistenkte vil svare for sine feilgrep og handlinger.

Liten utvikling

Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London i 2008. Mannen som ble siktet i saken av britisk politi, Farouk Abdulhak, var alt reist til sitt hjemland da han ble etterlyst av politet.

Abdulhak har oppholdt seg i Jemen siden drapet skjedde, og har hele tiden etter drapet stått på listen over Scotland Yards mest ettersøkte kriminelle.

Ettersom britiske myndigheter per dags dato ikke har noen utleveringsavtale med Jemen, kan han ikke kreves returnert til England for å stilles for retten.

Men familien nekter å gi seg i kampen om en dom i saken. Målet er å få den siktede ut av Jemen og tilbake til England for rettergang.

– Vi bruker energi på dette fordi vi vil følge de to linjene stiftelsen er interessert i, nemlig å bidra til å løse saken og få fokus på uretten som skjer, sier Røtnes.

Utenriksdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere saken fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt