Hopp til innhold

18 000 amerikanske sykepleiere truer med ebola-streik

Et sykepleierforbund i California i USA opplyser at de planlegger streik og andre protester mot det de anser som utilstrekkelig beskyttelse for sykepleiere som behandler ebolasyke. Samtidig har tallet på ebolasmittede passert 13 000 og 4900 er døde.

RoseAnn DeMoro

RoseAnn DeMoro som leder det amerikanske sykepleierforbundet i California har lenge vært sterkt kritisk til den beskyttelse helsemyndighetene tilbyr sykepleiere som risikerer livet i kampen mot ebolaviruset. Nå varsler sykepleierne proteststreik.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

Merker med navn på de to smittede ebola-pleierne

Sykepleiere bærer klistrelapper med navn på de to kollegene som ble smittet av ebola mens de pleide en dødssyk pasient.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap
Amber Vinson klemmer sin pleier da hun ble utskrevet fra sykehus

Den ebolasmittede amerikanske sykepleieren Amber Vinson klemmer ansatte på sykehuset Emory University Hospital i Atlanta i USA da hun ble utskrevet og erklært frisk denne uken. Vinsom ble smittet da hun pleide en ebolapasient i Texas.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters
Sykepleiere demonstrerer mot ebola i Las Vegas

Hundrevis av amerikanske sykepleiere demonstrerte i september mot ebola i Las Vegas. De sier for lite gjøres for å beskytte pleierne.

Foto: John Locher / Ap

Sykepleierne har krevd bedre beskyttelse helt siden to sykepleiere i Texas ble smittet av viruset da de behandlet en døende ebolasyk liberier .

– Sykepleiere som har vært villige til å stå ved pasientene uansett om det er influensa, ebola eller kreft, blir nå bedt om å sette seg selv ubeskyttet og ubevoktet i fare, sier administrerende direktør Rose Ann DeMoro i det amerikanske sykepleierforbundet National Nurses United (NNU).

Ferske til fra amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) viser at epidemien så langt har krevd 4910 liv, og at 13 676 er smittet. I USA har det vært fire tilfeller, og en person er død.

Streiker 12. november

Forbundet og foreningen California Nurses Association (CNA) som er tilknyttet NNU, sier de vil ta ut sykepleiere i streik fra den 12. november ved 66 sentre i California og ett sykehus Washington.

I tillegg til streikene, vil sykepleiere andre steder i USA delta i protester den 12. november.

Totalt 18.000 sykepleiere tas ut i streik. Flesteparten av dem er ansatte ved helsegiganten Kaiser Permanente i California.

En av lederne i stiftelsen, Gay Westfall, mener de er godt forberedt på ebola, og sier de har retningslinjer og beskyttelsesutstyr som oppfyller, eller overgår de føderale anbefalingene.

FN refser USA for strenge karanteneregler

FNs generalsekretær Ban Ki-moon refset denne uka behandlingen som hjemvendte helsearbeidere får i USA. Han sier det er kritikkverdig at friske helsearbeidere blir satt i 21 dagers isolat når de kommer hjem fra de ebolarammede områdene.

Han mener restriksjonene legger et urettferdig press på helsearbeidere og dem som har vært tett på kampen mot ebola, sier Bans talskvinne Stephane Dujarric.

– Hjemvendte helsearbeidere er eksepsjonelle mennesker som har ofret seg selv for menneskeheten, sier Ban gjennom sin talskvinne.

ALT OM: Ebola-epidemien

SISTE NYTT

Siste nytt