Hopp til innhold

Søkkrik politisk donor til NRK: Mine millioner blir en dråpe i havet

SAN FRANSICO (NRK): Guy Saperstein har tjent en kjempeformue som advokat. Nå bruker han deler av den på å støtte kandidater ved kongressvalget, men mangemillionæren mener de som er rikere enn ham har brukt så mange millioner i årets valgkamp at hans bidrag nesten er bortkastet.

Gir millioner til valgkamp:

Guy Saperstein brukte 300.000 dollar på valgkampen i 2008.

Foto: Tove Bjørgaas

Høyt oppe i åsen, med utsikt over havet og San Francisco, tar han imot NRK i sitt enorme hjem. Den pensjonerte borgerrettighetsadvokaten tjente en absolutt formue på store saker om kjønns- og rasediskriminering på 1980- og 90-tallet.
Siden han ble pensjonist har han imidlertid fått enda mer å gjøre.

«En travel fyr» er yrkestittelen Guy Saperstein har ført opp på visittkortet.

For livet er hektisk for en som driver i veldedighetsbransjen i USA. Saperstein gir penger til organisasjoner som jobber for skattereform, klimapolitikk og bevaring av nasjonalparker.

Og han støtter kongresskandidater som er opptatt av de samme spørsmålene.

– Akkurat nå blir jeg nedringt av kampanjene til ulike senatorer og kongressrepresentanter. Innboksen min er så full at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, sier Saperstein.

Rett før NRK kom på besøk, fikk han en telefon fra Senator Mark Udall som forsøker å beholde senatsplassen for Colorado.

– Han ringte og fortelle at det kommer titalls millioner mørke penger til valgkampen i Colorado. De blir brukt til å lage stygge svertekampanjer, sier Saperstein.

«Mørke penger», penger fra såkalte Super PACs er blitt mer dominerende enn noensinne i årets valgkamp.

Noen ganger føler Guy Saperstein han at det er nytteløst å fortsette med politiske donasjoner.

– Når andre er villige til å gi 100 millioner dollar eller enda mer, ja da spør jeg meg om det, sier han.

Selv brukte Saperstein 300.000 dollar i valgkampen i 2008. Han bruker mindre i dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - kongressvalget 2014» i nytt vindu

En ødeleggende høyesterettsdom

I mange år forsøkte politikere her i USA, med blant andre med John McCain i spissen, å få til en lov som begrenset hvor mye penger rike amerikanere kan gi til politiske kandidater. Den ble vedtatt i 2008, men så utfordret motstanderne dommerne i høyesterett.

I 2010 kom den såkalte Citizens United-dommen i Høyesterett. Den slo fast at det er en amerikaners rett å få bruke så mye penger som han/hun ønsker på politiske ytringer.

– Dommen åpnet slusene fullstendig og ødela mye, mener Guy Saperstein. Etter 2010 har såkalte Super PACs gitt astronomiske summer for å sverte kandidater som de er motstandere av.

Charles Koch

Charles Koch og hans bror David er noen av dem som har bidratt mest til det republikanske partiet.

Foto: Bo Rader / Ap

Organisasjoner med navn som Americans For Prosperity (republikansk) og Senate Majority PAC (demokratisk) kan bruke så mye penger de vil på politiske ytringer. De kan ikke gi penger direkte til valgkamporganisasjonen til en kandidat.

Det de oftest gjør er å betale for dyre TV-reklamer som sverter motkandidaten til den de vil støtte. I årets valg er denne aktiviteten ekstrem i flere av delstaten der kampen om flertallet i Senatet står.

I North Carolina kjemper demokrat Kay Hagan for å beholde senatsplassen sin og Super Pacs på begge sider har brukt 75 millioner dollar på å forsøke å påvirke duellen mellom henne og republikaneren Thom Tillis.

Det samme er tilfellet i Colorado, Kentucky, Iowa og Georgia som er andre delstater der slaget skal stå.

Koch-brødrenes demokratiske utfordrer

Millionene til de politiske lobby organisasjonene kommer fra mange steder, ikke minst fra svært rike amerikanere. De konservative Koch-brødrene er et eksempel.

Charles og David Koch støtter agendaen til den konservative delen av det republikanske partiet og har gitt nesten 200 millioner dollar til ulike Super PACs og tenketanker siden 2008. De har også bidratt direkte til mange kampanjer.

Kasinomilliardæren Sheldon Adelson er en annen stor bidragsyter.

Ved årets valg har imidlertid Demokratene svart med samme medisin. Super PACen, Senate Majority PAC som har som mål å sørge for at partiet beholder flertallet i Senatet på tirsdag er en av de aller største. Søkkrike enkeltdonorer har også dukket opp på demokratisk side.

Tom Steyer

Tom Steyer gitt enorme summer til kandidater som er for klimapolitikk.

Foto: Steve Helber / Ap

Den viktigste av dem er Tom Steyer.

Den San Francisco-baserte Hedgefund-milliardæren og miljøaktivisten lovet i 2010 at han ville gi halvparten av sin formue til veldedige formål. Det er ikke lite, for han er verdt minst 1,6 milliarder dollar.

I denne valgkampen har Steyer gitt enorme summer til kandidater som er for klimapolitikk.

Han har startet sin egen Super PAC. NextGenPAC og han er trolig den enkeltpersonen i årets valgkamp som bidrar aller mest. Han har blant annet brukt drøye fem millioner dollar på å forsøke å svekke motkandidaten til senator Mark Udall i Colorado, Cory Gardner.

– Jeg applauderer Tom Steyer. Dersom jeg hadde hatt to milliarder dollar, ville jeg også ha brukt en av dem på å forsøke å virkelig gjøre en forskjell i amerikansk politikk, sier Saperstein.

Han synes det er ille og ødeleggende for demokratiet i USA at det brukes slike latterlige summer på valgkamp.

– Men blir du beskutt, må du skyte tilbake. Derfor er det bra at Demokratene har fått flere superrike donorer i denne valgkampen, sier Saperstein.

Vil betale mer skatt

De aller rikeste i USA er blitt langt rikere siden Barack Obama ble president. Det inkluderer Guy Saperstein som har meldt seg inn i gruppa «patriotiske millionærer». De kjemper for en skattereform som vil skade dem selv.

– Jeg vil at det skal bli innført progressive skatt her i landet. At de rikeste skal måtte betale forholdsmessig mer. Men først og fremst må vi få skatt på utbytte. Vi rike er i stand til å gjemme unna enorme summer fordi vi er fritatt for slik skatt, sier han.

Saperstein understreker at skattereform ville koste ham dyrt.

– Alle mine inntekter kommer fra utbytte så her taler jeg mot mitt egent beste. Men jeg tror det ville være bra for USA, sier han.

Ikke råd til Monet

Guy Saperstein viser oss rundt i det enorme hjemmet sitt. I kjelleren har han en ballsal der han inviterer politikere og organisasjoner han støtter til fundraisere og strategimøter.

I hallen står en buddhaskulptur i gull som kona hans mente de burde ta med hjem fra India, men som de ikke visste hvor de skulle plassere. Og på veggene henger mange store og dyre malerier.

– Jeg liker impresjonistene, men jeg har ikke råd til de europeiske. De er blitt for dyre, og jeg kan ikke betale 50 millioner for et bilde. Jeg har imidlertid mange kjente amerikanske kunstnere på veggene her, sier han.

Facebooksjef øver på veldedighet

Vi befinner oss i Piedmont, oppe i åsen over Oakland, en 20 minutters kjøretur fra travle San Francisco og litt lenger fra Silicon Valley der hovedkvarterene til Facebook og Apple og andre av verdens rikeste selskaper ligger.

Teknologimilliardærer, som Facebook-sjef Mark Zuckerberg, må tåle kritikk for å tjene altfor mye og bruke for lite på veldedighet.

– Men jeg har sans for at Zuckerberg er i gang. Han gav nylig en stor sum til et utdanningsprosjekt og sa det skulle være en læringsprosess for ham i forhold til å bli filantrop. Jeg ser også ha han gav 25 millioner dollar til ebola-bekjempelse. Det er bra, sier Saperstein.

Zuckerberg har imidlertid også startet en egen Washington-basert lobbyoperasjon og han har tette bånd til Obama-administrasjonen.

I Facebook jobber nå også Obamas tidligere kampanjestrateg David Plouffe.
Den engasjerte mangemillionæren mener det er for mange søkkrike mennesker i USA. Så lenge de har anledning til å legge seg opp enda mer penger på grunn av lave skatter, er det bare rett og rimelig.

SISTE NYTT

Siste nytt