Hopp til innhold

Forskeralarm: – Vinner ikke over ebola uten økt kamp

Ebolaen sprer seg saktere, men kampen mot sykdommen må intensiveres, skal den stanses. Det skriver legetidsskriftet The Lancet. – For hver uke som går blir det vanskeligere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ebolasjekk Mali

En helsearbeider tar temperaturen på en kvinne som krysser grensa mellom Guinea og Mali. Torsdag ble det kjent at landet hadde fått et første tilfelle av sykdommen.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Hans Rosling

Professor Hans Rosling sier ebolaepidemien ikke kommer til å være over i løpet av et par måneder.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Selv om spredningen av ebola er noe bremset, er det behov for en raskere og kraftigere innsats for å få bukt med den fryktede sykdommen. Det slås fast i en ny forskningsartikkel som er publisert i legetidsskriftet The Lancet.

– Trenger mer personell, mer penger og utholdenhet

I artikkelen skriver forskerne blant annet at hvis man hadde klart å skaffe 4800 nye pasientsenger innen 15. oktober, sammen med andre tiltak, hadde over 137. 000 nye sykdomstilfeller vært hindret. Hvis man klarer dette innen 15 november, vil bare 53 000 tilfeller være hindret.

Rapporten slår fast at det trengs langt flere behandlingsplasser enn det man hittil har lagt opp til.

Det er en konklusjon den svenske professoren i global helse, Han Rosling, støtter fullt ut. Han er i Liberia der han jobber med landets regjering med å kartlegge sykdommens omfang.

– Nå trenger vi tre ting. Mer personell, mer penger og utholdenhet. Dette kommer ikke til å være over i løpet av en måned eller to, sier han til Sveriges Radio.

Verdens helseorganisasjon har sagt at man trenger minst 4700 sengeplasser i de tre hardest rammede landene i Vest-Afrika for å nå målet om å stanse epidemien innen 1. desember.

Så langt har man bare klart å skaffe en firedel, skriver den maliske nettavisen Mali Actualités.

Ebola i Mali

Torsdag kveld bekjentgjorde helseministeren i Mali at man der hadde fått det første tilfellet og det sjette vestafrikanske landet var dermed blitt rammet.

En to år gammel jente, som kom fra Guinea sammen med bestemoren sin, var blitt ebolasyk. Etter at jenta fikk feber og begynte å blø neseblod, søkte familien råd hos en nabo som er sykepleier, melder Radio France International.

Ifølge landets helseminister har den raske reaksjonen gjort at den vesle jenta allerede er på bedringens vei. Rundt førti personer som har vært i kontakt med den smittede blir når overvåket av helsepersonell.

Verdens helseorganisasjon har sendt eksperter til Mali for å hjelpe landets helsemyndigheter med håndteringen av denne saken.

Sett lite til forsterkningene

Sissel Overvoll og friskmeldt pasient Matthew Doe

Lege Sissel Overvoll sammen med en friskmeldt pasient, Matthew Doe.

Foto: Caitlin Ryan / Caitlin Ryan/MSF

Sykepleier i Leger uten grenser Sissel Overvoll har jobbet i Guinea, Sierra Leone og Liberia etter at ebolaepidemien brøt ut i mars. For to uker siden reiste hun til Norge fra hovedstaden Monrovia i Liberia.

Hun sier hun ser lite til pengene, utstyret og hjelpepersonellet som er blitt lovet fra flere land.

– Vi har hørt mange lovnader om penger, sengeplasser og personell, men foreløpig har vi ikke sett mer forsterkninger siden epidemien brøt ut i mars. Det er krise, sier Overvoll til NRK.

Må si nei til hundretalls i døra

– Situasjonen i Monrovia er det vanskeligste jeg har opplevd i mitt liv. Det store antallet smittede der, og altfor få sengeplasser er frustrerende.

Overvoll forteller at omtrent 100 personer står utenfor gjerdet hver dag i håp om å få behandling.

– Det er ekstremt vanskelig å plukke ut noen få som kan få hjelp, i en mengde med mange syke mennesker. Vi har sendt hjem mange som trolig har vært smittet av ebola. Som helsearbeider føles det helt feil. Vi hadde familier som gråt og bønnfalt oss om å plukke deres familiemedlemmer, sier Overvoll.

– Jeg må si at vi foreløpig ser veldig liten forskjell på bakken fra ebolaepidemien brøt ut, til nå. Det er flott at verden våkner, men det er helt nødvendig å handle hvis vi skal ha en sjanse i denne kampen her.

Tror du man kan nå målet om stanse epidemien før 1. desember?

– Det krever en enorm oppskalering av innsatsen som blir gjort der nede nå. Vi har hørt mange lovnader, men foreløpig ikke noe til det. Det er i hvert fall urealistisk hvis vi fortsetter med innsatsen vi har i dag, sier Overvoll.

Øker innsatsen

Og en oppskalering er på vei. EU besluttet i dag å styrke bidragene til ebola-innsatsen til en samlet sum på 1 milliard euro, tilsvarende 8,3 milliarder kroner.

Også kanadiske helsemyndigheter har annonsert at de dobler den økonomiske støttet til kampen mot Ebola.

Franske myndigheter etablerer et feltsykehus i Guinea. Der skal de frivillige gjøre en innsats i to måneder. Først tre ukers opplæring, deretter fire ukers innsats på sykehuset og til slutt en friuke før de reiser tilbake til hjemlandet sitt, skriver Le Figaro.

Tyskland, Storbritannia og andre europeiske land har sagt at de skal bidra og Den afrikanske union (AU) vil sende over 1.000 helsearbeidere til de ebolarammede landene.

Norsk bidrag

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Nå er helsedirektoratet i ferd med å stable på bena fire puljer med 15 personer i hver som skal bidra sammen med britiske helsearbeidere i Sierra Leone.

– Det var flere enn 300 som tok kontakt da vi ba nordmenn melde seg til kampen mot ebola, forteller helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Nordmenn er nå i London for å avklare detaljer med britiske myndigheter om hvordan samarbeidet i Sierra Leone skal foregå.

Det er også et team fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap og Folkehelseinstituttet på plass i det afrikanske landet.

Planen er å etablere en leir i den lille byen Moyamba, 12 mil sørøst for hovedstaden Freetown.

– Jeg er helt enig i at det haster nå. Det haster å få på plass personell. Samtidig kreves det mye når 700 senger skal etableres og rundt 3500 helsearbeidere skal jobbe der. Vi skulle gjerne hatt folk der for lengst og jobber på spreng for å få det til. For hver uke som går blir dette en vanskeligere situasjon å løse, sier helsedirektøren.

SISTE NYTT

Siste nytt