Hopp til innhold

Tidenes største opiumsavling i Afghanistan

USA har brukt 50 milliarder kroner siden 2001 på å bekjempe opiumsproduksjonen i Afghanistan. Nye tall viser at produksjonen aldri har vært større.

Skolepiker i opiumsåkre

To skolepiker gikk i vår gjennom en blomstrende opiumsåker i Khogyani-distriktet i Jalalabad. øst for Kabul.

Foto: Rahmat Gul

John F. Sopko

Den amerikanske generalinspektøren for Afghanistan, John F. Sopko.

Foto: Mandel NGAN / AFP

Afghanske bønder dyrket opium på 2.090.000 mål i 2013. Det er mer enn den tidligere rekorden på 1.930.000 mål fra 2007.

Det skriver den amerikanske generalinspektøren for Afghanistan (SIGAR), John F. Sopko, i fersk rapport om opiumsproduksjonen i landet. SIGAR rapporterer til utenriks- og forsvarsdepartementet i USA og er kjent for å gi en «usminket» versjon av sannheten.

- Med en forverrret sikkerhetssituasjon i mange deler av landsbygda i Afghanistan og et lavt nivå i ødeleggelsen av opiumsåkre, er ytterligere økning ventet i 2014, skriver Sopko i rapporten.

I rapporten anslår Sopko verdien av opiumsprodusjonen i 2013 til tre milliarder dollar, eller nesten 20 milliarder kroner.

Det er en økning på 50 prosent fra året før, da verdien anslås til to milliarder dollar.

Opiumsproduksjon i Afghanistan

År

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Opiumsdyrket mark (i mål)

1.040.000

1.650.000

1.930.000

1.572.530

1.191.410

1.230.000

1.310.000

1.540.000

2.090.000

Et mål = 1000 kvadratmeter

Kilde: 
UNDOC

Tallene fra SIGAR stemmer med tall fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC). FN-organisasjonen skriver at produksjonen i 2013 steg med 49 prosent fra 2012 til 2013.

Totalt ble det i 2013 produsert 5500 tonn opium, skriver UNODC. Afghanistan produserer mer en 80 prosent av verdens ulovlig produserte opium.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oversikt over opiumsproduksjonen i Afghanistan

Oversikt over opiumsproduksjonen i Afghanistan i 2013 delt opp etter provinser. De røde områdene er der det produseres mest opium.

Foto: FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC)

Har brukt over 50 milliarder

Fra 2001 og frem til 30. juni har USA brukt 7,6 milliarder dollar - over 50 milliarder norske kroner - på bekjempelse av opiumsproduksjon,

Til tross for de betydelige økonomiske investeringene, har produksjonen av opiumsvalmuer klart slått alle tidligere rekorder.

John F. Sopko, den amerikanske generalinspektøren for Afghanistan (SIGAR) / SIGAR

- Til tross for de betydelige økonomiske investeringene, har produksjonen av opiumsvalmuer klart slått alle tidligere rekorder, skriver Sopko i rapporten.

Han peker også på at vestlig hjelp til å utvikle det afghanske landbruket har hjulpet opiumsbøndene til å øke avlingene kraftig.

Billig brønnteknologi har i løpet av det siste tiåret gjort om to millioner mål ørken i det sørvestlige Afghanistan til dyrkbar mark.

På grunn av de relativt høye opiumsprisene og fremveksten av en billig, trenet og mobil arbeidsstyrke er mye av denne nye dyrkbare marken blitt brukt til opiumsproduksjon.

Samtidig er provinser som tidligere var erklært «frie for opiumsvalmuer» igjen sett fremveksten av opiumsdyrking.

Sopko viser til Nangarhar-provinsen i Øst-Afghanistan, som ble erklært «fri for opiumsvalmuer» av UNODC i 2008. Nå er produksjonen i full gang igjen i Nangarhar, fra 2012 til 2013 var det en firedobling i produksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bonde på opiumsåker

En bonde under opiumsinnhøstingen i Khogyani-distriktet i Jalalabad, øst for Kabul, i vår.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Tar ikke på seg ansvaret

Inntektene fra den ulovlige produksjonen bidrar til å finansiere Talibans operasjoner. Amerikanske myndigheter sier at opiumsproduksjonen bidrar til korrupsjon og ustabilitet og undergraver forsøk på å innføre reformer.

Heroinbruker i Herat

En afghansk narkoman røyker heroin i en ødelagt bygning i Herat. Siden vestlige styrker kom til Afghanistan i 2001 har bruken av narkotika hatt en kraftig økning i landet.

Foto: Aref Karimi / Afp

Til tross for at rapporten fra SIGAR feller en knusende dom over den amerikanske opiumsbekjempelsen i Afghanistan, er det ingen i USA som klart tar på seg ansvaret for mangelen på suksess.

Den amerikanske ambassaden i Afghanistans hovedstad Kabul skriver i et svarbrev at økningen i opiumsdyrking og nedgangen i ødeleggelsen av opiumsplanter var «dårlige nyheter».

Ambassaden legger vekt på at amerikanske tjenestemenn lærer afghanere opp i å lede kampen mot narkotika på lang sikt.

USAs viseforsvarsminister med ansvar for spesialoperasjoner og lavintensitetskonflikter, Michael Lumpkin, sier at Pentagon har støttet antinarkotika-operasjoner i Afghanistan, men at slike operasjoner ikke er forsvarsdepartementets ansvar.

- Vår mening er at den mislykkede ødeleggelsen av opiumsåkre og økning i opiumsdyrking skyldes mangel på støtte fra den afghanske regjeringen, skriver Michael Lumpkin.

SISTE NYTT

Siste nytt