Hopp til innhold

«Paraplydemonstrantene» med ultimatum før Kinas nasjonaldag

Aktivistene i Hongkong har kommet med konkrete krav før Kinas nasjonaldag onsdag. Innfris ikke disse, vil omfanget av sivil ulydighet skrus opp, advarer demonstrantene.

Etter at studenter og lærere i forrige uke begynte å markere sin misnøye med de sentrale myndighetene i Kina, har demonstrasjonene i Hongkong vokst kraftig i omfang de siste dagene.

Onsdag er det Kinas nasjonaldag, og dagen da demonstrasjonene opprinnelig skulle starte. Det er derfor ventet storinntrykk av demonstranter i Hongkongs gater utover natten, og allerede tirsdag kveld melder bevegelsen bak demonstrasjonene om økt tilstrømning.

Ifølge Ed Chin, en av aktivistene i demokratibevegelsen The Occupy Central, er det håp om å få rundt 100.000 mennesker ut i gatene i løpet av kvelden og natten.

I tillegg har demokratibevegelsen bedt om at Hongkongs upopulære leder Leung Chun-ying møter demonstrantene ansikt til ansikt tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs Asiakorrespondent, Peter Svaar, er i Hongkong og følger demonstrasjonene.

VIDEO: NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar sier stemningen er spent i Hongkong dagen før nasjonaldagen.

Varsler nye planer for sivil ulydighet

Sent tirsdag kveld er det en fredelig, men samtidig spent stemning som hersker i Hongkongs gater. Mange demonstranter er usikre på hva natten vil bringe, og om politiet kommer til å øke maktbruken for å rydde gatene.

Onsdagen blir spesielt symboltung fordi Kina da feirer 65-årsdagen for kommunistenes maktovertakelse. Student Lise Blekastad (21) befinner seg i Hongkong, og sier til NRK at mange aktivister frykter hva politiet kan finne på i forbindelse med nasjonaldagen.

Nå har i tillegg demonstrantene kommet med et ultimatum til myndighetene i Beijing:

Opphev den kontroversielle valgreformen, og avsett Hongkongs upopulære regjeringsleder Leung Chun-ying innen nasjonaldagen.

– Hvis Leung går av, vil demonstrasjonene i alle fall bli satt på vent en kort periode, mens vi tenker på hva vi skal gjøre, sier Chan Ki-Man, en av drivkreftene bak Occupy Central, ifølge Sky News.

– Dette hadde vært et viktig signal. Da hadde vi i alle fall visst at regjeringen har vist en holdningsendring når det gjelder å løse krisen, sier Chan.

Innfris ikke dette, blir demonstrasjonene utvidet, heter det i en uttalelse fra The Occupy Central. I den korte uttalelsen heter det også at bevegelsen vil annonsere nye planer for sivil ulydighet i morgen, 1. oktober.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Hongkong er det nå natt, og flere tusen demonstranter blokkerer fortsatt gater i flere deler av byen. De krever frie valg i Hongkong, noe myndighetene i Beijing nekter å gå med på. Det er de unge som leder an i kampen og midt i blant demonstrantene er en norsk utvekslingsstudent.

REPORTASJE: NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar har møtt den norske studenten Lise Blekastad i Hongkong.

«Kylling, kylling eller kylling?»

Protestene i Hongkong begynte for en uke siden, og har sitt utspring i at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til valget i Hongkong skal godkjennes av en komité i Beijing.

«Hvis det kommende valget i Hongkong var en restaurantmeny, ville du da valgt kylling, kylling eller kylling?», ironiserer Hongkongs studenter over den svært strenge nominasjonsprosessen.

Den siste uken har flere titusen demonstranter okkupert hovedgaten i Hongkongs finansdistrikt, tatt seg inn i regjeringsbygninger, og tidvis barket sammen med opprørspoliti.

For å beskytte seg mot tåregass og pepperspray har mange av demonstrantene pakket seg inn i folie og bevæpnet seg med paraplyer, noe som har gitt protestene tilnavnet «paraply-revolusjonen».

Trygler demonstrantene om å gå hjem

De massive demonstrasjonene til tross, det er foreløpig lite som tyder på at Leung og de kinesiske myndighetene vil komme demonstrantene i møte.

Hongkongs regjeringsleder Leung sier i en uttalelse tirsdag at Beijing aldri vil la seg overtale til å endre holdning, så lenge demonstrantene befinner seg i Hongkongs gater. Tirsdag trygler Leung demonstrantene i byen om å avslutte sin protest, og gå hjem, ifølge BBC.

– Occupy Centrals grunnleggere har gjentatte ganger sagt at hvis bevegelsen kommer ut av kontroll, vil de be den om å stoppe. Jeg ber dem nå om å oppfylle dette løftet og stoppe kampanjen umiddelbart, sier han.

Demonstrasjonene i Hongkong har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Storbritannias statsminister David Cameron har tirsdag uttrykt dypt bekymring over situasjonen i den tidligere britiske kolonien.

I henhold til en avtale inngått mellom Kina og Storbritannia i 1997, skal Hongkong ha et juridisk og politisk rammeverk uavhengig av Kinas, noe som er bakgrunnen for de pågående demonstrasjonene.

– Jeg håper at problemet kan løse seg raskt, sier Cameron, ifølge Sky News.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier tirsdag at det er viktig at demokratiske prinsipper respekteres i Hongkong.

– Han skjønner at det er et nasjonalt anliggende, men oppfordrer alle involverte til å forsøke å løse dette på en fredelig måte, sier FN-talsmann Stephane Dujarric, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nærmere 60 skadd

Politiet har de siste dagene brukt tåregass og pepperspray mot demonstrantene i Hongkong. Ifølge CNN skal minst 56 personer ha blitt skadd, men det er ikke meldt om dødsfall.

Ifølge demokratibevegelsen The Occupy Central har opp mot 80.000 personer vist sin misnøye i Hongkongs gater, etter at demonstrasjonene blusset opp i helgen.

Natt til mandag skal det ha blitt avfyrt opp mot 90 tåregassgranater mot demonstrantene, men politiet har siden det inntatt en noe mer tilbakelent holdning, ifølge CNN.

NRKs Asiakorrenspondent, Peter Svaar, rapporterer fra demonstrasjonene i Hongkong.

VIDEO: NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar rapporterer fra Hongkong tidligere tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt