Hopp til innhold

Ny app hjelper demonstrantene: – Dette er vår plan B

HONGKONG/OSLO (NRK): Demonstrantene i Hongkong har lastet ned en ny app på mobiltelefonene i frykt for at myndighetene skal blokkere internett- og telefonlinjer.

«John» i Hongkong

«John» er en av demonstrantene som har lastet ned FireChat i tilfelle myndighetene i Hongkong stenger av internett- og telefonlinjene.

Foto: Peter Svaar / NRK

Demonstranter i Hongkong

En demonstrant tar bilde med mobiltelefon av sine meddemonstranter i Hongkong mandag. Lyset fra mobiltelefoner og andre bærbare dingser er blitt en del av bildet fra demonstrasjonene de siste dagene.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Demonstrantene i Hongkong frykter at myndighetene skal stoppe dem fra å kommunisere med hverandre.

Allerede for tre dager siden blokkerte myndighetene i Beijing i billeddelings-tjenesten Instagram for å unngå at bilder fra demonstrasjonene i Hongkong skulle spre seg til Fastlands-Kina.

For å unngå å bli blokkert har demonstrantene tatt i bruk en app som heter FireChat, som gjør det mulig å kommunisere selv uten nettverk.

– Selv om du ikke har internett-signal eller telefonsignal så kan du kommunisere med venner og familier, forteller en av demonstrantene til NRK i Hongkong.

Når NRK spør hva han heter er han nølende og svarer «Kall meg John».

Over 100.000 mennesker har lastet ned FireChat i Hongkong siden i løpet av 24 timer. Søndag kveld var det 33.000 samtidige brukere i Hongkong, ifølge Open Garden, selskapet bak appen.

«John» sier til NRK at han har hatt appen siden i går. Han sier at FireChat kan brukes i tilfelle myndighetene stenger internett- og telefonlinjer.

– Dette er vår plan B for å kommunisere, sier «John» til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Hongkong

Tusenvis av demonstranter i Hongkongs gater mandag. Mange av dem holdt opp mobiltelefoner med blitsen på mens de blokkerte gatene i byens finanssentrum.

Foto: Carlos Barria / Reuters

«Mesh networking»

Den tekniske løsningen kalles «mesh networking» og er ikke ny, men det er første gang man har sett den i bruk i så stor skala.

Grunnleggende sett fungerer mesh-nettverk ved at de enkelte apparater kobler seg sammen i et nettverk, i stedet for at alle kobler seg sammen til den samme mobilmasten eller det samme trådløse punktet.

Den er egentlig utviklet for å avlaste mobilnettverk når mange mennesker er samlet på samme sted, som på fotballkamper eller utendørskonserter.

Appen bruker mobiltelefonens radiochip eller Bluetooth til å koble seg opp til andre mobiltelefoner på opptil 70 meters avstand.

Brukt i demonstrasjoner før

FireChat har allerede blitt brukt under demonstrasjoner i Taiwan, Iran og Irak, men aldri i så stor skala som nå i Hongkong, skriver Guardian.

Appen hjelper også demonstrantene når det vanlige mobilnettverket blir overbelastet fordi det er så mange mennesker ute i gatene, skriver New York Times.

En av utviklerne bak FireChat, Micha Benoliel, er fornøyd med måten appen blir brukt på.

– Vår mål har alltid vært ytringsfrihet, å hjelpe til med å spre informasjon. Så dette er perfekt, sier Micha Benoliel,

SISTE NYTT

Siste nytt