Hopp til innhold

Obama innrømmer: – Vi undervurderte framveksten til IS

USAs president innrømmer at han hadde forventet at den irakiske hæren skulle gjøre mer for å hindre framveksten av terrorgruppa IS. Samtidig beklager han at vestlige krigere lar seg lokke av gruppas «jihadistiske nonsens».

Barack Obama

En åpenhjertig Barack Obama erkjenner overfor nyhetsmagasinet 60 minutes at USA ikke har tatt trusselen fra terrorgruppa tilstrekkelig alvorlig.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Terrorgruppa Den islamske stat har den siste tiden gjort seg bemerket og beryktet for sin militæroffensiv i Irak og Syria. Mange har lurt på hvordan gruppa har kunnet vokse seg store – tilsynlatende utenfor den vestlige verdens radar – etter den formelle grunnleggelsen i 2013.

Ifølge opplysninger fra USAs etterretningsorganisasjon Central Intelligence Agency (CIA) harr gruppen høsten 2014 inntil 30.000 mann i sine rekker.

IS, tidligere kjent som ISIL, har røtter tilbake til den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003. I et lengre intervju med det anerkjente nyhetsmagasinet 60 minutes, sendt søndag, blir USAs president Barack Obama konfrontert med et utsagn fra CIA-direktør James Clapper.

Clapper hevder USA ikke bare har undervurdert kapasiteten til IS, men at landet også har overvurdert viljen og evnen den irakiske hæren har hatt når det gjelder å bekjempe gruppa.

– Det stemmer. Det stemmer absolutt, svarer president Obama, ifølge CBS News.

– Clapper har erkjent det jeg også mener, som er at de undervurderte det som skjedde i Syria, sier Obama.

Borgerkrig og kaos

Obama mener de ustabile forholdene som har oppstått i kjølvannet av borgerkrigen i Syria har gjort det mulig for den ekstremistiske gruppa å vokse.

CBS beskriver Obamas kommentarer som «de mest oppriktige så langt» når det gjelder veksten til gruppa som har terrorisert store deler av Irak og Syria de siste månedene. Målet er en stat styrt av sharia i det såkalte Levanten.

IS har også spredt frykt ved å legge ut videoer som viser henrettelsene av flere journalister og helsearbeidere. Nylig ble det klart at USA har tatt initiativ til en internasjonal koalisjon, som blant annet skal bruke luftangrep å bekjempe IS.

Obama forklarer at man må se tilbake til Al Qaida i Irak, som han beskriver som en «ond gruppe», for å skjønne hvordan IS har vokst frem. Ifølge Obama klarte det amerikanske marinekorpset, ved hjelp av lokale sunnistammer, å stanse fremveksten til Al Qaida i Irak.

– Da gikk de under jorden. Men i løpet av de siste par årene, under kaoset som fulgte med den syriske borgerkrigen – der egentlig store deler av landet var uten regjeringskontroll – var de i stand til å bygge seg opp igjen, forklarer Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Dette bildet det som skal være medlemmer av IS, fotografert mellom grensen til Irak og Syria i juni. Bildet er lagt ut på IS' egen Twitter-konto.

Foto: AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS / Afp

«Jihadistisk nonsens»

Den amerikanske presidenten mener også at det er vesentlig at gruppa har klart å rekruttere vestlige krigere. Disse har ifølge Obama trodd på gruppas «jihadistiske nonsens», eller tull på godt norsk.

Internasjonale etterretningsorganisasjoner regner med at flere tusen personer med bakgrunn fra vestlige land har reist for å knytte seg til Den islamske stat. Her hjemme mener Politiets sikkerhetstjeneste at mellom 50 og 60 personer har reist de siste årene.

– På denne måten ble dette «ground zero» for jihadister verden over, sier Obama om tilveksten av vestlige krigere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krigere fra terroristorganisasjonen IS

Dette bildet skal angivelig vise medlemmer av IS, som poserer med et kjøretøy de har kapret fra den irakiske hæren. Bildet skal være tatt 250 kilometer nord for Bagdad i juni i år.

Foto: Ap

Militær og politisk løsning

Den islamske stat har fått mye oppmerksomhet på grunn av sin bruk av sosiale medier, noe Obama også trekker frem i intervjuet. Han legger også noe skyld på det irakiske militæret, som han mener lånte bort militært materiell til gruppa i kjølvannet av fallet til diktatoren Saddam Hussein.

I den forbindelse fremholder Obama viktigheten av en militærkampanje mot IS. Under et toppmøte i Paris tidligere denne måneden forpliktet et titalls land seg til å bidra i en slik kampanje.

De siste ukene har amerikanske og vestlige bombefly slått til mot mål i Irak. Denne uken ble kampanjen også utvidet til å gjelde mål i Syria.

Obama har også lansert en plan for å bevæpne og trene opp moderate opprørsgrupper. Disse skal bekjempe IS på bakken. Norge har i den forbindelse forpliktet seg til å sende fem stabsoffiserer til USA. Disse skal være med på å forberede en eventuell krig mot IS.

Samtidig understreker Obama i intervjuet med 60 minutes at det er viktig å få til en politisk løsning i Irak og Syria. Den amerikanske presidenten mener denne løsningen må ha som hovedmål å forene sunni – og sjiamuslimer i Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt