Hopp til innhold

Afghanistan: – Vi er blakke og kan ikke betale lønninger

Afghanistan har ikke penger til å betale ut lønninger til hundretusener av statsansatte neste måned.

Ashraf Ghani

Ashraf Ghani får den verst tenkelige starten på sin embetsperiode når han tiltrer som Afghanistans president på mandag.

Foto: Noorullah SHIRZADA / AFP

Den afghanske statskassen inneholder nå mindre enn de 6,5 milliarder Afghani – drøyt 750 millioner norske kroner – som landet trenger for å betale ut oktoberlønningene til de statsansatte.

Det opplyser generaldirektøren for pengesaker i det afghanske finansdepartementet, Alhaj Mohammad Aqa.

Han ville ikke si hvor mye den afghanske statskassen inneholder, bare at det er mindre enn det som trengs for å betale ut lønningene.

Lønnskrisen følger etter at den afghanske regjeringen med nød og neppe klarte å skrape sammen nok penger til å betale ut septemberlønnen til over en halv million statsansatte.

Har bedt USA om milliarder

Tidligere i september ba Afghanistan om 537 millioner dollar – nesten 3,5 miliarder norske kroner – i krisehjelp fra USA og andre giverland.

Så langt har de afghanske myndighetene ikke fått svar på forespørselen om krisehjelp.

– Vi håper at de vil betale for oss og vi trenger hjelp med en gang, sier Alhaj Mohammad Aqa i det afghanske finansdepartementet.

Han legger til at selv om USA vedtar å gi landet krisehjelp i løpet av kommende uke vil lønningene minst bli en eller to uker forsinket.

Berører ikke politi og soldater

Den akutte finanskrisen berører ikke lønningene til de over 350.000 medlemmene av politiet og den afghanske hæren.

Lønninger til soldater og politiet kommer direkte fra den USA-ledede koalisjonen og går ikke via det afghanske finansdepartementet.

Derimot kan pengekrisen føre til at Afghanistan ikke er i stand til å betale for mat til soldatene og bensin til offentlige kjøretøyer, sier Alhaj Mohammad Aqa til Washington Post.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Potetinnhøsting i Afghanistan

I Bamiyan-provinsen i Afghanistan er potetinnhøstingen i gang, men fortsatt er opiumsavlingen den økonomisk viktigste i mange områder i landet.

Foto: Kamran SHEFAYEE / AFP

Ny president på mandag

Den økonomiske krisen kommer på verst tenkelige tidspunkt for landets nye president, Asraf Ghani.

Han blir innsatt som president på mandag, etter at innsettelsen er blitt utsatt i flere måneder på grunn av en konflikt rundt juks ved presidentvalget i juni.

Tidligere i september inngikk Ghani og hans rival Abdullah Abdullah et kompromiss der Ghani blir president og Abdullah blir statsminister.

Avtalen skal bane vei for en samlingsregjering der de to mennene skal dele likt på utnevnelsene av ministre og embetsmenn, samtidig som landets valgsystem skal endres.

For at kompromisset skal fungere er det viktig at regimet sikrer seg oppslutning fra de statsansatte og mangelen på lønninger kan raskt svekke deres lojalitet.

Omfattende Taliban-angrep

Samtidig har også Taliban gått til offensiv mot regimet i områder ikke langt fra hovedstaden Kabul.

Over 100 mennesker er drept i en Taliban-offensiv er drept i Ghazni-provinsen i nærheten av Kabul.

Meldinger går ut på at 15 av de døde skal være halshogget av Taliban-soldatene.

Provinsmyndighetene har bedt den afghanske regjeringen om forsterkninger for å slå tilbake opprørerne, men har så langt ikke fått hjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt