Hopp til innhold

Kina tjener store penger på naglebatonger og strømpistoler

– Det virker ikke som kineserne har noen restriksjoner på hvem de selger utstyret til, annet enn at de kan betale, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge til NRK.

Kinesiske batonger

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, sier til NRK at man i de siste årene har sett en markant økning av kinesisk salg av utstyr til politi og sikkerhetsselskaper som potensielt kan brukes til tortur.

Foto: Robin Ballantyne / Amnesty

Amnesty og Omega research foundation publiserer i dag en rapport om Kinas økende handel med våpen og instrumenter som kan brukes til tortur.

Den nye rapporten, gjort av Amnesty International og Omega Research Foundation, «Kinas handel i verktøy for tortur og undertrykkelse», viser at det nå er mer enn 130 kinesiske selskaper som er involvert i produksjon og handel av potensielt farlig sikkerhetsutstyr, sammenlignet med bare 28 kinesiske selskaper for ti år siden.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er generalsekretær i Amnesty International i Norge, og sier til NRK at man i de siste årene har sett en markant økning av kinesisk salg av utstyr til politi og sikkerhetsselskaper som potensielt kan brukes til tortur.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

John Peder Egenæs er generalsekretær i Amnesty International i Norge, og sier til NRK at man i de senere årene har sett en markant økning av kinesisk salg av utstyr til politi og sikkerhetsselskaper som potensielt kan brukes til tortur.

– Batonger med pigger kan vi ikke se at det kan være noe som helst bruk for i det hele tatt, annet enn at man ønsker å skape mer smerte enn hva en vanlig batong ville gi. Disse mener vi bare burde forbys, sier Egenæs.

Kinesisk naglebatong

Så vidt Amnesty har sett er det kun Kina som produserer naglebatonger. De selges både nasjonalt og internasjonalt.

Foto: Robin Ballantyne / Amnesty

Naglebatonger og elektriske pistoler

Kina er det eneste landet som er kjent for å produsere batonger med nagler. De har metallnagler langs hele lengden av batongen, eller de er utstyrt med et piggete metallhode.

Forskningen viser at 29 kinesiske selskaper er involvert i eksport av elektriske batonger. Disse enhetene gjør det enkelt for sikkerhetstjenestemenn å utføre ekstremt smertefulle elektriske støt på sensitive områder av kroppen, inkludert kjønnsorganene, hals, lysk eller ører uten langvarige fysiske spor.

Sju kinesiske selskaper annonserer åpent disse batongene for eksport. Kinesiskproduserte batonger av denne typen skal ha blitt brukt av politiet i Kambodsja og eksporteres til sikkerhetsstyrkene i Nepal og Thailand.

Flere kinesiske selskaper produserer og selger også ulike produkter laget for å holde kontroll på en person. Dette inkluderer fotjern med tunge vekter nederst på bena, stoler med fot- og håndjern montert, og jern som lenker sammen hals og hender. Disse halsjernene kan medføre dødsfall fordi de kan stenge luftveier, stoppe blodsirkulasjonen og nervesignalene mellom kroppen og hjernen, står det i rapporten.

Elektrisk pistol

– Elektriske pistoler som skyter ut en tråd med en elektrisk ladning kan være bedre å bruke enn et skarpt våpen for å uskadeliggjøre en person, men brukt på den gale måten kan de være et torturinstrument, sier Egenæs.

Foto: Robin Ballantyne / Omega Research Foundation / Amnesty

Lovverk må sikre riktig bruk

– Det en del annet utstyr som kan ha et legitimt bruksområde som elektriske pistoler som skyter ut en tråd med en elektrisk ladning, som kan være bedre å bruke enn et skarpt våpen for å uskadeliggjøre en person uten å påføre dem varig skade, sier Egenæs.

– Men brukt på den gale måten kan de være et torturinstrument. Den store bekymringen er at kinesisk politi og ordensmakt bruker tortur i mange sammenhenger. Man produserer altså utstyr som er egnet for tortur og har et dårlig lovverk rundt bruken av utstyret og at man selger det til land hvor man vet at politistyrkene også torturerer folk, som i en hel del afrikanske land, følger han opp.

En gjennomgang av flere av selskapenes markedsføringsmateriell avslører at dette utstyret blir solgt til ulike politimyndigheter over hele verden, inkludert byråer som stadig bryter menneskerettighetene, fremgår det av rapporten.

Ett selskap som har annonsert salg av utstyr inkludert tommeljern, elektriske- og teleskopbatonger, uttalte i 2012 at de har forhandlet med mer enn 40 afrikanske land og at deres handel med Afrika var verdt mer enn 100 millioner amerikanske dollar.

– Vi håper nå det blir lagt et internasjonalt press. EU har lovverk mot denne typen produkter, og vi oppfordrer Kina til å få det samme. Hvis de skal etterleve sine plikter som de selv har påtatt seg etter internasjonal rett kan de ikke forsvare at statlig eide selskaper produserer denne typen utstyr, sier han.

Amnesty mener også at kineserne må innføre et lovverk i eget land som begrenser bruken av redskapene til legitimt bruk så de ikke misbrukes. De må også slutte å eksportere til stater hvor politiet er beryktet for å bedrive tortur.

Opptøyer i Kampala

Rasende demonstranter i Kampala i Uganda satte i dag fyr på veisperringer og sloss mot politiet, som svarte med tåregass og skarpe skudd. To mennesker er drept, over 100 er sendt til sykehus og flere hundre ugandere ble arrestert, 29. 04.2011.

Foto: Stephen Wandera / Ap

– Bevis for bruk ved brudd på menneskerettigheter

Amnesty International og Omega mener de har funnet bevis for at politiet i Ghana, Senegal, Egypt og Madagaskar bærer kinesiskproduserte elektriske batonger.

Et annet eksempel som er trukket fram i rapporten er en stor forsendelse av kinesisk anti-opprørsutstyr som ble eksportert til Uganda i februar 2011, til tross for bekymringer om at tortur og mishandling av politiet var utbredt i landet.

Kombinasjonsjern for hode og hender.

Disse halsjernene kan medføre dødsfall fordi de kan stenge luftveier, stoppe blodsirkulasjonen og nervesignalene mellom kroppen og hjernen, står det i rapporten

Foto: Robin Ballantyne / Amnesty

To måneder senere, ble det kinesiske utstyr brukt av ugandiske sikkerhetstjenestemenn til å hardt slå ned på protester mot stigende levekostnader i landet. Kinesiskproduserte pansrede kjøretøy ble brukt under de voldelige protestene der minst ni personer ble skutt og drept, over 100 skadet og 600 arrestert.

Rapporten viser at Kinas eksportkontroll for utstyret er svake, mangler åpenhet og de ser ikke ut til å vurdere mottakerlandes håndheving av menneskerettigheter.

Kinas eksportsystemet er ikke det eneste som ikke klarer å effektivt kontrollere salget av denne typen utstyr for å sikre respekt for menneskerettighetene. Den verdensomspennende handelen med slikt utstyr er dårlig kontrollert, og selv de landene som har mer raffinerte regler som i EU og USA trenger å gjøre forbedringer og tette hull i regelverket ettersom nye produkter og ny teknologi kommer inn i markedet, mener Amnesty.

Fotjern

Flere kinesiske selskaper produserer og selger også ulike produkter laget for å holde kontroll på en person. Dette inkluderer fotjern med tunge vekter nederst på bena, stoler med fot- og håndjern montert, og jern som lenker sammen hals og hender.

Foto: Robin Ballantyne / Amnesty

– Tortur utbredt i Kina

Veksten i Kinas internasjonale handel med verktøy for tortur og undertrykkelse har funnet sted mot et bakteppe av vedvarende brudd på menneskerettighetene i Kina. Amnesty International har dokumentert et bredt spekter av fysisk tortur i Kina blant annet gjennom bruk av elektrisk støt batonger.

En kinesisk person som overlevde tortur utført av politiet har fortalt Amnesty International om hva de gjorde.

– Politiet brukte en elektrisk batong i ansiktet mitt. Det er en torturmetode politiet kaller «popkorn» fordi huden ditt deler seg og ser ut som popkorn. Det luktet fryktelig, lukten av brennende hud, sier personen.

Rapporten fremhever også et utbredt misbruk av mekaniske tvangsmidler på fanger i Kina. Mange fanger klaget over å bli bundet på håndledd og ankler og hengt ned fra taket, eller at de ble holdt i smertefulle stillinger.

Amnesty International og Omega oppfordrer kinesiske myndigheter og andre land til:

  • Å ilegge et umiddelbart forbud mot produksjon og handel av denne typen utstyr
  • Umiddelbart å suspendere eller stoppe handelslisenser for levering av dette utstyret der det er en betydelig risiko for at utstyret vil bli brukt til å begå, eller legge til rette for alvorlige menneskerettighetsbrudd
  • Etablere eksportkontroll og praksis for kontroll av sikkerheten der hvor utstyr som kan ha en legitim bruk, men er lett å misbruke, selges
  • Slutt på all tortur og grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling og straff, samt bruk av vilkårlig makt, og undersøke alle påstander om slike handlinger for å bringe gjerningspersonene for retten.

SISTE NYTT

Siste nytt