Hopp til innhold

Tutu oppfordrer til klimaboikott

Erkebiskop Desmond Tutu mener klimaendringene kan bekjempes ved hjelp av samme virkemidler som ble brukt for å få slutt på apartheid.

Desmond Tutu

Desmond Tutu

Foto: WALLY SANTANA / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Den tidligere fredsprisvinneren Desmon Tutu mener at en omfattende boikott er veien å gå for å få redusert utslippene og få bukt med klimaendringene på verdensbasis.

«Akkurat som argumentet vårt på 1980-tallet var at handel med apartheidstaten Sør-Afrika også var å støtte et umoralsk system, kan vi si at ingen bør tjene på stigende temperaturer, havnivåer og menneskelig lidelse som skyldes bruk av fossile brennstoffer,» skriver Tutu i en kronikk i The Guardian søndag.

Tutu mener det er på sin plass å boikotte arrangementer, sportslag og medier som sponses av selskaper som driver med fossilt brensel.

«Vi kan organisere bilfrie dager, og vi kan oppfordre energibedrifter til å bruke mer på fornybar energi ved å velge enkelte produkter fremfor andre,» skriver han videre.

Les: I dag er jordas ressurser «brukt opp»
Les: Ny rapport: Ti grep for å unngå klima-katastrofe

– Dypt urettferdig

 Fns generalsekretær Ban Ki-moon på en pressekonferanse

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har samlet 125 statsledere i New York for å diskutere en internasjonal klimaavtale.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Søndag arrangeres det en verdensomspennende aksjon i forbindelse med neste ukes toppmøte i New York, der 125 statsledere møtes for å forberede en internasjonal klimaavtale.

Det er ventet at de vil forsøke å bli enige om å sette en grense på en temperaturøkning på to grader celsius på verdensbasis, noe som vil gjøre det enklere å utarbeide flere felles tiltak.

«Dersom vi ikke begrenser global oppvarming til to grader eller mindre, er vi dømt til en periode med en ustabilitet og usikkerhet vi aldri har sett før», skriver Tutu.

Han ber også de største og rikeste landene om å lede an i arbeidet.

«De som ikke er med på å skape problemene rammes hardest. Afrikanere, som slipper ut langt mindre karbon enn noe annet kontinent, vil måtte betale den høyeste prisen. Det er dypt urettferdig», skriver Tutu.

Les også: FN: Ozonlaget på bedringens vei

Varmeste sommer hittil

I forrige uke publiserte US National Climatic Data Centre tall som viste at årets sommer var den varmeste siden man begynte å registrere globale temperaturer i 1880.

Den gjennomsnittlige temperaturen i august var 16,35 grader celsius, 0,7 grader over snittet for det 20. århundre.

FN mener det er nødvendig med utslippsreduksjoner på mellom 40 og 70 prosent sammenlignet med 2010-nivå innen 2050, og at utslippene må ned mot null innen 2100.

Ifølge forskerne som har skrevet FNs klimarapport vil det nåværende utslippsnivået gjøre planeten 3,7 til 4,8 grader varmere innen 2100, noe de mener kan bli «katastrofalt».

Les: FNs klimapanel: Må kutte halvparten av utslippene innen 2050
Les: FN-sjef: Kan ikke satse på mirakel

SISTE NYTT

Siste nytt