Hopp til innhold

Skuffet Salmond takket skottene

EDINGBURGH/OSLO (NRK.no) – Tusen takk for at så mange deltok i avgjørelsen om Skottlands fremtid. Nå forventer vi at London holder løftene sine, sa førsteminister Alex Salmond da han hans politiske drøm om et uavhengig Skottland sprakk.

Alex Salmond etter at resultatet av folkeavstemningen var klart

Skottlands førsteminister Alex Salmond var en skuffet mann etter at nei-flertallet var klart.

– Det endelige resultatet er ikke klart, men det ser ut som det blir flertall for nei-siden, sa Alex Salmond da han innrømmet nederlaget tidlig fredag morgen.

– Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land. Jeg aksepterer resultatet, det er en demokratisk avgjørelse fra det skotske folk, fortsatte han.

Førsteministeren, lederen av Scottish National Party (SPN) og arkitekten bak folkeavstemningen var en skuffet mann.

Siden 1960-tallet har SPN arbeidet for full skotsk selvstendighet og har gradvis nærmet seg målet. Men de maktet altså ikke å overbevise mange nok om at Skottland ville stå like godt på egne ben som i union med England, Wales og Nord-Irland.

Skuffede uavhengighetstilhengere på George Square i Glasgow

Mange var svært skuffet da de i natt så hvilken vei det bar.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
Tomt på jatorget i Glasgow

Det var bare rester igjen av slagordet 'Yes Scotland' på George Square i Glasgow fredag morgen.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
Kampe fortsetter-ballonger i Edinburgh, Skottland

Denne gjengen i Edinburgh har ikke tenkt å gi seg.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Da alle valgdistriktene hadde rapportert sine resultater, viste tallene at 2.2001.926 hadde stemt nei mens 1.617.989 hadde stemt ja. I prosent blir det 55,3 mot 44,7.

Tror de forenes

– Takk til alle de 1,6 millioner som stemte for skotsk uavhengighet, sa SPN-lederen.

Han la til «for denne gangen» og indikerte at den lange kampen ennå ikke er avsluttet.

Det samme budskapet viste seg i Edinburghs gater. «Kampen fortsetter» hadde noen skrevet med tusj på en ballong. Flere gav klart uttrykk for til NRK at de «ikke ville gi seg nå».

Men der gårskvelden og natten sydet av oppstemte selvstendighetstilhengere, så var morgenen preget av skuffelse og nedstemthet. Mange har også fryktet at skottene skulle våkne opp til et splittet land.

– Jeg er svært skuffet, men jeg tror vi skal klare å finne sammen igjen, sa en ja-tilhenger i forbifarten til NRK om nei-siden.

Lover samarbeid

Også Salmond lovet at han fremover vil arbeide konstruktivt sammen med resten av Skottland og Storbritannia.

– Jeg skal etter denne talen snakke med statsminister David Cameron. Men jeg forventer at alle partilederne, som skrev under på Edinburgh-avtalen, holder løftene sine.

– Skottland regner med at avtalen og enigheten respekteres, og at den settes i verk raskt. 26. mars neste år er det lovet en lov som utvider Skottlands selvstyre. Og både de som stemte «ja» og de som stemte «nei» forventer at tidsplanen holdes, understreket Salmond.

Edinburgh-avtalen ble inngått i all hast for to uker siden, etter at en meningsmåling i The Times sendte sjokkbølger gjennom den britiske politiske eliten. For første gang ble det indikert at det faktisk kunne gå mot et ja-til-uavhengighet i Skottland.

– Etter at de så at grasrota i Skottland var på vei mot uavhengighet, ble det redsel og frykt i Westminister, mente Salmond.

Meningensmålingen fikk lederne for de tre største partiene, David Cameron for De konservative, Nick Clegg for Liberaldemokratene og Ed Milliband for Arbeiderpartiet, til å adoptere en plan fra tidligere stats- og finansminister Gordon Brown, selv skotte, om å akseptere større selvstyre for den skotske regjeringen og det skotske parlamentet.

Politiske analytikere mener at Brown kan ha reddet Storbritannia samtidig som at han har sørget for at Skottland får større råderett over seg selv.

For stemningen skiftet da Brown gikk ut og forskutterte enighet blant topptrekløveret. Mange skotter følte med større sikkerhet at de kunne si ja til å forbli i unionen med de nye løftene.

David Cameron lovet, etter Salmonds tale, at endringer vil komme. Han sa han hadde ropet fra skottene.

– Jeg har nettopp snakket med Alex Salmond, og jeg er svært fornøyd med at han vil være med på samtaler om en utvidelse av selvstyret, sa den britiske statsministeren.

Han understreket at løftene han hadde gitt står ved lag. Dette til tross fra sterkt press fra konservative partifeller som mener Cameron har gått for langt for å tilfredsstille skottene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Espen Aas om folkeavstemningen

Demokratisk suksess

Førsteministeren peker på folkeavstemningen – tross resultatet – som en stor demokratisk suksess. Han er glad for at så mange avla en stemme om hvilken vei Skottland skulle velge.

– Vi har engasjert hele Skottland. En valgdeltakelse på 85 prosent er ett av de høyeste tallene noensinne på verdensbasis, enten det gjelder valg eller folkeavstemninger. Så dette er en seier for demokratiet og det politiske engasjementet, sa Salmond.

– Jeg har møtt personer på min vei de siste ukene som aldri før i sitt liv har stemt i et valg. Men som nå ble inspirert til å ta del i avgjørelsen om Skottlands fremtid. At ungdommen ble gitt stemmerett har også vært en stor suksess, som jeg håper setter spor, sa Salmond.

SISTE NYTT

Siste nytt