Hopp til innhold

Åpner for selvstyre på Shetland

Dersom fastlandet på Skottland stemmer ja, og Shetlandsøyene og Orknøyene nei, kan de bli selvstyrte territorier, sier Skottland-minister.

Lerwock, Shetland

Det er ikke sikkert Shetland slår følge med skottene dersom de stemmer for løsrivelse.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Lerwick på Shetland

Lerwick og Shetland har lenge hatt tette bånd med Norge og Vestlandet.

Shetland som har kort vei til store olje- og gassforkomster, kan oppnå samme status som øya Man, sier britenes Skottland-minister Alistair Carmichael.

I et intervju med avisen The Guardian sier Carmichael at dersom Shetland, med stort flertall, stemmer nei til skotsk løsrivelse, mens det skotske fastlandet, med liten margin stemmer for, vil man måtte starte «en samtale om øygruppens fremtid».

Carmichael, som representerer Orknøyene og Shetland i det britiske parlamentet for Liberaldemokratene, sier at en av mulighetene vil være å gi øyene samme status som øya Man, som er en selvstyrt stat som er en del av, men ikke underlagt, Storbritannia.

En annen mulighet kan være å gi Shetland samme status som Færøyene, som er en autonom del av det danske riket.

Store oljeforekomster

De store forekomstene av olje utenfor øygruppen har stor betydning for fastlandsøkonomien, og er et sentralt spørsmål når løsrivelse fra Storbritannia diskuteres.

Og takket være oljeindustrien har økonomien blomstret på Shetland, som allerede opprettet et slags oljefond – verdsatt til over 2 milliarder kroner.

Shetland består av drøyt 22.000 innbyggere, og da NRK besøkte øygruppen tidligere i år, fremsto de som ganske delt i spørsmålet om løsrivelse.

Carmichael sier spørsmålet om oljeressursene vil tilhøre Skottland, er en av de spørsmålene som vil bli diskutert etter valget.

– Jeg tør ikke å spå hvordan det vil gå, sier han.

Kortere til Norge

Mange av innbyggerne på Orknøyene og Shetland har ønsket å ha en egen folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia, noe myndighetene i Skottland har nektet dem.

I the Guardian-artikkelen pekes det også på at de lå under Norge inntil 15. århundre, og at det er nærmere til den norske vestkysten enn Edinburgh.

Shetland tilhører de den skotske regionen av Storbritannia.

Velgerkø i Edinburgh, Skottland

Skotske velgere står i kø for å stemme torsdag morgen.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Valget i gang

Torsdag åpnet valglokalene i Skottland. Rundt 4,3 millioner – hele 97 prosent av befolkningen – har registrert seg for å stemme. Folkeavstemningen blir dermed den største i Skottland noensinne.

En meningsmåling som ble offentliggjort onsdag kveld, viste at 53 prosent av velgerne ønsker at Skottland forblir i Storbritannia, mens 47 prosent ønsker løsrivelse. Samtidig oppga 9 prosent at de ennå ikke hadde bestemt seg.

I forkant av valgdagen har nei-siden fått flertall på de aller fleste meningsmålingene, men i flere av målingene har resultatet vært ganske jevnt.

shetland

SISTE NYTT

Siste nytt